|
Post by sumeyyear on Sept 4, 2016 17:41:14 GMT
Pedagojik formasyon bence oldukça önemli bir dersdir.Tabiki doğru öğrenilirse ama ben bu dersin yeterli derecede alındığını düşünmüyorum. Çünkü böylesi önemli bir ders uzaktan eğitim değil öğretmenle yüz yüze işlenmeliydi.sınıf yönetimi, davranış vs.bunlar öğrenilemeden karşı tarafa hiçbir şey kazandıramayız. Tüm eğitim yılı heba oluverir. Daha çok üzerinde durulması gereken bi ders.
|
|
|
Post by krkmzserife on Sept 4, 2016 17:43:00 GMT
öğretmen yetiştirmede pedagojik formasyon ile eğitim fakültelerini karşılaştırdığımız zaman bu eğitimin eğitim fakültelerinde verilmesi öğrencilerin öğrenmesi ve daha deneyimli bir öğretmen olarak yetişmeleri daha faydalıdır. Derslerin uygulamalı olarak verilmesi yani öğrenci ve öğretmenin yüz yüze ders dinleyip anlatması hem konunun daha iyi anlaşılması hemde öğrencinin dersi daha iyi anlaması çok önemlidir. çünkü bir pedagojik formasyon öğrencisi olarak derslerin uzaktan eğitim olarak verilmesinin öğrenciye bir katkı sağladığını düşünmüyorum. bütün öğrencilerin internete ulaşma gibi imkanı olmayabilir.Derslerin sıkıştırılmış olarak verilmesi hem öğretmen hemde öğrenci için olumsuz bir eğitim programıdır.Derslerin sıkıştırılmış olarak değilde 4 yıl içinde verilmesi daha faydalıdır.bir öğretmen adayı olarak gerçekten faydalı bir öğrenci yetiştirmek istiyorsak bunu başarmak için öncelikle kendimizden başlamalıyız biz ne kadar deneyimli olursak öğrencilerimizi de o kadar iyi yetiştirebiliriz.
|
|
|
Post by mervedinc on Sept 4, 2016 18:08:15 GMT
Ders içeriği olarak müfredatı yeterli ve anlaşılır görülmektedir fakat bu denli bir program uzaktan eğitim şeklinde olmamalıdır. Eğitimci yetiştirmek çok ciddi bir konu olup daha hassas davranılmalıdır .
|
|
|
Post by zeynepaktas on Sept 4, 2016 18:16:54 GMT
Öğretmen yetiştirmede pedagojik formasyon programlarının katkısını tartışmanız beklenmektedir. Eğitim fakülteleri mi pedagojik formasyon sertifika programı mı? Öğretmen yeterliği nedir ve bu sertifika programı size bu yeterliği kazandırabildi mi? Nedeni ve gerekçeleri nedir? 3. Başlığımla sizlerleyim Selam arkadaşlar şimdide öğretmen yeterliliği hakkında birşeyler yazmak istiyorum.Her birimizin pedogojik formasyon almaktaki temel gayesi öğretmen olmak diye düşünüyorum. Daha öncede yazdığım gibi evet öğretmen olmak istiyorum ama nasıl olacağım? Sınıfa girince ne yapacağı,sınav sorusu hazırlarken nasıl bir yöntem izlemeliyim diye hep düşünürdüm. Mesela öğretmenlerimiz masaya oturunca sınıfa hakim olur bakın arkadaşlar her yaptığınızı görüyorum demesi gibi... Öğretmen yeterliiğine gelince öğretmen önce kendi alanına hakim olmalı, her açıdan kendini tanımayı ve öğretmenlik mesleğinin diğer getirisi olan disiplinler arası geçişi yapabilmeli yani kendi disiplini haricinde de başka disiplinlere hakim olmalı. Dersine girdiğini bir öğrenci sadece sizin derslerinizden ibaret değil önce bunu kavramalısınız. Kimi zaman hocalarımızın bu benım branşım dışında kalıyor malesef deyip geri çevirdği çok olmuştur.Tabi bir tarih hocasına fizik dersine has vektör hesaplamasını yaptırmazsınız. Fakat o öğretmen size Nicola Teslanın elektro manyetik bobinlerinden bahsip Edisonla rakip olduklarını anlatabilir üzerine Teslanın o büyük gökyüzü elektiriği fikriyle dünyayı ücretsiz aydınlatma fikrinden bahsetse çok güzel olmaz mıydı? Mesela ben bir sosyoloji öğrencisi olmama rahmen Teslayı çok severim. Yani demem o ki öğretmenler her açıdan yeterli olmalı.Size gündelik olaylardan haber vermeli. Bakın yine çok şanlıyım İlk okul 4. ve 5. sınıf öğretenim hergün okula en az 3 tane haberle gelmemizi isterdi. Haber defterimiz de vardı. İlk saati muhakkak haberlere ayırırdı.Öğretmen çok yönlü ve yeterli olmalı. Aynısını bölümde hocamız yaptı köşe yazısı okuyup dersine hazırlıklı gelirdik. İşte bu program bana bu yönleri keşfettirdi. Öğretmenim ne kadar da çok yönlüymüş.Artık pek çok korkum bitti. Sınav sorusu hazırlayıp,sözlünün nasıl yapılacağını,disiplinin aslında düzen olduğunu,herkesin farklı öğrendiğini öğrendim. Daha ne olsun.... 4.numarada görüşmek üzere.....
|
|
|
Post by muratyıldız on Sept 4, 2016 18:31:34 GMT
Pedagojik formasyon eğitimi öğretmen yetiştirmede teorik olarak yeterli görünse de uygulama açısından pek de beklenildiği kadar etkili değildir. Çünkü bir eğitim programında ne kadar kapsamlı eğitim alırsak o kadar faydalarını görürüz. Fikrimce, görünüşte eğitim fakültelerinde verilen öğretmenlik eğitimleri daha kapsamlı görünse de, hem eğitim fakülteleri hem de pedagojik formasyon sertifika programının bu konudaki eksiklikleri geçmişten günümüze hala etkileri görünmektedir. Öğretmen yetiştirmede uzman kişiler tarafından yapılması gereken ilk yeniliklerden birisi de teorik de güzel olan formasyon eğitimini uygulamaya daha faydalı şekilde aktarılmasıdır. Bu konuyla ilgili yapılan yenilikler sayesinde, eğitim alanında nitelikli öğretmenlerin sayısında artış olacaktır. Öğretmen yeterliliği demek, hem kendi branşında hem de teknolojik, sanatsal ve kültürel açıdan bir konu hakkında yeterli olmasıdır. Bazı durumlarda öğretmenin yeterliliği bazen bildiklerini aktarma konusunda yetersiz olabilir bu sebepten dolayı eğitimcilerin bu konuyla ilgili kendilerini geliştirmeleri gerekir. Örneğin bazı durumlarda göz teması kurarak bazende jest ve mimikler yardımıyla öğretimi daha da kolay hale getirebilir. Bana göre yeterli bir öğretmen profili böyledir. Dürüst olmak gerekirse bu sertifika programını ben pek de yararlı görmüyorum çünkü aldığımız bu eğitim programının süre limiti çok kısa ve bilgisayar ortamından yapıldığı için öğrenim pek de nitelikli gözükmüyor. Yeterlilik konusu bakımından bu sene aldığımız formasyon dersleri nitelikli bir öğretmen olmak için yetersizdir. Bence bu programı daha kapsamlı ve faydalı hale getirmeliyiz çünkü bizler gelecekteki nesillere bilgi aktaracak kişiler olma yolunda olan adaylarız. Temelde oluşan bir eksiklik bir bütünün oluşumda büyük hatalara neden olabilir.
|
|
|
Post by edanmutlu on Sept 4, 2016 18:40:12 GMT
Kesinlikle pedagojik formasyon programlarını yararlı bulmuyorum. Ülkemizin durumu göz önünde bulundurularak eğitim kalitesinin sıfır olduğu bir ülkede, eğitim fakültelerinin de yararlı bulmuyorum. Öğretmenlik uygulama bir eğitim olmalı. Öyle ki, bir mesleği uygulama olmadan öğrenilmeyeceğini düşünüyorum. Öğretmenlik mesleği olması gerekli uygulamalar gösterildiği staj döneminin daha uzun olması gerekli olduğunu düşünüyorum. Tecrübe olmadan öğretmenlik öğrenilmez. Bizim ülkemiz test üzerine eğitim olduğu için her zaman kalitesiz öğretmen yetiştiriliyor. Bir öğretmeni KPSS'ye sokarak öğretmenlik durumunu ölçemezsiniz. Zaten bizim KPSS' miz diğer ülkelerin sınavlarının en düşüğü olarak görülür. Profesör Ali Baykal' ın dediği gibi bu PISA acılı olmuş, usta ! Ülkemizin durumu o kadar vahim ki, 8 sene ingilizce eğitimi görüp hatta bu uğurda lisans yapanlar bile ingilizce konuşamazken eğitim sistemimizi övemem.
|
|
|
Post by zeynepaktas on Sept 4, 2016 18:43:02 GMT
Öğretmen yetiştirmede pedagojik formasyon programlarının katkısını tartışmanız beklenmektedir. Eğitim fakülteleri mi pedagojik formasyon sertifika programı mı? Öğretmen yeterliği nedir ve bu sertifika programı size bu yeterliği kazandırabildi mi? Nedeni ve gerekçeleri nedir? 4. başlıkla sizlerleyim arkadaşlar Eğitim fakülteleri mi yoksa pedogojik formasyon mu? Aslında nerden neyi ne kadar aldığınız bağlı, bana kalırsa yüz defa daha okusaydım eğitim fakültesinden istemezdim. Eğitim fakültelerinde eğitim alan arkadaşlarım biraz daha dar kapsamlı ders görüyor.Yani bir tarihçi bizans imparatorlarının isimlerini ezberlerken,sosyal bilgiler öğretmeni ya da tarih öğretmenliği okuyan daha dar kapsamlı alıyor. Çünkü liseli bir öğrencinin bunu bilmesine gerek yoktur. Ben sosyoloji okuyorum. Felsefe grubu öğretmenliği alsam bir arı gibi bir dala ordan başka dala konmak durumunda kalırdım. Daha geniş bilgi birikimi olduğu için elbette Edebiyat fakültesinde okumak ister sonra formasyon alırdım. Felsefe grubu yazmaktan son anda cayışımda bununla ilgiliydi.
|
|
|
Post by zeynepaktas on Sept 4, 2016 18:44:41 GMT
Üniversitemizin fen fakültesi matematik bölümü öğrencisi olarak Pedagojik Formasyon eğitimini aldığım için aslında çok şanslı hissediyorum. Çünkü öğretmen yetiştirme olarak sadece eğitim fakültelerinde öğretmen yetiştirilmesi günümüzde çok önemli gibi görünürken aslında fen edebiyat fakültelerinde ( eskisi gibi ) öğretilen eğitimin çok kapsamlı ve ciddi olduğunu düşünüyorum . Ama şu anda verilen pedagojik formasyon eğitimininde örgün olarak yapılmaması bir o kadar üzücü. Çünkü gördüğümüz derslerin bizzat sınıf ortamında ve sınavların yoruma dayalı olması bir o kadar güzelleştirirdi bu programı. Bilgilerin derinliği ve güzel oluşu öğretmenlik yolunda bizim ışığımız olabilir. Çoktan seçmeli sınavlar ve öğrencilerin ders takibini önemsemediği bir ortam söz konusu olduğu içinde aslında bir o kadar güzel olan serfitikanın sanki bir amaç için belge gözüyle bakılması biraz acımasızca. çok güzel bir noktaya değinmişsin bazen bunu göz ardı edebiliyoruz. Pedogojik formasyon sadece bir belge değildir.
|
|
|
Post by neslihan123 on Sept 4, 2016 18:47:51 GMT
Ben eğitim fakültelerinde verilen formasyon eğitiminin öğretmen adayı için daha yeterli olduğunu düşünüyorum çünkü 4 yıla yaygın bir şekilde dersleri görmek kısa bir süreye yaymaktan daha yararlıdır.Bir yıl gibi sürede görülen formasyon eğitiminin yeterli olduğunu düşünmüyorum. Öğretmen yeterliliği öğretmenin bir sınıfta dersleri tamamıyla öğrencilere aktarabildiği en üst noktadır. Sertifika programı tabiki de katkı sağlar ama bunun yeterliliği tartışılır bir durumdur.
|
|
|
Post by raileceker on Sept 4, 2016 19:08:11 GMT
Pedagojik formasyon programı, donanımlı bir öğretmen adayını yetiştirmek için bir eğitim sistemi olmakla birlikte ülkemizde bu programlarda yeterli öğretim verilmediğini ve bu programlara çok fazla önem verilmediğini düşünüyorum. Diğer yandan bir de bu programların uzaktan eğitim olarak verilmesi bir öğretmen adayının öğrenmesini daha çok verimsiz buluyorum. Buna benzer eğitimlerin uzaktan eğitim olarak verilmesi öğrenen kişiye çok fazla katkı sağlamıyor, çünkü bir şeyi öğrenmek ve öğretmek için gözleme dayalı olduğunu düşünüyorum bu şekilde kişi aldığı bilgiyi bilincine tam manasıyla yerleştirmiş olur. eğitim bilimleri ile karşılaştırmaya gelince formasyon eğitimi alan bizlerin daha donanımlı olduğumuzu düşünüyorum, ancak ülkemizde atanmayı bekleyen çok fazla öğretmen aday olduğu için üniversitelerde kişi sayısının veya üniversite sayısının azaltılması gerektiğini düşünüyorum. Böylece atanamayan öğretmen sayısı daha aza indirgenmiş olacak. Çünkü ihtiyaç kadar öğrenci alınacak üniversiteye.
|
|
|
Post by ezgiergat on Sept 4, 2016 19:24:59 GMT
Pedagojik Formasyon Edebiyat Fakültelerine sunulan bir imkandır. Sıkıştırılmış bir program uygulansa da gerekli olan bilgileri içerir. Fakat Eğitim Fakülteleri yüz yüze eğitim açısından daha kalıcıdır. Öğretici-öğrenci ilişkileri daha güçlüdür. Yıl içerisine yayılmış bir eğitim programı konulara daha çok aşina olmamızı sağlar. Sıkıştırılmış programda ise ezbere dayalı bir yoo izleriz. Önemli olan, öğretmen mesleğiyle ilgili edindiğimiz tüm bilgi ve becerileri hayata gecirebilmektedir.
|
|
|
Post by ismailcetinkaya on Sept 4, 2016 20:44:13 GMT
öğretmen yetiştirmede pedegojik formasyon un etkisi vardır ama fazla değildir yetersizdir. özellikle uzaktan eğitim şeklindeki eğitimler çok yetersiz kalmaktadır. öğrenci de yeteri bilgi birikimini sağlamamktadır. sınavların 2 güne sığdırılması öğrenciyi çok zorlamaktadır. örgün eğitim şeklinde olması ve sene içine yayılması daha fazla katkı sağlayacaktır. öğretmen yeterliliği ; öğretmenin sahip olduğu özelliklerini öğrenciye aktarabilmesi , yeterli bilgi liderlik , rehberlik becerilerine sahip olmasıdır. uzaktan eğitim şeklinde olan eğitim programlarında aktarım minimum seviyed kalmaktadır. öğretmenin ses tonu hareketleri ve kullanacağı metaryeller görsel olarak ve duyusal olarak da hitap edeceği için öğrenci de etkisi daha fazla kalacaktır.
|
|
orkun
New Member
|
Post by orkun on Sept 4, 2016 20:44:47 GMT
formasyon tam duzene oturtulmadan uzaktan eğitim ile verilmiş olması bence basarısılıktır.ozellıkle uzaktan egıtımle verılen formasyon basarılı olmamaktadır ogrencıden bı verım beklenmemılır.yuz yuze verılen dersler her zaman basarılı oldugu gıbı formasyonda bu sekılde yuz yuze verılmelıdır.kısa surede yeterlı verım zaten alınmamalıdır her seyı kısa zaman sıgdırmaları tam bır acızlıktır.bunun yanında ogrencılerın basarılarını kısa sure ıcıne sıgdırılmıs sınavlarla olcmekte yanlıstır.ogretmenlerın ogrencılere bılgılerını becerılerını tecrubelerenı aktarmaları dusuncesındeyım bunun ıcın uzaktan formasyon buna katkı saglamamaktadır.yuz yuze verılen egıtımın ogrencıye katkısı fazladır bu yuzden basarılı oldugunu dusunmuyorum.
|
|
|
Post by aysegulkaraca on Sept 5, 2016 1:24:28 GMT
Objektif olmak gerekirse eğitim fakültelerinde pedagojik formasyon uygulaması daha uzun süreye yayıldığı ve etkin ders, staj imkanı sağlandığı için pedagojik formasyon sertifika programına göre daha avantajlıdır. Bölüm mezunlarının eğitim fakültelerine göre çok daha alan bilgisine sahip oldukları halde öğretmenlik meslek bilgisini çok kısa zamanda pedagojik formasyon sertifika programlarıyla tamamlamak zorundalar. Bu sertifika programlarıyla öğretmenlik meslek bilgisi alarak önümüze yeni ufuklar açılmıştır. Öğrenciyi anlama ders işleme değerlendirme yapma ve benzeri konularda bilgi ve beceri sahibi olmamız sağlanmıştır. Fakat kesin sınırlar çizmek ne derece mümkün olabilir? Bir sistem tamamen iyidir ya da tamamen kötüdür demek ne derece doğrudur? Eğitim fakültelerinin yetkinliğini etkileyen de bir çok faktör vardır. Öğretim elemanı alan bilgisi, öğretmenlik yeteneği, kültürel birikim, öğrencinin öğretimini etkileyen faktörler de olmak üzere bir çok faktör eğitimin niteliğini belirleyecektir. işinde çok yetkin bir eğitimci için nerede ne şekilde ve nasıl ders anlattığı hiçbir önem teşkil etmiyor olabilir. Bu durumda sadece süre, eğitimin birebir olması, içeriğinin daha dolu olması gibi faktörleri kesin belirleyici olarak kabul edemeyiz. Nicel bir sonuç elde ederek başarılar kıyaslandığında elimize bir istatistiksel veri geçse bile eğitim fakültesinde yetişmiş bir öğretmen 80 puan kadar başarılı formasyon sertifika programıyla yetişmiş bir öğretmen 60 puan kadar başarılı gibi bir sonuç elde etsek bile 60 puanlık başarı yadsınamayacağı için sadece bir karşılaştırma olarak ele alacak ve kesin yargılarla biri başarılı diğeri başarısız gibi kesin sonuçlardan bahsetmek etik olmayacaktır. Beşeri alandaki çoğu konuda olduğu gibi bu konuda da sonuç etkilendiği bir çok faktörle değişkenlik gösterecektir.
|
|
|
Post by sehrbandurak06 on Sept 5, 2016 9:11:24 GMT
Öğretmen yetiştirmede pedagojik formasyon programlarının katkısını tartışmanız beklenmektedir. Eğitim fakülteleri mi pedagojik formasyon sertifika programı mı? Öğretmen yeterliği nedir ve bu sertifika programı size bu yeterliği kazandırabildi mi? Nedeni ve gerekçeleri nedir? Bir öğretmenin bu measleği yapabilmesi için mesleğinin gerekliliklerini bilip bunu başarılı bir şekilde uygulaması gerekmektedir.Pedagojik formasyon programı da öğretmeni mesleğinde başarılı kılıp yeterliliğini arttıran mesleki bilgileri vermektedir.Ancak bu eğitimin kısa bir zaman aralığına ve uzaktan eğitim yöntemine dayandırılması eğitim fakültelerinin yeterliliği arttırmasına karsılık zayıf kalmaktadır.Çünkü gerek uygulama gerek zaman açısından eğitim fakülteleri daha kapsamlıdır ve uzmanlaşmayı daha da arttırır ve ayrıca bence yüzyüze yapılan bi eğitim daha iyi sonuçlar verir.Öğretmen yeterliliği :öğretmenin almış olduğu temel eğitim dışında eğitim bilimleri ve ve genel kültür açısından kendini geliştirmesi,ülkenin refah düzeyi açısından çaba harcaması fedakarlık yapmaktan kaçmaması yetiştirdiği bireyde ahlaki davranışların gelişmesini sağlamalı ve teknolojinin gelişimini takip edip bunu basarılı bi şekilde eğitim ve öğretim çalışmalarında kullanabilmesidir.Pedagojik formasyon da bu yeterliliklerin gelişmesi konusunda öğretmen adayında bence bi altyapının oluşmasını sağlamaktadır çünkü çok kısa sürede verilen bi eğitim olduğundan bu sonucu doğurmaktadır.Burada asıl görev kişinin kendini geliştirmesine bağlıdır.
|
|