|
Post by hutkuersin on Sept 5, 2016 11:23:44 GMT
Pedagojik formasyom programı elbette ki bölüm mezunlarına istihdam alanı oluşturmakla beraber eğitimci kimliği aşılamaktadır. Program yararlı olmakla birlikte, okulda ki ders yükü ile birleştiğinde çok verimli sonuçlar alınamamaktadır. Bu anlamda yıllara bölünerek pedagojik formasyon programına tabii tutulmamızın verimi arttıracağını düşünüyorum. Her sene pedagojik formasyon hakkı çıkmamakta. Bunun her sene verilmesi iş sahasını ve eğitimdeki verimliliği arttıracağı kanaatindeyim. Bölümlerimize yönelik çalışmaların ögretim yöntemleri öğretim materyallari gibi alanlarda daha fazla yer ayrılması gerektiği görüşündeyim. En iyi öğretmen sınıf deneyimi olan öğretmendir. Uygulama eğitimleri(staj) alanımıza yönelik egitimsel kavramları pekiştirici olmalıdır. Bu süre zarfında eğitimci bakış açısını kavramam ve kazanmamda bana oldukça faydalı olan bir program oldu.
|
|
|
Post by Ayşenur Gürler on Sept 5, 2016 11:49:35 GMT
Kesinlikle eğitim fakülteleridir çünkü pedagojik formasyon programları süre açısından kısıtlıdır bu yüzden öğretmen statüsünü kazandırması o süre zarfında sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. Ancak eğitim fakültelerinde 4 ya da 5 yıllık süreye yayılan pedagoji dersleri ile uzun vadede kalıcı öğrenmeler sağlanır ve bu sayede öğretmen statüsünün daha sağlıklı bir şekilde kazanıldığını düşünüyorum. Ayrıca uygulama olarak eğitim fakültelerinin 1 yıl boyunca gördüğü staj programının birinci döneminde dinleyici ikinci döneminde öğretici olarak katıldığı staj programında kendine güvenen, ne yapacağının farkında olan adayların yetiştirildiğini düşünüyorum.
|
|
|
Post by rabiakilic on Sept 5, 2016 17:29:24 GMT
Öğretmen yetiştirmede pedagojik formasyon programlarının katkısını tartışmanız beklenmektedir. Eğitim fakülteleri mi pedagojik formasyon sertifika programı mı? Öğretmen yeterliği nedir ve bu sertifika programı size bu yeterliği kazandırabildi mi? Nedeni ve gerekçeleri nedir? Pedagojik Formasyon eğitimi, öğretmen olabilmek için sahip olunması gereken bir eğitimdir. Bu eğitimin uzun ve daha kapsamlı verilmesi gerekmektedir. Şu an aldığımız formasyon eğitiminin bize pek katkısı olmadıgını düşünüyorum. Derslerin uzaktan eğitim değilde örgün sekilde verilmesi daha etkili bir öğrenme ortamına katkı sağlar. Bu yüzden eğitim fakultelerini daha etkili öğretmen adayları yetiştirmektedir. 4 yıl boyunca egitim dersleri orgun bır sekılde verilip staj döneminin formasyon egitiminde daha uzun olması öğretmen adayının kendini daha çok geliştirmesine ortam sağlar. Fakat pedagojik formasyon eğitimi iki ay gibi kısa bir süreye sıkıştırılmış ve staj donemide sadece 1 donemi kapsadıgı icin bu durum bizim açımızda buyuk bır dezavantajdır. Eğer Formasyon eğitimi geliştirilirse daha uretken ögrencisini tanıyan bilinçli öğretmen adayları yetişebilir. bunun için de bu egitim suresinin 2 ya da 3 yılda verilmesi gerekmektedir. Ayrıca; Öğretmen yeterliliği Öğretmenlik mesleğini etkili ve verimli biçimde yerine getirebilmek için sahip olunması gereken genel bilgi, beceri ve tutumlardır. bunların bir öğretmen adayında daha etkili gerceklesmesi için verilen programın daha uzun sureli ve ayrıntılı olması gerekmektedir.
|
|
|
Post by haticee on Sept 5, 2016 17:56:27 GMT
Pedagojik formasyon'un yeterli oldugunu dusunuyorum fakat sinirli bir zaman diliminde verildigi icin verimli oldugunu dusunmuyorum. Ogretmen yeterligi ogretmek icin her acidan donanimli olmalidir. Henuz bu yeterlige sahip oldugumu dusunmuyorum cunku egitim surecinin verimli gectigini dusunmuyorum.
|
|
|
Post by haticee on Sept 5, 2016 17:56:43 GMT
Pedagojik formasyon'un yeterli oldugunu dusunuyorum fakat sinirli bir zaman diliminde verildigi icin verimli oldugunu dusunmuyorum. Ogretmen yeterligi ogretmek icin her acidan donanimli olmalidir. Henuz bu yeterlige sahip oldugumu dusunmuyorum cunku egitim surecinin verimli gectigini dusunmuyorum.
|
|
|
Post by Muhammed Fatih Mermer on Sept 5, 2016 18:14:00 GMT
Öğretmen yetiştirmede pedagojik formasyon programlarının katkısını tartışmanız beklenmektedir. Eğitim fakülteleri mi pedagojik formasyon sertifika programı mı? Öğretmen yeterliği nedir ve bu sertifika programı size bu yeterliği kazandırabildi mi? Nedeni ve gerekçeleri nedir? Bu ikisini de süreç bakımından değerlendirdiğimizde eğitim fakültesi mezunları daha fazla süreyle eğitim aldıkları için daha başarılı olmaları beklenir ancak düşündüğümüzde her iki kurumdan eğitim alan kişilerinde bu aldıkları bilgileri hayatlarında uyarlayıp onları aktarmaları gerekmektedir. Formasyonda daha kısa süre ile eğitim alan bir öğretmen adayı eğitim fakültesinden uzun süreli eğitim alan bir adaydan daha fazla bu yeterliliğe sahip olabilir. Bu aldığımız eğitimle doğru olmakla beraber daha çok kişinin mesleki yeterliliği ile alakalı bir durumdur. O yüzden eğitim fakültesi yada formasyon alan kişilerin hangisinin bu konuda daha yeterli olduğu bu duruma göre değişkenlik gösterebilir. Formasyon eğitim programının yarar sağlayıp sağlamadığını göreve başladığımız zaman anlayacağız inşallah ama tek başına yeterli bir program olmadığının kanaatindeyim çünkü lisede ki öğretmenlerimin çoğunun ya bu eğitimi almadıklarını yada alıp uygulamadıklarını düşünüyorum çünkü formasyon eğitiminde hedeflenen bize anlatılan ve bizden istenilen davranışların %10 gibi cüz i bir kısmını bile göstermediler o yüzden her formasyon alan iyi bir öğretmen yeterliliğine sahip olacak diye bir tanı koyamayız.
|
|
|
Post by emineeksen on Sept 5, 2016 18:14:13 GMT
Öncelikle formasyon programı öğretmen olmak isteyenler için gerekli bir sertifika programıdır. Öğretmen yetiştirmede pedagojik formasyon sertifika programındansa eğitim fakültelerinin yararının daha fazla olabileceğini düşünüyorum.Çünkü eğitim fakültelerinde bu program 2 yıla dağılırken, fen edebiyat fakültesi öğrencisi olarak 7 haftada bu eğitimi tamamlıyor olduğum için kendimi eksik hissediyoum.Bir pedagojik formasyon programı öğrencisi olarak dersleri uzaktan eğitim sistemiyle alıyor olmak bu programın benim için dezavantajıdır Bence eğitim fakültelerinde olduğu gibi fen edebiyat fakültelerindede pedagojik eğitim programları 2 yıla yayılmalıdır.Aynı zamanda hızlandırılmış programda dersleri anlama ve kavramamda zorluk yaşamama neden olmuştur. Fakat bunun yanında hızlandırılmış program sayesinde kısa zamanda formasyon sertifikasına sahip olmaya hak kazandım.Aynı zamanda stajyer öğrenci olarak okullarda görevlendirilerek 7 haftalık örgün eğitimde öğrendiklerimizi uygulama fırsatı buluyoruz. Bununda ilerleyen süreçte bana fayda sağlayacağını düşünüyorum. Kısaca eksik yönleri olsada pedagojik formasyon programı sayesinde öğretmen yeterliliği kazandığımı düşünüyorum.
|
|
|
Post by emreyildirim on Sept 5, 2016 18:22:21 GMT
Pedagojik formasyon gerekli niteliklere sahip bir havuz olsa dahi bu sistemin genel geçer ezberle verilmesi bana yanlış geliyor.Yıllar içinde yaygın şekilde uygulanmalı olarak dönem dersleri gibi ders içerisinde verilmeli kanaatindeyim.Birikim bir anda verilmeye çalışıldığı için öğretmen adaylarında bilgi karmaşaşı ve en çok sahip olunması gereken bilgilerin unutulması döngüsü meydana çıkıyor.
|
|
|
Post by bahadirgundogdu on Sept 5, 2016 18:29:13 GMT
Pedagojik formasyon sayesinde eğitim fakültesi dışındaki bölümlerin öğretmen olabilmesi mümkün hale geliyor. Fakat forumda diğer arkadaşların da bahsettiği gibi zamanın kısıtlı olması en büyük sorun ne yazık ki. Daha geniş bir zaman diliminde uygulanan bir pedagojik formasyon programı daha yararlı olur diye düşünüyorum. Örnek olarak; son sınıfta pedagojik formasyon programı uygulaması yerine öğrencilerin okula başlamasından mezuniyetine kadar dönemlere bölünmüş pedagojik formasyon programına dahil olmaları daha uygun olur diye düşünüyorum. Bu şekilde hem kısıtlı zamana dayalı sıkıntılar ortadan kalkmış olur hem de okul süresi boyunca geniş bir zaman diliminde daha verimli bir formasyon süreci geçirilmiş olur.
|
|
|
Post by stumitun on Sept 5, 2016 18:39:29 GMT
Sebep iyi bir eğitimci olup sağlam, kalıcı bilgiler verip en önemlisi iyi bir nesil yetiştirmek amacımızdır. Biz de öğretmenlik görevini üstlenmeden önce aldığımız her bir eğitimin hakkını verip gelecek nesillere iyi bir örnek teskil etmek olmalıdır. Evet şu anda gördüğümüz pedagojık formasyon programları uzaktan eğitim olarak verildiği müddetçe etkili olmayıp sıkıştırılmış bir program olduğundan yeterli görülmemektedir. Sonuçta her bir ders bilgiye dayalı, uzun uzadıya açıklamalı görsel ve materyaller ile gösterilmesi gerekmektedir. Aslolan her bir bireyin algılama kapasitesi farklı olduğundan bunları ölçüp genel bir degerlendirmeye tabi tutulması gerekir. Bu sebeple pedagojik formasyon programının eğitim fakülteleri üzerinden, bu dersleri belli baslı programlara yayarak örgün verilmesi biz eğitimciler için daha faydalı olacaktır. Öğretmen yeterliliğine gelince;öğreticinin her konuda eğitim sürecinde öğrenciye karşı yer alan tüm paydaşların eleştirel görüş ve önerilerine açık olup sürekli olarak geliştirilmeli ve güncelleştirmelidir. Ayrıca öğreticinin öğrencinin gelişim özelliklerini, ilgi ve ihtiyaçlarını dikkate almalı,öğrenciye değer vermeli,öğrenciye rehberlik etmelidir.Ben dersimi anlatıp gideyim derdinde olmamalıdır. Evet bende bir öğretmen adayı olarak aldığım bu eğitimin belli baslı terimlerini amacını bilme niyetinde olduğumu düşünüyorum. Tabi yine de bu programın daha da faydalı ve verimli olması hasebiyle programın daha da uzun süreye aktarılıp böylece aldığımız derslerinde dönütünü vermiş olmamız gerekir. Bu dersleri ciddiye almak bize fayda verecektir. Buradaki öğretmen arkadaşlarımında bu hassasiyeti göstererek nasıl bir eğitimci olma yolunda gösterdiği çabada göz önündedir.
|
|
|
Post by umutguvenkose on Sept 5, 2016 18:40:20 GMT
Öğretmen yeterliği, öğretmenin öğretme işlevini yerine getirebilme kapasitesine sahip olmasıdır ona bunu kazadıracak şey de Pedagojik formasyon programıdır. Daha eğitim programını tamamen bitirmemiş olsam da şimdilik biriken tecrübelerim ve gözlemlerim ile söyleyebileceğim programın karmaşık bir halde olduğudur, daha planlı ve hedefleri olan bir program çok daha kaliteli olabilir derslerin çoğunda ezbercilik görmekteyim, toplumda kime sorsanız ezberci eğitime karşı duruyorken öğretmen olma yolunda ilerleyen bireylere bunun uygulanması tam bir ironi ama yine de umudu kesmemek gerek süreçler uzatılır ve uygulamaların etkisi arttıkça programın daha iyi olacağını düşünüyorum.
|
|
|
Post by elanurkara on Sept 5, 2016 19:08:27 GMT
Öğretmen yetiştirmede pedagojik formasyon, öğrencinin öğretmen olabilmesinde önemli bir geçiş noktasıdır. Öğretmenlik okuyanlar, bu eğitimi okudukları dönem içinde alıyorlar. Fakat bölüm okuyanlar, öğretmenlik için 1-0 geride kalıyorlar. Bu demek değildir ki bu öğrenciler öğretmen olamayacak kadar bilgisiz. Aksine okudukları bölümü en ayrıntılı biçimde görüyorlar ve bunu formasyon alabilecek konuma geldiklerinde başarı ile tamamlıyorlar. Sorun şu ki bu öğrencilere öğretmenlik nasıl yapılır eğitimi verilmiyor. Bu sorunu sertifika programı ile çözüm getirilebilir ama bence gerek yok. Pedagojik formasyon bu sorunun çözülmesinde gayet yeterlidir. Fakat bazı üniversitelerin bunu öğrenciler için kolaylaştırmak yerine zorlaştırması büyük bir sorun teşkil ediyor.
|
|
|
Post by ozgeozgen on Sept 5, 2016 19:16:13 GMT
Şüphesiz ki eğitim fakülteleri en doğru cevap olur. Çünkü bir konunun derinlemesine ve uzun vadede incelenmesi, daha detaysız ve kısa bir zaman zarfında incelenmesinden daha nitelikli sonuçlar verir. Eğitim fakültelerinde gerek teorik gerek uygulama pratiği noktasında daha kapsamlı ve etkili bir eğitim sunulur. Bu demek olmuyor ki pedagojik formasyon kötüdür. Değil. Çünkü staj uygulamasıyla açığını nispeten örtmektedir. Fakat daha iyileştirici olması açısından uygulama dersleri artırılmalıdır. Fakültedeki eğitimle mukayesesi uzun tartışmalara açıktır. Formasyon, içinde öğretmenlik ruhu taşıyanlar için, bu alanda kendini ilerletmek isteyenler için güzel bir alandır,değerlendirilmeye uygundur.
|
|
|
Post by hadiyegul on Sept 5, 2016 19:36:38 GMT
Pedagojik Formasyon basit anlamıyla alan eğitimi almış kişilere alanlarını nasıl öğreteceklerine dair pedagoji eğitimi vermeyi kapsamaktadır. Eğitim fakültelerinden mezun olan ve fen-edebiyat fakülteleri mezunu olup pedagojik formasyon eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler öğretmen olarak görev yapabilme hakkına sahip olmuşlardır. pedagojik formasyon eğitimi almanın öğretmen yeterliliği için ne derece tatmin edici olduğu ise tartışılası bir durumdur. Bunun 4 yıl eğitimini gören bir eğitimci ile kısıtlı bir zamanda uzaktan ders gören edebiyatçılar eş değer tutulamaz elbette. Bu sıkıştırılmış sürecin ne derece faydalı olduğu ise tartışılır.
|
|
|
Post by hadiyegul on Sept 5, 2016 19:37:00 GMT
Pedagojik Formasyon basit anlamıyla alan eğitimi almış kişilere alanlarını nasıl öğreteceklerine dair pedagoji eğitimi vermeyi kapsamaktadır. Eğitim fakültelerinden mezun olan ve fen-edebiyat fakülteleri mezunu olup pedagojik formasyon eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler öğretmen olarak görev yapabilme hakkına sahip olmuşlardır. pedagojik formasyon eğitimi almanın öğretmen yeterliliği için ne derece tatmin edici olduğu ise tartışılası bir durumdur. Bunun 4 yıl eğitimini gören bir eğitimci ile kısıtlı bir zamanda uzaktan ders gören edebiyatçılar eş değer tutulamaz elbette. Bu sıkıştırılmış sürecin ne derece faydalı olduğu ise tartışılır.
|
|