|
Post by ozgeyildirim on Aug 29, 2016 15:21:55 GMT
Eğitim fakülteleri mi formasyon sertifika programları mı diye sorulduğunda cevabım şüphesiz eğitim fakülteleri. Sonuçta eğitim fakültesinde pedagojik eğitim 4 seneye yayılmış bir şekilde verilmekteyken, formasyon programında bu süre stajla birlikte 1 seneyi bile bulmuyor. Şuan içinde bulunduğumuz uzaktan eğitim dersleri için ayrılan zaman çok kısıtlı. Hocalarımız ellerinden geleni yapıyor ama bu kadar kısa zamanda verilen eğitimin bizlere yetip yetmeyeceği konusunda şüpheliyim açıkçası. Ben bu eğitimin yüz yüze yapılmasını ve daha uzun bir dönemde yapılmasını isterdim. Eğitim fakülteleri bu yüzden daha cazip, sonuçta zaman konusunda hiçbir kısıtlama yok. Öğretmen yeterliği, öğretmenin bildiklerini öğrencilerine tamamıyla aktarabilmesidir. Eğer bir öğretmen bildiklerini tam anlamıyla öğrencisine aktaramıyorsa o öğretmen bana göre yetersizdir.
|
|
|
Post by nurullaherdogan on Aug 29, 2016 15:42:26 GMT
Formasyon programının katkısı inkar edilemeyecek düzeyde vardır ancak bu işi uzun süreli olarak eğitim fakültelerinde verilmesi daha doğru olur ancak bunların hepsinden önce bu programlarda yer alacak öğretmenlik yapabilecek kişilerin yeterliliklerini ölçmek hepsinden önce gelir yani öğretmen olmak istiyorsunuz fakat ne bunu yapabilecek yeterliliğe sahip ne de insanlarla iletişim kurma konusunda başarısız olan insanların bu konumlara getirilmesi yanlış olan. Öncelik formasyon veya eğitim fakültelerinde eğitim gören kişilerin bilgi seviyesi değilde öğretmenlik yapabilecek kapasitesi olması önemlidir. Öğretmen yeterliliğine sahip olmak bence bireysel bir yetenektir ve ne kadar programlara katılınsa bile kişinin kendisinde bu özellik yoksa veya buna ilgisi yoksa,çocuklarla arası iyi değilse yeterliliğinin olduğunu söyleyemeyiz. Örneğin bir öğretmenin çocuklarla sert değil de tatlı sert davranması gerekir bazen onlara çok yakın bazende arasındaki mesafeyi belli etmesi gerekir ve bunu öğrenciyi kırmadan ve dersten soğutmadan yapması gerekir. Öğretmen yeterliliği bence budur,günümüzde birçok öğretmenin bilmediği ve öğrencilere kötü model olduğu bir gerçek. Formasyon programından çok fazla şey kazandığımı söyleyebilirim ancak bunları unutmamak ve işe başladığımızda bunları kullanabilmek asıl önemli olan,bunları kullanıp öğrencilerin sevgisini kazandığımız zaman,gerçek başarıya ulaşıp aldığımız sonuçlardan mutluluk duyduğumuz zaman, bu programın kesin bir başarıya ulaştığını söyleyebilmek ancak o zaman mümkün olur.
|
|
|
Post by hatice bozdağ on Aug 29, 2016 15:45:07 GMT
eğitim fakülteleri kuşkusuz öğretmenlik konusunda yeri tartışılmaz ancak,çağımız hızla değişen ve gelişen bir bilgi enflasyonu yaşarken bölümlerin bu konuda eğitim fakültelerinden üstünlüğü tartışılmaz bir gerçek bize düşen aldığımız eğitim derslerini en etkili şekilde kullanarak bu dononımlı bilgilerimizi etkin bir şekilde yansıtmaktır.
|
|
|
Post by nurdan karakoç on Aug 29, 2016 16:04:46 GMT
Öğretmen yetistirmede pedagojik formasyon programlarının yeterli olduğunu düşünmüyorum. Bu yüzden öğretmen yetistirmede eğitim fakülteleri tercih edilmelidir. Çünkü daha verimli bir eğitim süreci olacaktır. Pedagojik formasyon eğitimi kısa zamanlı olduğu için adaylar verilen eğitimden verim alamayabilir. Öğretmen yeterliği ise zaten kişide doğuştan var olan, ogretebilme yeteneği ile alakalıdır. Öğretmenin çok bilmesi çok iyi ogretebilme yeterliği olduğu anlamına gelmez. Bu kişide var olan bir yetenektir. Bu sertifika programı, öğretme yeterliğini tanımlamada küçük bir aracı olduğunu düşünüyorum.
|
|
|
Post by aysenuryel on Aug 29, 2016 16:47:52 GMT
Pedagojik formasyon öğretmenlere birçok alanda katkı sağlamıştır. Öğrenciyle iletişim, sınıfı nasıl yöneteceklerini ,öğrencilerin gelişimlerini , öğretme yöntemleri ve onlara nasıl davranmaları gerektiğini öğrenirler. Pedagojik formasyon bir senede alındığı için yıllara yayılmış olan Eğitim fakültelerine göre eksikleri olabilir. Formasyon eğitimindeki sıkıştırılmış eğitim bir senede alınıyor. Formasyon eğitimin artısı da öğrendiğin bilgilerin hemen sonrasında olan stajla pekiştirme imkanı olmasıdır. Kendi adıma öğretmen olma yeterliliğini kısmen kazanabildiğimi düşünüyorum. Henüz bu konuda yeterli donanım ve bilgiye sahip olduğumu düşünmüyorum.
|
|
|
Post by Busra Ulker on Aug 29, 2016 18:24:17 GMT
Eğitim fakültelerinin bu konudaki önemini önemini anlatmaya gerek yoktur tabiki de. Çünkü eğitim fakülteleri her gördükleri derste aslında öğretmenlik hakkında bilgiler öğreniyorlar. Eğitim fakültelerine 2006-2007 yılında getirilen yenilikte "Programlar genellikle, %50 alan bilgisi ve becerileri, %30 öğretmenlik meslek bilgisi ve becerileri, %20 genel kültür derslerini içermektedir." Buda bize eğitim fakültelerinin daha kapsamlı olduğunu gösteriyor.Biz ise sadece 1 sene içinde öğretmenliğe dair bilgileri öğrenmeye ve uygulamaya çalışıyoruz. Ama bu değildir ki eğitim fakülteleri bizden daha iyi öğretmen olabilecekler. Çünkü öğretmenlik bir kere öğrenilip bir daha değişmeyen bir bilgi değildir. Sürekli kendini geliştirmek zorunda olduğumuz bir meslektir. Bu yüzden insan ne kadar geliştirirse aslında o kadar yeterli bir öğretmen olabilir. Elbette formasyonun etkisi de tartışılmaz. Aslında her vatandaşın formasyon eğitimi alması gerekmektedir. Öğretmen yeterliliği; bana göre bir öğrencinin öğrenmesine yardımcı olmak ve onun ilgi ve isteklerine göre ona öğrenme ortamı oluşturabilmektir. Çünkü bizim asıl amacımız öğrencinin öğrenmeyi öğrenebilmesidir. Biz öğrenciye bunu öğretebilirsek aslında alan bilgilerimizi de ona aktarabiliriz. Bu sertifika programının şuanda bu yeterliliği tamamen kazandırdığını söylemek için çok erkendir. Ancak bir çok şey kattığı da ortadadır. Biraz da öğretmenlik bilgiden çok uygulama ile öğrenilir. Çünkü sınıfa girince nelerle karşılaşabileceğimiz ve neler yaşayabileceğimiz belli değildir. Bu yüzden öğretmen yeterliliğine ulaşmak için daha erkendir. Kaynak: www.yok.gov.tr/documents/10279/49665/aciklama_programlar/aa7bd091-9328-4df7-aafa-2b99edb6872f
|
|
|
Post by semraakdeniz42 on Aug 29, 2016 20:23:03 GMT
Bu sertifikayı 1 sene de almamız bizim için bir avantaj fakat faydalı olduğunu söyleyemem.Öğretmen olmayı öğreten hocalarımız bize iyi bir model olduklarını düşünmüyorum.Sayfalarca pdflere bu kadar kısa bir sürede çalışmamızı beklemeleri yanlış ama kısa ve öz olsa en azından anlayarak ve isteyerek öğrenebiliriz.Bizim için avantajlarından bahsedersek okurken formasyon alabilme şansımız var vakit kaybetmiyoruz.Eğitim fakültelerinde her sene bu dersleri alıyorlar ve 4 sene bu dersleri almanın gereksiz olduğunu düşünüyorum.
|
|
|
Post by Hakan Aldemir on Aug 29, 2016 20:46:04 GMT
Öğretmen yetiştirmede pedagojik formasyon programları önemlidir. Öğretmenin sınıfta nasıl davranacağını, nasıl dersleri öğreteceğini belirleyen programlardır. Hem öğretmenler hem de öğrenciler açısından sınıfta nasıl hareket edileceğini belirleyen programlardır. Öğrenciler için mesleklerinde yararlı ve gerekli programlardır. Bu programları başarı ile geçen öğrenciler yavaş yavaş öğretmenlik mesleğine ilk adımlarını atmaktadırlar.
|
|
serdarmutlu
New Member
Serdar MUTLU / Formasyon no:2015F20199011
|
Post by serdarmutlu on Aug 29, 2016 20:47:05 GMT
Bir öğrencinin gelecekte iyi bir öğretmen yani eğitimci olabilmesi için öğretmenlik mesleğini ilgilendiren temel bilgi ve becerileri adam akıllı bir şekilde öğrenip bunları davranış haline getirmesi gereklidir. Çünkü pedagojik formasyon döneminde aday öğretmenler meslek hayatları boyunca karşılaşacakları prosedürler ile mücadele edebilmek için bir altyapının oluşması gerekmektedir. Örneğin dersin daha verimli işlenebilmesi için formasyonda görülen sınıf yönetimi dersinden öğretmen adayları ileride faydalanacaklardır. Varsayılım ki kişi öğretmen oldu ders anlatıyor ve dersini bitirmek üzere ama daha zilin çalmasına 15 dakika var bu kalan 15 dakikayı öğretmen verimli bir şekilde geçirmelidir derste kazanılan, görülen konuların son bir tekrarı veya soru cevap şekli gibi de olabilir bu değerlendirme süreci. Formasyon da görülen en önemli derslerden biri olan ölçme ve değerlendirme dersinde öğrenilen bilgiler sayesinde öğretmen adayları ileride öğrencilerine daha verimli daha geçerli daha tutarlı soru hazırlayabileceklerdir. Bütün bunları öğretmen adayları gelecekte davranış haline getirebilmesi için elbette pedagojik formasyon eğitiminde kazandığı bilgi ve becerilerden faydalanacaktır. Eğitim fakülteleri aslında asıl öğretmen yetiştirmek için kurulmuş olan fakültelerdir. Bir yandan da fen edebiyat fakülteleri de öğretmen yetiştirmektedirler ama şunu unutmamalıyız ki fen-edebiyat fakültelerin asıl amacı bilim insanı yetiştirmektir ama ülkemizin ihtiyaç duyduğu öğretmen ihtiyacı eğitim fakültelerinden karşılanamadığı taktirde fen-edebiyat fakültesi mezunlarıda formasyon eğitimi programı sayesinde geri kalan ihtiyacı karşılamaktadırlar. Elbette pedagojik formasyon eğitiminde gerekli olan tüm dersler öğretmen adaylarına uygulanmaktadır. Ancak fen-edebiyat fakülte öğrencileri öğretmenlikle alakası olmayan bir sürü farklı bölüm dersleri görmektedirler formasyon eğitimi öncesi. Bu süreç öğretmen adaylarının motivasyonlarının yani şevklerinin kırılabileceği anlamına gelebilmektedir. Eğitim fakültelerinde öğrenim gören öğrenciler fakülte yaşantıları boyunca hem alan derslerini hemde öğretmenlik derslerini bir arada alarak tıp"kı bir hybrid model gibi dosdoğru bir şekilde görerek yani fazladan ders görmeyerek tüm enerjilerini öğretmenlik ders ve çalışmalarına ayırarak iyi bir öğretmen adayı olabilmektedirler. Son olarak öğretmen yeterliğine baktığımızda, her hangi bir öğretmenin özellikle bilinç bilgi beceri ve davranış anlamında topyekün donanıma sahip olması anlamına gelmektedir. Eğer öğretmen adayı bu donanımları adam akıllı bir şekilde öğrenmiş ve bunları bilincinde bir disiplin haline getirmiş ise gelecek nesillere iyi bir öğretmen rolü üstlenecektir demektir. KAYNAKÇA www.academia.edu/5053733/Pedagojik_Formasyon_%C3%9Czerine_D%C3%BC%C5%9F%C3%BCncelerwww.koprudergisi.com/index.asp?Bolum=EskiSayilar&Goster=Yazi&YaziNo=465jtee.org/document/issue5/MAK4.pdfw3.balikesir.edu.tr/~aturer/ogretmenyetistirme Serdar MUTLU / 2015F20199011
|
|
|
Post by m21veysel21ozcakici on Aug 29, 2016 21:53:15 GMT
Pedagojik formasyon programı bizim gibi fen edb. mezunları için bizi ilerde öğretmenlik acısından bir adım daha ileri taşımaktadır. fakat bu programın bize kattı en fazla kattı sağlayacak sekil de verilmesi gerekir. Örneğin şuan da aldığımız formasyon eğitimi uzaktan olduğu için pek faydalı olduğu söylenemez. Eğitim fakültesi pedagojik formasyon sertifikasından daha fazla katkı sağladığını düşünüyor çünkü pedagojik formasyon 3-4 ay gibi kısıtlı bir sürede verilmeye çalışılıyor bu yüzden eğitim fakültesinde alınan eğitimin gerisinde kalıyor. Öğretmen yeterliliği konuyu ne kadar aktara bildiğimizden geçmektedir. bilgimizi karşıdaki bireye ne kadar aktara bilsek o kadar bilgiliyizdir. O yüzden bizim bilgiyi aktarmaktaki problemleri halletmemiz lazım. Fen edb. bölümü mezunları bilgi konusunda daha donanımlı olduğunu düşünüyorum ama aktarma konusunda sıkıntılarını gidere bilmesi için alınan pedagojik formasyon eğitimi bu acıdan çok önemlidir.
|
|
|
Post by ugurcank on Aug 29, 2016 22:39:43 GMT
Eğitim Fakültesi adından anlaşılacağı gibi öğretmen yetiştirme amacı olan kurumlardır.Bizim okuduğumuz Fen-Edebiyat Fakülteleri asıl amaç bu olmamakla beraber böyle de bir amacı mevcuttur.Elbette cevabım eğitim fakültelerinden yana.Ortada net bir amaç var öğretmen yetiştirmek.Oradaki öğrenciler bu amaç doğrultusunda bir eğitim programına tabi tutulurlar.Ve mezun olduklarında aldıkları ünvan Coğrafya öğretmenidir.Bizim fakültelerimizde ise amaç bilim adamı yetiştirmekdir.Ünvanımız öğretmen değildir.Ancak pedagojik formasyonla bize de böyle bir hak tanınmıştır.Bu hakkı kullanıp kullanmamak bizim elimizde.Ancak hiçbir şey olamazsam öğretmen olurum deyip var olan bu hakkı eleştirmek çokta mantıklı değil.Bizim öğretmen olup olmamamız tamamen formasyon ile alakalı bir durum.Bir nevi eğitim fakültelerinde olan insanların haklarını gasp ediyoruz.Acı ama ne yazık ki öyle.Bu elbette benim şahsi fikrim.Öğretmenlik olayını ne kadar seversek eminim ki öğrencilerle o doğrultuda olumlu ilişkiler kurup,dersimizi iyi anlatabilir ve iyi anlaşıldığını görebiliriz.Bu durumda mesele sadece ders anlatmak değil.Formasyon programı boyunca birlikte öğrenmeden bahsedildi,öğrencinin öğrenmenin merkezinde olduğu söylendi.Bizde bunları hayata geçirdiğimiz oranda öğretmenlikte başarılı olabilir.Hergün sıkıla sıkıla gittiğimiz bir yerden ne biz ne de öğrenciler istenilen verimi alabilir.Madem böyle bir hak tanındı daha düzenli olamaz mıydı?Elbette olabilirdi.Uzaktan eğitim ile ne kadar verim alabildik?Yıllardır hangi derse girsek bize hep söylenen dersin derste öğrenileceği,öğretmennin mimiklerinin,ses tonunun ne kadar önemli olduğundan bahsedildi.Ancak biz bu programda bunları göremedik.Kısıtlı bir zaman dilimi,elimizde pdfler bilgisayar başında ders dinledik.Uzaktan eğitim örgün eğitimin yerini almamalıdır.İzlediğimiz bir videoda yurt dışında ve başarı oranı yüksek olan bir eğitim kurumunda halen kara tahta ve tebeşirle ders işleniyordu.Olması gereken olay bence odur.Bu tip sebeplerden dolayı kendi adıma istenilen yeterliliği kazandırmadığını düşünüyorum.Teori ve pratik biraradadır ve birlikte ilerletir.
|
|
|
Post by AYSE DENIZ GUNDUZ on Aug 29, 2016 23:10:10 GMT
Öğretmen yetiştirmede pedagojik formasyon programının elbetteki katkısı vardır. Ama ne kadar yeterli olabilir ki kaliteli bir öğretmen sadece birkaç dersi alarak mı kendini geliştirebilecek. Formasyon almayan öğrenci ile alan öğrenci arasında dağlar kadar fark vardır. Ama daha iyi öğretmen yetiştirerek bu aradaki fark daha da arttırılabilir.Eğitim Fakültesindeki öğrenciler formasyon öğrencilerinden daha avantajlıdır. Çünkü onlar teoride daha gelişmiştir.Aslına bakıldığında okullarda ilk sene hazırlık okutulacağına öğretmen olacak adaylara dört yıl eğitim verilip formasyon programı da tamamlandığında bir senede öğretmenlik eğitimi dersi verilmesi öğretmen kalitesini arttırabilir.Belki daha zor olacak ama bakıldığı zaman İngiltere'de kadrolu öğretmenlik yoktur.Daha çok çalışan,yazan, aktif olan öğretmen daha çok maaş alır ve bu hem öğretmeni hem de öğrenciyi olumlu yönde etkiler. Yani öğretmenlik rahat edeyim diye yapılabilecek bir meslek değildir. Be nedenle de formasyon programlarının da Eğitim Fakültelerinin de (kısmen) yeterli olduğunu düşünmüyorum ..
|
|
|
Post by esramesci on Aug 29, 2016 23:33:00 GMT
Eğitim fakülteleri bilgiyi, formasyon öğrencileri gibi teoride değil pratikte uygular ve bu sebepten daha başarılıdırlar , biz onların 4 yıla sığdırdığı dersleri 2 aya sıkıştırırarak yalnızca belge almış oluyoruz, yeni terimler ve teroik bilgiler haricinde pratik anlamda kazanım elde etmiyoruz. Eğitim fakültelerinin görmüş oldukları dersleri pratiğe dökme imkanlarının, formasyon programı öğrencilerine göre çok daha fazla olduğu bir gerçektir ve bu da onları kendi alanlarında bize kıyasen daha başarılı yapmaktadır. Biz bölüm öğrencileri alanımızda uzmanlaşıyoruz fakat sahip olduğumuz bilgiyi aktarma hususunda( bilgi nasıl aktarılır,sınıf kontrolü nasıl yönetilir ,öğrenci seviyesine nasıl inilir vb konuları öğrenemediğimiz için) eksik kalabiliyoruz,bunu gidermenin yolu da staj döneminin uzatılıp birebir bizi gözleyip rehberlik edecek hocalarımızın olmasıdır. Bir öğretmenin yeterliliği ise, öğrencisine bilgiyi nasıl sevdirerek ve kalıcı olarak verdiğidir. Her şeyi çok iyi bilen ama bunu aktaramayan bir öğretmen yeterli değildir. Yeterli öğretmen öğrencisine öğrettiği bilgiyi, kitaplardan , okul sıralarından taşıyarak öğrencinin günlük hayatına kazandırır ve onu kallanmasını öğretir.
|
|
|
Post by tuncaysatilmis on Aug 30, 2016 9:03:37 GMT
Malesef biz uzaktan eğitim şeklinde formasyon almaya çalışan on binlerce kişiden sadece bir kaçıyız rant haline dönüşmüş bir eğitim şeklinin içine boğuşuyoruz. Eğitim fakültelerinin başka fakültelerden kendini ayıran sistemi ise öğretici ve eğitimci haline getirmesini eğitimini başından veriyor güzel birşey ama sistemin açığa çıkmış birkaç kusuru bulunmaktadır. Bu kusur ise başka fakültelerde eğitim görenler bunu ayrı bir eğitim görerek dışardan kapatmaya çalışması eğitimci görünmesi için dışardan formasyon programı almaya çalışmasıdır buda ayrı bir soruna yol açmış oluyor buda türkiye genelinde on binlerce açıkta bulunan eğitimci topluluğu ve her yıl artarak da başka sorunun sonucu olmuş oluyor, pedagojik formasyon programı kendi içinde yapılanması eğitimin daha sağlıklı şekilde verilmesi gerekmektedir anlat geç mantığından çıkıp daha ayrıntılı ve uzaktan eğitim kabuğundan çıkması lazim ve sonundada 2 günlük bir sınavla öğrencilerin bilgilerini ölcmemesi gerekir formasyon programı buna önem vermesi gerekir çünkü sonunda o kişiyi bir eğitimci olmuş olacak burda almış olduğu eğitimi başkalarına yansıtmış olacak eğer sen o kişiye ne kadar iyi eğitim vermiş olursan oda o eğitimi başkalarına daha sağlıklı yansıtmış olup formasyon programı iyi bir şekilde işlenmiş hale gelmiş olur.
|
|
|
Post by ugurcelebi on Aug 30, 2016 9:20:13 GMT
Öğretmen yetiştirmede pedagojik formasyon programlarının katkısını tartışmanız beklenmektedir. Eğitim fakülteleri mi pedagojik formasyon sertifika programı mı? Öğretmen yeterliği nedir ve bu sertifika programı size bu yeterliği kazandırabildi mi? Nedeni ve gerekçeleri nedir? kısa süreli bu eğitim programı hızlı, sıkıştırılmış ve bir o kadar da uzaktan bir eğitim çeşididir. Bilgi öğrenmek kolay fakat bilgi aktarmak zordur. İnsan psikolojisini hızlı analiz etmek, hakimiyet ve gidişhat bu eğitimin ana ögelerinden biridir. Görüşüm eğitim fakültelerinden yanadır çünkü daha uzun bir süreç ve daha iyi bu fikri sahiplenmektir. Bir lokmayı bütün yutmak ve çiğneyerek parça parça yemek o yemeğin vitaminini artırıp sindirimini kolaylaştırır. Onun için bizde belki eğitim fakültesiyle aynı vitamini alacağız fakat bunu sindirmek yani anlamak ve hızlı bir şekilde hayata geçirmek o kadar kolay olmayacağını düşünüyorum. Her eğitimin insana katkısı ve yararı olduğunu düşündüğüm için bu programında bana ve diğer bireylere birşeyler kazandırdığını düşünüyorum.
|
|