|
Post by a on Aug 31, 2016 6:34:57 GMT
Kullanılan ölçü araçlarının, belli özelliklere sahip olması gerekir. Bu özelliklerin belli başlıları; geçerlik ve güvenirliktir. Gerek önceden geliştirilmiş bir ölçü aracını kullanmaya karar verirken, gerekse yeni bir ölçü aracı geliştirirken, geçerlik ve güvenirlik özellikleri dikkate alınmalıdır. bir ölçme araçında bulunması gereken en önemli özellik her ne kadar güvenirlik ve geçerlilik olsa da kullanışlık özelliğinin de gözardı edilmemesi gerektiğini düşünüyorum.
|
|
|
Post by feyzaozcan on Aug 31, 2016 6:40:08 GMT
Kullanılan ölçü araçlarının, belli özelliklere sahip olması gerekir. Bu özelliklerin belli başlıları; geçerlik ve güvenirliktir. Gerek önceden geliştirilmiş bir ölçü aracını kullanmaya karar verirken, gerekse yeni bir ölçü aracı geliştirirken, geçerlik ve güvenirlik özellikleri dikkate alınmalıdır. bir ölçme araçında bulunması gereken en önemli özellik her ne kadar güvenirlik ve geçerlilik olsa da kullanışlık özelliğinin de gözardı edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. az önce de yazmıştım ama yanlık hesaptan yazmışım:)
|
|
|
Post by gulcankorkmaz on Aug 31, 2016 9:12:46 GMT
öğretmenlerin öğrencilerini tanımada ve başarı düzeylerini belirlemede daha çok geleneksel yöntemleri tercih ettikleri anlaşılmaktadır. Ayrıca yüz yüze yapılan görüşme ve mülakatları da sıklıkla kullanmaktadırlar. Hiç kullanmadıkları yöntemler arasında ilk sırayı öğrencilerin kendilerini değerlendirmeye yönelik yöntemler almaktadır. Öğretmenler kendilerini en çok geleneksel yöntemler olarak adlandırılan sınav türlerinde yeterli görmektedirler. Diğer yöntemlerde kendilerini orta düzeyde yeterli görmektedirler. Hiç yeterli olunmayan yöntemlerin başında öğrenci değerlendirmesine dayalı yöntemler gelmektedir. Bu yöntemler, eğitim sisteminde yaygın olarak kullanılmaması ve bu araçların nasıl kullanılacağına ve sonuçlarının nasıl değerlendirileceğine ilişkin yeterince örneğin bulunmaması öğretmenlerin bu alanda güçlük çekmelerinin sebepleri arasında yer alabilir. Öğretmenler daha çok kendilerini yeterli olarak gördükleri ölçme ve değerlendirme yöntemleri daha sık kullandıkları ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin yarısı ölçme yöntemlerini kullanmada sorunla karşılaşmamaktadırlar. Karşılaşanlar ise daha çok sınıfların kalabalık oluşu, ölçmeyi etkiler. kaynak: Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi Selehattin Delibal2005
|
|
|
Post by tuncayozkan on Aug 31, 2016 11:01:44 GMT
Ben daha çok güvenirlik ve geçerlilik arasındaki ilişkiye değinmek istiyorum. Aslında geçerlilik güvenirlikten daha önemlidir. Neden daha önemli şimdi arkadaşlar örneğin bir test düşünün elinizde güvenirlilik açısından süper bir test hiç hata karışmamış, dikkatlice hazırlanmış ,sorular homojen falan filan ama gel görki bu test bizim konumuzla ilgili değil bi işimize yararmı yaramaz işte bu yüzden geçerlilik daha önemlidir. Geçerlilik neydi bir testin amaca hizmet etme derecesiydi yani bir testin işe yarayıp yaramamasıdır. Güvenirlik hatalardan arınık olup olmaması ile ilgiliydi. Başka bir örnekle açıklarsam ben sizin matematik bilginizi ölçmek istiyorum ama benim hazırladığım test sizin matematik bilginizi değilde başka bir becerinizi ölçerse bu geçerli olmaz . Hazırladığım test istediği kadar mükemmel ve tutarlı olsun farketmez . Yani tekrar söylemk gerekirse geçerli olması güvenirli olmasından daha önemlidir. herşeyden önce amaca uygun olmalı yani geçerli olmalıdır.
|
|
|
Post by serkanergun on Aug 31, 2016 11:15:15 GMT
Ben daha çok güvenirlik ve geçerlilik arasındaki ilişkiye değinmek istiyorum. Aslında geçerlilik güvenirlikten daha önemlidir. Neden daha önemli şimdi arkadaşlar örneğin bir test düşünün elinizde güvenirlilik açısından süper bir test hiç hata karışmamış, dikkatlice hazırlanmış ,sorular homojen falan filan ama gel görki bu test bizim konumuzla ilgili değil bi işimize yararmı yaramaz işte bu yüzden geçerlilik daha önemlidir. Geçerlilik neydi bir testin amaca hizmet etme derecesiydi yani bir testin işe yarayıp yaramamasıdır. Güvenirlik hatalardan arınık olup olmaması ile ilgiliydi. Başka bir örnekle açıklarsam ben sizin matematik bilginizi ölçmek istiyorum ama benim hazırladığım test sizin matematik bilginizi değilde başka bir becerinizi ölçerse bu geçerli olmaz . Hazırladığım test istediği kadar mükemmel ve tutarlı olsun farketmez . Yani tekrar söylemk gerekirse geçerli olması güvenirli olmasından daha önemlidir. herşeyden önce amaca uygun olmalı yani geçerli olmalıdır. Peki size bir soru yönelteyim o zaman .. Güvenirliği olmayan test geçerli midir? Yani Geçerliği öneli kılan etken nedir?
|
|
|
Post by Busra Ulker on Aug 31, 2016 11:46:05 GMT
Güvenilir bir ölçme aracı, aynı özellikle ilgili olarak arka arkaya yapılan ölçmelerde yaklaşık olarak aynı sayısal sonucu verir. Güvenilir bir test, aynı gruba iki ya da üç kez uygulandığında, gruptaki her bir kişi, bütün uygulamalarda yaklaşık olarak aynı puanı almalıdır.Güvenirliği kestirme yolları test-tekrar test, paralel formlar, testi yarılama, KR20 KR21, cronbach alfa'dır. Geçerlik, bir ölçme aracının ölçmeyi amaçladığı özelliği, başka herhangi bir özellikle karıştırmadan, doğru olarak ölçebilme derecesidir.Geçerliği belirleme yöntemleri kapsam, yapı, yordama ve görünüş geçerliğidir. Ölçme araçlarından; Sözlü yanıt gerektiren sorularda kapsam geçerliği düşüktür.Çünkü az soru sorulabiliyor ve her öğrenciye her konudan soru sorulamamaktadır. Güvenirliği de düşüktür. Çünkü yeterince objektiflik sağlanamamaktadır. Soruyu soran kişinin mimikleri, soruların o anda puanlanması, öğrencinin heyecanlanması, soruların eşit güçlükte olmaması vb. şeyler etkilidir. Uzun yanıt gerektiren sorular da kapsam geçerliği düşüktür.Çünkü en fazla 3 soru sorulabilir.Güvenirliği de düşüktür.Çünkü objektiflik çok sağlanamamaktadır. Çoktan seçmeli sorular da kapsam geçerliği yüksektir.Çünkü her konuda soru sorulabilir, soru sayısı arttırılabilir. Güvenirliği de yüksektir. Çünkü objektiflik sağlanır.Güvenirliği ve geçerliği en yüksek ölçme aracıdır. Kısa yanıt gerektiren sorular da kapsam geçerliği yüksektir. Çünkü soru sayısını arttırabiliriz. Güvenirliği de yarı objektiftir.Çünkü yazı güzelliği, ifade kabiliyeti etkileyebilir. Kısa yanıt gerektiren sorular, uzun yanıt ve sözlü yanıtlara göre güvenirliği ve geçerliliği yüksektir. Ancak analiz,sentez,değerlendirme basamaklarını ölçme de yetersizdir. Sınıf içinde en çok çoktan seçmeli ve kısa yanıtlı soruları kullanmalıyız. Güvenirliği ve geçerliği en yüksek olanlardır. Ancak öğretmenliğin ilk yıllarında kısa yanıtlı soruları kullanmalıyız.Çünkü hazırlanması daha kolaydır. Ancak diğer ölçme araçlarınında hatalarını en aza indirip kullanmaya çalışabiliriz. Mesela sözlü yanıt gerektiren soruları dersin başında veya sonunda not kaygısı olmadan öğrenmeyi görmek amaçlı sorular sorabiliriz. Kaynak: taskoparan.wordpress.com/2011/03/16/olcmede-guvenilirlik-ve-gecerlilik/
|
|
|
Post by yurdagul on Aug 31, 2016 12:28:00 GMT
ölçme ve değerlendirme sadece öğrencilere not vermek için yapılmaz,eğitim sürecinin tümüyle ilgilenir. ölçme araçlarında bulunması gereken 3 önemlı özellık vardır. guvenırlılık hatasızlık ve gercegı yansıtmadır.ölçmede guvenırlılıgı etkıleyen faktorlerden bazıları; testın uzunugu,testın guçluğu, testın suresı, puanlamadakı objektıflık, ölçmenın yapılıs sartları, testı hesaplama sartlarıdır. güvenırlılıgı arttırma yolları;soru sayısı az oolmayacak, sorular acık net ve anlaşılır olacak,sıanv suresı yeterlı olacak, bır soruyu sınava katılanların en az yarısı dogru cevaplayacak.puanlama objektıf olacak.olçmede hatalara yer verılmeyecek. gecerlılıgı arttırmanın yolları ıse; sorulAR bılenle bılmeyenı ayıracak nıtelıkte olmalı,sınav kapsayıcı nıtelıkte olmalı,sınavın zorluk dercesı ıyı ayarlanmalıdır. Her seviyeye uygun sorular hazırlanmalıdır örneğin ilkokulda eğitim gören bir öğrenciye uzun cevaplı sorular soramayız yazma becerileri tam olarak gelişmeyen öğrencilere bu tip sorular sorulmamalı. Sınıfın bilgi düzeyini iyi bilmeli ve ona göre sorular hazırlanmalıdır. Sınav esnasında da dikkat edilecek hususlar olmalıdır örneğin kopya çekmeye izin verilmemelidir.Ayrıca diğer bir husus ise öğretmen not verirken objektif olmalıdır.
|
|
|
Post by haticekacar on Aug 31, 2016 12:36:31 GMT
Bir ölçme aracının her şeyden önce, ölçülecek özellik ya da özellikleri her bakımdan tam olarak ölçmesi ve ölçülmesi önemlidir.Ölçmede güvenirlik geçerlilik için bir ön koşul sayılmaktadır.Güvenirlik düşükse geçerlilik de düşüktür.Soru sayısının artması,sabit ve sistematik hatalar ölçmede geçerliliği düşürür.Geçerliliği arttıran yöntem ise maddelerin ölçmek istenen değişkeni ölçmesidir. Soruların bir grupta bilen veya bilmeyen öğrencileri birbirinden ayırt etmesi geçerliliği arttırır.Sınıfın fiziki yapısı, bunlar; gürültü,aydınlatma,sınıfın sıcak ya da soğuk olması,sınavda verilen süre,soruların öğrenciler tarafından önceden edinilmesi geçerliliği düşürür.Geçerlilik türleri;kapsam geçerliliği,yapı geçerliliği,yordama geçerliliği,uygunluk geçerliliği ve görünüş geçerliliğidir.Sınıf içinde uygulanan ölçme araç ve yöntemlerinin kullanımına baktığımızda bunları gözlemler,görüşmeler,portfolyo,ödevler ve projeler,tartışma sergileme,anekdotlar,gösteriler,kavram haritaları,çoktan seçmeli testler,kısa cevaplı sorular,uzun cevaplı sorular,açık uçlu sorular,öz değerlendirme şeklinde sıralamak mümkündür.Bu kullanılan ölçme araç ve yöntemleri bizlere öğrencilerimizin kazanımlarını belirlemede etkili olabilmektedir.
|
|
|
Post by eyupgunaydin on Aug 31, 2016 13:20:10 GMT
Ölçme araçlarının niteliklerini dikkate alarak yapılan ölçme türlerinin hangi bakımdan güvenilir ve geçerli olduğunu ya da güvenilirliklerinin ve geçerliliklerinin hangi nedenler sonucunda düşük olduğunu birçok arkadaşım dile getirmiş ve Amerika’yı tekrar keşfetmeye gerek yok diye düşünüyorum.
Sınıf içi uygulamalarda hangi ölçme araç ve yöntemlerinin kullanılmasının uygun olduğu gerekçesine gelecek olursak, Eğitim ve Öğretim döneminde işlenilen konuları kapsayan kapsan geçerliliği, duyarlılık, kararlılık, nesnellik ve iç tutarlılık gibi bir ölçme aracında olması gereken güvenirlilik özelliklerine göre hazırlanmış çoktan seçmeli sınavların uygulanması taraftarıyım. Sınıfta bulunan öğrencilerin özellikleri, okudukları bölüm gereği öğrencinin yorumlama kabiliyetlerini de ölçmemiz gerekebilir. Güvenirlik özelliklerine göre hazırlanmış ve en fazla üç soruyu geçmeyecek şekilde sınav kâğıtları hazırlanır. Puanlamanın da bir dereceli puanlama sistemi oluşturularak güvenirliği ve geçerliliği yüksek bir ölçme yapılmış olur diye düşünüyorum.
|
|
|
Post by dumansinem34 on Aug 31, 2016 13:26:47 GMT
öğrencilerde kalıcı izli olması açısından ölçme araçlarının güvenilir ve geçerli olması nitelikleri dikkata alınmalıdır .Ölçmede hata bakımından güvenirlik ve geçerlik düşer. Sunuş, buluş araştırma yoluyla ; düz anlatım, tarışma, örnek olay. gösteri ve beyin fırtınası yöntemlerinin sınıf içinde kullanılması uygundur
|
|
|
Post by serkanergun on Aug 31, 2016 14:25:59 GMT
Kullanılan ölçü araçlarının, belli özelliklere sahip olması gerekir. Bu özelliklerin belli başlıları; geçerlik ve güvenirliktir. Gerek önceden geliştirilmiş bir ölçü aracını kullanmaya karar verirken, gerekse yeni bir ölçü aracı geliştirirken, geçerlik ve güvenirlik özellikleri dikkate alınmalıdır. bir ölçme araçında bulunması gereken en önemli özellik her ne kadar güvenirlik ve geçerlilik olsa da kullanışlık özelliğinin de gözardı edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. ÖLÇME ARAÇLARININ HER BİRİ BİRBİRİYLE YAKINDAN İLİŞKİLİ VE HER BİRİ DE BİR DİĞERİ KADAR ÖNEMLİ VE GEREKLİ ...
|
|
|
Post by serkankutlu on Aug 31, 2016 16:00:32 GMT
Öncelikle ölçme aracının güvenilir olması demek tesadüfi hatalardan yoksunluk demektir. Tesadüfi hatalar ise sınavı ölçen kişinin sınavı okurken fiziksel yorgunluğundan, zihinsel yorgunluğundan kaynaklanabileceği gibi ortamın ısısından, ışığından da kaynaklanabilir. Ayrıca, güvenirliğin meydana gelmesi için duyarlık, kararlılık, objektiflik ve içtutarlılık gibi etkenlerin de sağlanması gerekir. Tüm bu etkenler meydana geldikten sonra güvenirlikten söz edebiliriz. Bunlara ek olarak, bir ölçme aracının güvenilir olmasını etkileyen faktörler vardır: Açık ve sade bir dil kullanılması, yazım kurallarına dikkat edilmesi, soruların öğrencilerin seviyesine uygun seçilmesi ve orta güçlükteki sorular güvenirliği artıran faktörler arasındadır. Geçerlik ise testin amaca uygunluğunu ifade eder. Bir ölçme aracı amaca uygun ve aynı zamanda kullanışlı olmalıdır. Geçerliği sağlamanın en iyi yöntemlerinden biri kapsam geçerliğidir. Kapsam geçerliğin, ölçen kişinin anlattığı konuları soru olarak öğrenciye sunmasıyla gerçekleşir. Kapsam geçerliğinde soru sayısı ne kadar çok olursa, kapsam geçerliği o kadar yüksektir. Bu bağlamda en uygun sınav türü çoktan seçmelidir. Bu tarz sınavlarda öğretmen işlediği her konudan sorular sorarak kapsam geçerliğini sağlayabilir.
Eğer ölçme araçları öğrencinin düzeyine uygun hazırlanmamışsa, hazırbulunuşluk düzeyi dikkate alınmamışsa bu tarz sınavlarda güvenirlik ve geçerlikten söz etmek doğru olmaz. Zira, istenen bilgiler öğrenci düzeyinden farklı olduğu için beklenen sonuç elde edilmez ve öğrencilerin bilgilerini ölçüp, herhangi bir değerlendirme yapamayız. Amaca uygun olmadığı için de geçerlikten bahsedemeyiz. Güvenirlik ve geçerliğin yüksek olmasını istiyorsak, öğrencinin düzeyine uygun, anlattığımız konulardan, orta zorluktaki sınav soruları hazırlarız. Böylece ölçme aracında hem güvenirlik hem de geçerlik sağlanmış olur.
Sınıf ortamında iste öğrencilerin düzeyine uygun çoktan seçmeli test ile öğrencilerin hazırbulunuşluk durumları sene başında kontrol edilebilir. Öğrencilerin dersteki bilgileri kazanım haline getirip getirmedikleri ders aralarında, hafta hafta tekrar testleri halinde ya da kısa yanıtlı testler şeklinde kontrol edilebilir. Kısa yanıtlı sorular boşluk doldurma olarak ara sınavlarda en fazla 2 boşluk olmak şartı ile sorulabilir. Şans başarısını düşürmek için çoktan seçmeli testlerden kaçınabiliriz. Zira uzun yanıtlı sorular bilen ile bilmeyeni ayırmak için ideal bir sınav türüdür. Fakat 3 sorudan fazla olması ölçen için ve öğrenci için yorucu olabilir.
|
|
|
Post by serkankutlu on Aug 31, 2016 16:02:56 GMT
Ben daha çok güvenirlik ve geçerlilik arasındaki ilişkiye değinmek istiyorum. Aslında geçerlilik güvenirlikten daha önemlidir. Neden daha önemli şimdi arkadaşlar örneğin bir test düşünün elinizde güvenirlilik açısından süper bir test hiç hata karışmamış, dikkatlice hazırlanmış ,sorular homojen falan filan ama gel görki bu test bizim konumuzla ilgili değil bi işimize yararmı yaramaz işte bu yüzden geçerlilik daha önemlidir. Geçerlilik neydi bir testin amaca hizmet etme derecesiydi yani bir testin işe yarayıp yaramamasıdır. Güvenirlik hatalardan arınık olup olmaması ile ilgiliydi. Başka bir örnekle açıklarsam ben sizin matematik bilginizi ölçmek istiyorum ama benim hazırladığım test sizin matematik bilginizi değilde başka bir becerinizi ölçerse bu geçerli olmaz . Hazırladığım test istediği kadar mükemmel ve tutarlı olsun farketmez . Yani tekrar söylemk gerekirse geçerli olması güvenirli olmasından daha önemlidir. herşeyden önce amaca uygun olmalı yani geçerli olmalıdır. Peki size bir soru yönelteyim o zaman .. Güvenirliği olmayan test geçerli midir? Yani Geçerliği öneli kılan etken nedir?Geçerliği önemli kılan etken amaca uygun olmasıdır. Ölçmek istediğiniz özelliğin başka değişkenler ile bağdaştırmadan ölçülmesidir.
|
|
|
Post by ugurcank on Aug 31, 2016 17:14:38 GMT
Ölçme araçlarında olması gereken 3 özellik vardır.Bunlar;güvenirlilik, geçerlilik ve kullanışlılıktır.Güvenirlilik birbirine ardına yapılan testlerin benzer sonuçları vermesidir.Güvenirliliğin yüksek olması başarı katsayısının 0.70 ve üzerinde olması ile alakalıdır.Bunun yanı sıra güvenilir olması için Duyarlık Kararlılık Objektiflik İçtutarlılık gibi temel kavramların bulunması önemlidir.Geçerlik olması için testin amaca uygun olması gerekir.Özel korelasyon hesapları da buradadır.Geçerlik katsayısının 1'e yakın olması gerekir.Kullanışlı olması içinde ölçme aracının;hazırlanması,kullanılması,puanlaması ve ekonomik olması gerekmektedir. Sınıf için uygulamalarda ise sınıfların yaş grubuna uygun ölçme araç ve yöntemlerinin uygun olması gerekir.Yaş ve bedenen küçük durumda olan sınıflar için yani ana sınıfı,ilk okul öğrencilerine yazılı sınav yapmak mantıklı değildir.Bu yaş grubundaki çocuklar uzun cümleler kuramaz,zorluk çekerler.Böyle bir sınavda düşük not alan öğrenciler başarısız görünürler.Buda doğru bir çıkarım olmaz.
|
|
|
Post by okanadiguzel on Aug 31, 2016 17:49:40 GMT
ölçme araçlarının güvenirlik ve gecerli nitelikleri sayısal olarak baktığımızda 0.70 üzerin de ise güvenirliği yüksek altında ise düşüktür.Geçerlilik ise 0.30 üzerinde olmalıdır bu niteliklerde genel kriter 0 ile 1 arasındadir. soru sayısının artması,sorunun acık anlasılır olması v.b kriterler güvenirliği arttırmaktadır. soruların ne cok zor ne cok kolay olması, aynı soruların hiç değistirilmeden üst üste kullanılmaması geçerliliği arttırmaktadır. sınıf içi uygulamalarda kısa cevaplı sorular, projeler, performans ödevleri, sözlü mülakatlar, araştırma ödevleri gibi ölçme arac ve yöntemleri kullnılması uygun olur.
|
|