|
Post by Betül Kurnaz on Aug 29, 2016 6:40:23 GMT
Öğretmen yetiştirmede pedagojik formasyon programlarının katkısını tartışmanız beklenmektedir. Eğitim fakülteleri mi pedagojik formasyon sertifika programı mı? Öğretmen yeterliği nedir ve bu sertifika programı size bu yeterliği kazandırabildi mi? Nedeni ve gerekçeleri nedir?
|
|
|
Post by gulcankorkmaz on Aug 29, 2016 8:12:25 GMT
Türk eğitim sistemine baktığımızda ülkemizde yapılandırmacı yaklaşımla öğrenciye eğitim verilmeye çalışılıyor ama uygulanamıyor. Uygulansaydı PİSA’da bu kadar düşük olmazdık. Çünkü gelişimde zekânın etkisi olduğu kadar çevreninde etkisi vardır. Bence eğitimi günlük hayata uygulayabiliyorsak yarar sağlar. Herkes aynı derecede öğrenme gerçekleştirmeyebilir ama aşamalı olarak öğretilirse herkes matematiği, fen bilimlerini öğrenebilir. Kendimden örnek vermek gerekirse , ben Edebiyat öğretmeni adayıyım. Ne kadar bilgili olursam olayım onu nasıl öğreteceğimi bilmiyorsam öğrenciye yarar sağlamam. Bence alanla birlikte öğretmenlerin bilgiyi nasıl aktaracağını iyi bilmesi için eğitimler verilmesi gerekir. Fen Edebiyat mezunları alana hâkim oluyor ancak bu türlü eğitim almazlarsa öğrenciye sağlıklı bilgiler aktarmakta zorlanıyor. Bunu da pedagojik formasyon ve staj iyileştiriyor. Çünkü daha önce hiç bu eğitimi almamış biriyle, bu eğitimi almış olan birisi arasında fark vardır. Çünkü pedagjik formasyon alan bir öğretmen adayı anlatım tekniklerinde daha başarılı olacaktır. Öğrenciyi tanımada , sınıf içi eksiklikleri belirlemede daha yararlı olur. Eğer bu eğitim verilmez herkese öğretmenlik dağıtılırsa bu çok üzücü olur. Herkes öğretmen olamaz onun adı sadece öğretici olur. O yüzden ben bu eğitimi önemsiyorum. Sonra PİSA’da bu değerler karşımıza çıkıyor. Yani pedagojik formasyon eğitimi fen ve edebiyat fakültelerine de verilmeli dönemler halinde düzenlenerek verilebilir. Pisadaki değerlerimizde bu şekilde yükselebilir.
|
|
Deleted
Deleted Member
Posts: 0
|
Post by Deleted on Aug 29, 2016 8:20:24 GMT
eğitim sistemimizin çoğu programları yanlıştır geleneksel eğitim anlayışına devam ettikçe tablolardaki ivme değişmesi az olacaktır sadece teorik bilgide kalıp uygulamayı hayata geçiremediğimiz için sıkıntı çekiyoruz örgün olmadığı için yeterlilik soylenemez.
|
|
|
Post by atesoksinan50 on Aug 29, 2016 9:12:36 GMT
pedagojik formasyon sertifika programlarının bölümlerde uygulanması eğitim fakültelerine oranla zaman açısından kısıtlı olmasından dolayı pedagojik formasyon sertifika programlarının yerine eğitim fakültelerinin bu konuda daha da önemli olduğu şüphesizdir.Burada sertifika programlarına ayrılan zamanın kısıtlı olması öğrencilerin öğrenmeleri ve bilişsel olarak davranmaları üzerinde olumsuz etkilere neden olabilmektedir.Bu durumda öğrenciler aldıkları eğitimi içselleştirmek yerine ders notu geçme derste sadece not ile başarılı olabilme çabasına girdiklerinden dolayı eğitim fakülteleri, sertifika programlarına nazaran daha ön planda ve programlı çalışmalar yürütebiliyorlar.Bu durum hem öğretmen hem öğrenci üzerinde olumlu etki bırakabiliyor.Öğretmen yeterliliği ; öğretmenin veya öğretmen adayının almış olduğu programlı öğretimler sonucunda kendini yeterli görebilmesi ve öğrenmiş olduğu bilgileri bütünüyle öğrenciye aktarabilmesidir.Öğretmen yeterliliğinin en önemli aracı ise bana göre dildir.Çünkü bir öğretmen ne kadar bilgili olursa olsun konuya ne kadar hakim olursa olsun bildiğini aktaramadığı sürece ve karşısındaki öğrencide bu anlamda bir şeyler uyandıramadığı sürece yetersiz kalacaktır.Sertifika programları yalnızca sistematik bir öğretim programı olduğundan dolayı kısmen öğretmen yeterliliğinde etkilidir.
|
|
|
Post by muhammet OZKURT on Aug 29, 2016 9:32:14 GMT
Pedagolojik Formasyon programı öğrenmen olmayı düşünen herkes için , ki bunların içinde akademisyenlerde olmalıdır , gerekli programdır. Ancak ben bu programın yeterli derecede olduğunu düşünmüyorum. Örnek verecek olursak şimdi içinde bulunduğumuz program bir uzaktan eğitim sistemidir. Bu bence doğru bir öğretim şekli değildir. bu programlar yüzyüze olmalıdır. Ayrıca staj uygulamasını uzun tutulmalıdır. Staj esnasında eğitim fakültesinden hocaların öğrencı danışmasını olmasını daha uygundur. Öğretmen yeterliliği öğrenmenin öğrenciye vereceği konuyu neyi nasıl ve zaman vereceğini bilmesidir. Bu acıdan bu formasyon programı yetersızdir. Ayrıca arkadaşlarımın dedığı gıbı sure de uzun olmalıdır.
|
|
|
Post by meryemozdemir78 on Aug 29, 2016 9:42:33 GMT
pedogolojık formasyon konusu yıllarca belırsızlık ıcerısınde ılerlemıs ve bana gore hala belırsızlık ıçınde devam etmektedır. öğretmenlık kutsal bır meslektır ve bır okadarda zordur. 2 ay ıcerısınde 1. donemını bıtırmıs olacagımız formasyon ne kadar gecerlı ve etkılı olacaktır suphe ıcerısındeyım. 2 ayda sıkıstırılmıs egıtım gormektense 4 yıla yayılmıs olmasını tercıh ederdim. gecmıs yıllarda ınsanlar formasyon alamamanın sıkıntısını yasadılar suanda formasyonun onü acık ama yarın ne olacagı bellı degıl. bu atılan adımlar bızı ılerıyemı goturuyor? yoksa gerıye mı? yarının ne olacagını bılmedıgımızden korku ıçerısınde alınan egıtım ne kadar sağlıklı olur onu da bılemıyorum.
|
|
|
Post by sultancoşkunarslan on Aug 29, 2016 9:54:47 GMT
Bence herkese pedagojik formasyon verilmeli fakat öğretmen aday seçimlerimde özen gösterilebilir. Çünkü yıllardır eğitim görüyoruz fakat eğitim alanında bazı konularda çok gerideyiz. Örnek olarak İngilizce yıllardır bu dersi görüyoruz fakat konuşmakta hatta öğrenmekte zorluk çekiyoruz. Bilinçlenemiyoruz bende bir öğretmen adayı olarak öğrencilerime ve çocuklarıma verebileceğim en iyi eğitimi,başarılı olmaları için öğrenme süreçlerini hızlandırmak isterim. Her konu hakkında bilgimiz olmalı, çok okumalı, çok gezmeli, çok taşırmalıyız ki her alanda bir söz sahibi olarak yeterli bilgiye sahip olabiliriz. öğrenmede bir sınır yoktur sürekli yeni şeyler öğrenebiliriz. Böylelikle bilgi sadece kitaplara sınırlı olmadan edinmiş olduğumuz bilgileri deneyimlerle, yöntemler rahatça aktarabiliriz. Formasyon eğitimi ile birçok yeni bakış açılarının farkına varıyoruz ve kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Biz ne kadar bilinçli bireyler olursak eğitimde ve ülkemiz adına çok yararlı bireyler yetiştirmiş oluruz. Çünkü eğitim ailede başlayıp okulda devam eder ve Öğretmenler öğrencileri geleceği hazırlayan bireylerdir. Öğretmenler derslerde yeterliliği sağlamalıdır. Bence Öğretmen yeterliliği herkesin ayrı bir branşı bulunmakta ve mesleki alanına özgü görev ve sorumluluklarını yapılabilmesi için bilgi, becerili, çağa ayak uyduran, ahlaklı, adaletli, Türkiye cumhuriyetine uygun tutumlara sahip olan kişilerdir.Bu sertifika programı ile eksik yönlerimizi görme ve düzeltme şansımız oldu . Tam yeterlilik sağlanmasa da zamanla deneyimlerle bu kazanımların artacağını düşünüyorum.
|
|
|
Post by hasanburakfindik on Aug 29, 2016 10:08:57 GMT
Pedagojik formasyon öğretmen adayları için gerekli bir eğitimdir lakin bu kadar önemli bir eğitim programının sıkıştırma bir takvimle sunulması hem formasyon eğitimini veren öğretmenler hemde öğrenciler açısından tam bir hüsrandır. Her formasyon öğrencisinin anlaması ve özümsemesi gereken bu kadar çok konu varken adete bir koşu yarışındaymışız gibi eğitim verilmesi bizleri çok yordu ve ben şahsım adına istediğim verimi ve yeterliliği alamadığımı, öğretmenlerinse planladıkları bir çok şeyi öğrenciye sağlayamadıklarını düşünüyorum ama konular zamana yayılarak işlenmiş olsaydı bir çok şeyi daha açık ve net bir şekilde anlayıp öğrenebilirdik tüm bu olumsuzluklardan ötürü Eğitim Fakültelerinin daha verimli olduğunu düşünüyorum.
|
|
|
Post by ozkankidik on Aug 29, 2016 10:10:43 GMT
öğretmen yetiştirmede eğitim fakülteleri ile pedagojik formasyon karsılastırdığımızda aldıgımız pedagojik formasyon yeterli değildir fen edebiyat fakültelerinin amacı öğrencileri kendi alanlarında uzman kişiler olarak yetiştirmektir. Fen edebiyat fakültelerinde verilen 2 aylık pedagojik formasyon eğitimi iyi bir öğretmen olmak için yeterli değildir aldığımız bu belgenin okul bitince sınavlara felan girer atanırız diye düşünüyoruz benim kendi düşüncelerim ve cevremdeki çoğu arkadasımın düşünceleri bu sekilde oldugunu düşünüyorum
|
|
|
Post by coskunuysal on Aug 29, 2016 10:27:04 GMT
Temelde ortak olan nokta, bireyin eğitilmesidir.Okulda bulunan eğitmenler bu modeli kendilerine örnek alarak modele benzer yurttaşlar yetiştirmeye çalışırlar.Bu da gerek formasyonla gerekse eğitim fakültelerindeki hocalar tarafından öğretilir.Formasyon ne kadar ciddiye alınırsa aday eğitimci de o kadar iyi öğrenir.O kadar iyi bir eğitmen olur.Formasyonu ciddiye aldığım sürece eğitim fakültesinde öğrenim gören öğretmen adaylarından da pek farkım olmaz.Burada tabi ki hocaların da önemi var.Ders veren hocaların kalitesi de farkı ortaya koyar.O yüzden ben formasyonda ders veren hocaların bilgi ve kalitelerine güvendiğim için formasyon ve eğitim fakülteleri arasında seçim yapmakta oldukça zorlandığımı söylemek istiyorum.Şu an gördüğüm formasyon derslerinden öğrendiğim çok şey oldu, belki böyle sıkıştırılmış bir program olmasaydı daha fazla ve daha farklı şeyler öğreneceğime eminim.
|
|
|
Post by emrahucuncu on Aug 29, 2016 10:38:25 GMT
formasyon tam bir düzene oturtulamadan uzaktan eğitim ile verilmiş olması zayıf bir halkadır her ne kadar kaliteli sunum yapan eğitimcilerimiz olsada örgün olmadığı sürece katkısı yeterli değildir birer robot makinası üretir gibi sistem yaratmak saçmadır burada insan yetiştiren insan olmaktan bahsediliyor yapılması gerkenler söyleniyor bunu uygulamaya dökmedik ve teorik grafiklerde bu yuzden hep gelişmekte olan ülkeyiz dünyada en iyi eğitim finlandiyada verilmekte olduğu söyleniyor bence eğitimin temelleri sorgulamak gerek bana bir katkısı oldumu tabiki oldu nasıl davranmam gerektiğini öğrendim lakin hala nasıl öğretmen olunur onu anlamaya çalışıyorum
|
|
|
Post by nurgulaltinkaya on Aug 29, 2016 10:56:12 GMT
Egitim fakultelerini hizlandirilmis pedogojik formasyonla karsilastirdigimiz da tabiki pedogojik formasyonda zaman kisitli oldugundan egitim fakultesinin vermis oldugu egitim daha dogru bir egitimdir. Cunku az bir zamanda verilen egitim uzun bi egitime oranla etkisi ve kaliciligi daha azdir. Buna nazaran pedogojik formasyonun kazanimlarida oldukca fazladir. Bu programda ogretmen nitelikleri iyi bir ogretmenin sorumluluklari yapmasi gerekenler oldukca guzel aciklanmis ve bugun bize ve gelecegin ogremenlerine de gerekli egitim alanina sahip ogretim yontem ve teknillerini iyi kullanmayi bilen bunu metaryallerle birlestirip sinif icib ve sinif disinda iyi uygulayan sorumluluk sahibi olan ogrencinin ic ve dis dunyasini taniyan ve egitimdeki kazanimlara oranla egitimi en guzem sekilde verebilen adaylar yetistirmek bugun turkiyede bunu basaran cok az ogretmen adayimiz var. Devlet tarafindan gerekli calismalar yapilsada ogretmenin birazda kendi sorumlulugunda olan bi durumdur. Bence pedogojik formasyon gerekli ogretmen niteliklerini vermekte ve bunun en iyi sekilde kisa bir zamanda olsa aldigimiza suphe yoltur.
|
|
|
Post by Duygu Yatan on Aug 29, 2016 11:01:55 GMT
Pedagojik formasyon eğitimi öğretmen yetiştirmede bana göre yeterli ders türlerine sahiptir. Öğrendiğimiz tüm dersler gerek tarihi açıdan eğitimi gerekse günümüz ders işleme tekniklerini pdf ve canlı olarak öğretmenlerimizden öğrenmekteyiz ayrıca derse katılım oluşturabilmek için kullanılan mesaj yöntemi öğrenciye de söz hakkı tanımaktadır bu yüzden pedagojik formasyonun katkısı fazlasıyla işe yarar olmasıdır. Eğitim fakülteleri ile pedagojik formasyon eğitimini kıyaslamak gerekirse sanırım eğitim fakülteleri diyeceğim çünkü eğitim fakültelerinde sıkıştırılmış program yerine uzun bir öğretim dönemine yayılmış eğitim verilmektedir, fakat pedagojik formasyonunda edebiyat fakültesine sunduğu bu imkanın eğitim sektörüne yapmış olduğu katkı ise yadsınamaz bir gerçektir. Öğretmen yeterliliği demek öğrenciyi derse kazandırmak ,ilgili konuda onu bilgi sahibi yapmak ve öğrenciyi o konuda bilgi sunabilecek kapasiteye getirebilecek bilgi ve donanımda olma durumudur.Bu sertifika programı tam anlamıyla dönem ve dersler olarak bitmediği için bana tam anlamıyla bu yeterliliği şimdilik kazandırmadı, aynı zamanda benim öğrendiklerimi pratikte de uygulayarak bu yeterliliği kontrol etmem gerekir.Bunların haricinde hayatın her alanında olduğu gibi kişinin kendi çabasının da mutlaka etkili olacağını düşünüyorum.
|
|
|
Post by omercevik on Aug 29, 2016 11:04:52 GMT
Pedagojik formasyon aslında sıkıştırılmış bir program olmasa bence daha yararlı olabilir bu yüzden eğitim fakülteleri bu dersleri ders programlarına yaydığı için öğrenciler daha istekli ve daha güdüleyici olarak bu derslere ilgi gösterebilir ama bizim imkan ve olanak yeterliliğimiz bu olduğu için formasyonu uzaktan ve staj dönemi olarak alacağız. Aynı zamanda şuna da değinmek gerekirse öğretmen niteliğimiz tam gelişmemekle beraber gelişen öğretmenlerden yararlanma becerimiz de gelişmemiş düzeyde çünkü araştırmacı toplumdan çok hazır bilgiyi dönüştürme eğiliminde bir eğitim toplumuna dönüşmüşüz. Bence biraz da olsa şimdilik, bu programın ilk kısmı bitmeden bazı yeni terim ve yöntemler farklı düşünme ve mantıklı işlem basamaklarını öğrendim kısmen yararlı gibi.
|
|
|
Post by gulsevim46 on Aug 29, 2016 11:11:07 GMT
Pedegojik formasyon alarak olunan ogretmen bence yeterlidir. çünkü meslek dalini genis capli gormustur bilgi birikimi bakimindan daha birikimlidir.Fakat ogretmenlik bilgisini karsisina aktarma bakimindan egitimin yaninda kisisel beceri ve kendini yetistirme de etkilidir.Fen edebiyat fakultesi mezunu ogretmenlerimizle egitim fakultesi mezunu ogretmenlerimiz egitim acisindan ciddi egitim farklari (egitim dali ayrintisi) vardir.ve ogrenciye daha genis capli bilgi verebilmektedir.bence pedegojik formasyon ogretmen olabilmek icin yeterlidir tabii yetenek ve kososel gelisim sart.
|
|