|
Post by alitan1992 on Aug 29, 2016 23:02:31 GMT
Öğrenci başarısını belirlerken çoktan seçmeli testlerden faydalanabilir. Çünkü çoktan seçmeli testlerde ipucu verildiğinde öğrenci arasında ayırt edicilik artar,testlerin güçlüğü artar...Ayrıca yazılı yoklamalardan da öğrenci başarısı iyi düzeyde olur.Çünkü öğrenci sorulan sorular hakkında cevapları düşünme ve düşündüğü cevapları yazılı sınava aktarmada ön plana çıkar.Öğrencinin yaratıcı gücünü,belli başlı konulardaki görüşlerini,ilgisini ve tutumunu ön plana çıkarmada kullanışlıdır.En son olarak ödev ve projelerde öğrenci başarısının belirlenmesinde önemli etkenlerden biridir.Çünkü öğrencinin kendi çabasıyla bir şey ürettiği,araştırdığı ve hatta çözüme kavuşturduğu ve farklı düşünebilme,farklı kaynaklar kullanma yönünden başarıyı arttırır...Ve kullanılan diğer yöntemlerde(kısa cevaplı testler,sözlüsınav türleri) başarı üzerinde etkilidir. Sınavlar öğrenci başarısı üzerindeki en önemli sorunlarından biri sınav öncesi yaşadığımız kaygı,stres ve sınav sırasında yaşadığımız dikkat eksikliğidir. Sınavlarla ölçülemeyen bilgi ve beceriler bence yoktur.En kısacası zekanın ıq testine tutulması.Başka örnek verecek olursak sözlü sınavlar...Kısacası bilgi ve beceriler ölçülemeden bulunamaz...
|
|
|
Post by ugurcank on Aug 29, 2016 23:33:08 GMT
Öğrenci başarısının belirlenmesinde geçerliliği yüksek olan testler yapılmalıdır.Her öğrenci aynı öğrenme düzeyinde değildir.Bundan dolayı farklı ölçme metotları bir arada kullanılabilir.Test,doğru yanlış gibi karma diye nitelendirdiğimiz sınavlar yapılabilir.Bunun yanı sıra testlerde sorular ne çok zor ne de çok kolay olmalıdır.Çok zor veya çok kolay testlerde ölçme sağlıklı olmayabilir.Hem öğreticiden hem sınıf ortamından hem de öğrenciden kaynaklı sorunlar olabilir.Bunlar sınıf ortamının yetersiz olmasından kaynaklı,öğrencinin kaygı ve psikolojik durumları ve öğretmenin dikkatsizliği ve tarafsızlığı ile alakalı olabilir.Elbette başarıyı ölçmenin en önemli ölçütü sınavlardır.Ancak tek başına ne yeterli ne de sağlıklıdır.Derslerde sürekli işlediğimiz öğrenci merkezli öğrenme burada devreye girebilir.Tek başına ama bir disiplin dahilinde bir araştırma ödevi olumlu sonuçlar verebilir.Sınavlar açıklı sorular yerine cevapları net olan sorular sorulması öğrenci başarısının belirlenmesinde daha doğru olur.Elbette sınavlar tüm bilgi becerileri ölçemez.Eksik kalan yanlar mutlaka olur.Konuyu bilen ancak şekil çizemeyen öğrencilere konuyu bilmiyor diyemeyiz.Bunun yerine sözlü yapılabilir.Öğrencinin bilgisini burada aktarması ve sorulan sorulara net yanıtlar vermesi konuyu bildiğine bizi ikna edebilir.
salih04turkoglu elbette hayatta ölçülemeyen şeyler vardır.Evet sınavlar ölçmede önemli bir araçtır ancak yeterli değildir.Bu bahsettiğin araçların hepsinde hata payı vardır.
|
|
|
Post by feyzaozcan on Aug 30, 2016 7:10:18 GMT
sınavlarla ölçülemeyen özellikler vardır; bunları daha çok portfolyo, perfotmans ve proje ödevleri ile ölçmeye calısıyorlar fahat bu ölçmelerde hata oranları artıyor. Çünkü; öğrenci ödevi başkasına yaptırması, araştırmasının internetten aynen geçirmesi, öğretmenin değerlendirme de subjektif olması olması gib negatif durumları vardır. Bu yüzden ölçülemeyen özellikler için daha iyi bir ölçme aracı bulunmalıdır. (bence bu özellikler; etkili iletişim becerisi, araştırma yapma ve sonucları değerlendirme vs çoğaltılabilir.) ÖLÇÜLMEYEN ÖZELLİKLERİN ÖLÇÜMÜ İÇİN NASIL BİR ARAÇ OLMALI SİZCE ? bir fikri olan var mı? ölçülemeyen özelliklerin özel bir eğitim ve gözlem sonucu ortaya çıkacağını düşünüyorum.
|
|
|
Post by semraakdeniz42 on Aug 30, 2016 7:38:26 GMT
Derste konuştuğumuz gibi kişiden kişiye ölçme araçları değişiklik gösterir.Bir öğretmen adayı olarak öğrencileri ölçmenin gerekli olduğunu düşünüyorum şuan deneyimsiz olarak hangisinin doğru olduğunu bilemiyoruz.Ama öğrencilik hayatımdan yola çıkarak çoktan seçmeli sorular bize her zaman daha kolay gelmiştir çalıştığımız zaman çoktan seçmeli sorularda göz aşinalığı oluyor ve daha kolay hatırlamamıza yardımcı oluyor yani bize ipucular veriyor.Açık uçlu sorular insanlara yorum gücü kazandırıyor.Üniversiteye girdiğimizden beri bu tür sorularla karşılaşıyoruz genellikle makaleler yazıyoruz ve bu benim açımdan bana çok faydalı oldu anlayarak bilerek yazıyorum ve çalıştığımı kolay kolay unutmuyorum.Sadece sınav var diye çalışmıyoruz.Bu ölçmelerin çoğu faydalı fakat bunu hocalar zorlaştırmaya düşük not vermeye çalıştıkça öğrencilerde kaygı ortaya çıkıyor.Aslında amaçları kazanımları ölçmek olmalıdır.Düşündüğümüz de bu ölçmenin en iyisi karma olarak yapılmalı bu da dersteki tartışmalarımızdan bize fikir oldu.Sınavda ölçülemeyen özellikler olabilir tabikide.Bunlar sınıfiçi etkinliklerle pekiştirilebilir.Not vermeden bu kazanımları kazandırabilir.Kısa sorular sorarak sözlü yaparak ölçmede eksik kalan yerleri tamamlayabilir.
|
|
|
Post by betulyzc1 on Aug 30, 2016 8:01:34 GMT
Öğrenci başarısı belirlemede hem kapsam içeriğine hemde ayırt ediciliğe dikkat edilmelidir. Ülkemizin içinde bulunduğu şartlara bakacak olursak öğrencinin başarısını belirlemek için sınavlardan başka kullanabileceğimiz bir ölçme yöntemi yok. Sınavlar öğrenci başarısını belirlemede daha güvenilirdir fakat meslek ya da branş öğrencileri için pek adil değildir. Örneğin Kpss sınavı. Bir çok insan farklı branş ve meslek gruplardan bu sınava giriyor ve hepsiyle eşit şartlarda yarışmak zorunda bırakılıyor. Sınavın güvenilirliği yüksek olsa bile eşit olmadığı için bu sınavı doğru bulmuyorum. Bu tarz sınavların çoğu başarı ve yeteneği ölçememektedir. Örneğin yetenek sınavları. Bu tarz başarıları ölçmek için uygulama sınavları ya da mülakat olmalıdır.Tabi onların güvenilirliğinin de yüksek olması gerekir. Okullarda yapılan dönem içi sınavlarda tek bir soru şekline bağlı kalmaktansa,karma test sorularının daha iyi sonuç vereceğini düşünüyorum.
|
|
|
Post by Hakan Aldemir on Aug 30, 2016 8:39:25 GMT
Öğrencinin başarısının belirlenmesi için öğrencilere farklı tür sınavlar uygulanmalıdır. Bu sınavlar çoktan seçmeli sınavlar, doğru yanlış soruları, kısa cevaplı klasik soruları şeklinde olmalıdır. Ayrıca öğrencilerin proje ve ödevleri dikkate alma gerekliliği vardır. Ama bu sınavlar bazı öğrencileri olumsuz yönde etkiliyor. Bu tür sınavlar öğrencinin içine kapanık bir şekilde yetişmesine neden oluyor. Sürekli öğrencide bir tedirginlik oluyor. Bazı beceriler vardır ki sınavlarla belirlenemez. Bunlar da fiziki becerilerdir. Bu fiziki beceriler sınavlarla ölçülemez. Bu fiziki beceriler sınavlarla değil de daha farklı yöntemlerle görülebilir.
|
|
|
Post by sebnemsokul on Aug 30, 2016 8:50:55 GMT
sınavlarla ölçülemeyen özellikler vardır; bunları daha çok portfolyo, perfotmans ve proje ödevleri ile ölçmeye calısıyorlar fahat bu ölçmelerde hata oranları artıyor. Çünkü; öğrenci ödevi başkasına yaptırması, araştırmasının internetten aynen geçirmesi, öğretmenin değerlendirme de subjektif olması olması gib negatif durumları vardır. Bu yüzden ölçülemeyen özellikler için daha iyi bir ölçme aracı bulunmalıdır. (bence bu özellikler; etkili iletişim becerisi, araştırma yapma ve sonucları değerlendirme vs çoğaltılabilir.) ÖLÇÜLMEYEN ÖZELLİKLERİN ÖLÇÜMÜ İÇİN NASIL BİR ARAÇ OLMALI SİZCE ? bir fikri olan var mı? sence ölçülemeyen herhangi bişey var mıdır ? hayatta olan her şeyin bir ölçüm aracı vardır.her şey bir ölçme aracına tabidir.şöyleki başarıyı test etmek için sınavlar ,sıcaklığı termometre ,uzunluğu metre zekayı test etmek için de IQ vs.gördüğümüz kadarıyla hemen herşeyin bir ölçme aracı vardır. Bende senin gibi nicel veri olduğu takdirde ölçülemeyen özellik olamayacağını düşünüyorum. Fakat sınavlarda zaten bu nicel veriler odaklı yapılıp diğer verileri yani nitel verilere bakamadığımız için sınavlarda ölçülemeyen özellikler olduğu düşünüyorum. ben sorumda da aslında bu kısma dayalı bir soru yöneltmiştim. Sonuçta bir çok ölçme aracı öğrendik fakat bir tanesine de evet bu ölçme aracı ile bütün ölçüm özelliklerine bakabiliriz diyemedik. Yani; bence eldeki ölçüm araclarıyla hala ölçemediğimiz özellikler.
|
|
|
Post by duyguceylani on Aug 30, 2016 8:57:16 GMT
Öğrenci başarısının belirlenmesinde sadece sınav ile ölçme yeterli değildir bence. Sınavlar günümüzde öğrencinin neyi, ne kadar öğrendiğinden çok "sadece"yeterince öğrenip öğrenmediğini anlamayı sağlıyor.
Ayrıca sınavların sonuçları puan sistemi üzerinden belirlenirken; neyi nerede yanlış yaptığımızı bize gösterebilecek bir ölçme şekli bence değil. Ortalama bir not alan ya da ortalama altında kalan öğrenci hangi soruda eksik yada yanlış bildiğini öngöremediğinden, bilmeden aynı şeyi tekrarlayabiliyor.
Sınavlardan sonra oluşturulacak bir platform üzerinden doğru cevaplar yada neden doğru oldukları, soruların somut olarak ne istediği ve neye katkı sağlayacağı tartışılabilir. Sonuçta bu yöntem ders saatinden kayıp sağlamayacağı gibi ayrıca her fikre açık bir ortamda fikirleri beyan etme özgürlüğü de sağlayabilir.
Bunun dışında sınavla ölçülemeyen becerilerin olduğu kanaatindeyim.
Sınavdan yüksek notlar alan ve başarılı diye tabir edebileceğimiz bazı öğrenciler; hayatının rutin akışı içerisinde kendilerini ifade etmekte zorluk çekebilen insanlar da olabiliyorlar.
Yani; insanlar ezber mantığıyla konuyu, bilgiyi kavrayıp bunu eğitmenlere yansıtıyorlar ama sorsak hangimizin kendini ifade biçimi var ya da gelişmiş bunu sınavlar belirlememeli.
Aslında okullardaki "sözlü" anlayışı sınavla ölçemeyeceğimiz bazı durumlarda bize katkı sağlayabilirdi; ama sözlünün de sınava eklenecek ve öğrencinin dersten geçmesini sağlayacak "amaca katkı sağlayan araç" konumuna gelmesiyle bu yöntemin de işlevini kaybettiğini düşünüyorum.
|
|
|
Post by bladetavtay1907 on Aug 30, 2016 8:58:20 GMT
ölçmenin başarıya ulaşması için öğretmen tarafından öğrenciye formül ezberletmek yerine onun kapasitesine ve ihtiyacına göre öğrencinin başarıya ulaşmasını sağlayacak yöntemler bulması gerekir ve bunu öğrenciye dikte etmeden eğlenceli bir şekilde göstermesi gerekmektedir. Bu gerçekten çok önemlidir ve öğrenciyi başarıya ulaştıran püf noktadır.
|
|
|
Post by umutkircan on Aug 30, 2016 9:07:03 GMT
Öğrenci başarısı belirleme sırasında öğrenciler aldıkları sınav notunu yorumlamakta güçlük çekmemeliler. Yani, aldıkları notun, sınavda ölçülen konularda nerelerde eksikleri olduğunu objektif ve yeterli şekilde açıklaması lazım. Ayrıca eskiden yaygın olan ve bildiğim kadarıyla ilkokullarda hala olan "beşlik" sistemde alınan not öğrencinin kazanımları ve eksiklerini açıklama bakımından son derece eksik ve yanlış. Alınan,not olarak "4" neyi ifade eder ki? Sınavların çoğunluğu, öğrencilerin belli bir alandaki bilgilerini hatırlama ve bilme düzeyini ölçmektedir. Olay spesifikleştikçe öğrencinin düzeyini belirleme de yanıltıcı oluyor. Öğrencilerin bildiklerinin yeterli olmasının yanında bildiklerini uygulamaları da oldukça önemlidir. O yüzden daha çok uygulamaya,deneye ve konuşmaya yönelik sınavlar olmalı. Ayrıca,günümüzde sınavlar belli bir andaki bilgiyi ölçmektedir. O an ya da o gün hasta olan bir öğrencinin değerlendirmeye sokulması gerçek,sağlıklı bir sonuç vermez. Genel bilgiye ve daha uzun bir zaman dilimine ayrılan uygulamaya dayalı değerlendirmeler yapılmalıdır.
|
|
|
Post by Güzinakbaş on Aug 30, 2016 9:35:38 GMT
Bence Öğrenci başarısını belirlemede puanlama güvenirliği ve kapsam geçerliği yüksek olan, uygulaması çok zaman almayan ayrıca hem üst düzey hem de alt düzey bilgi ve becerileri ölçebilen ölçme araçları ve yöntemlerini kullanılmalıdır. Çoğu arkadaşımızın da ifade ettiği gibi her çocuğun anlama, algılama düzeyi bir değildir. Kimi çoktan seçmeli bir sınavda başarılı olur, kimi kısa cevaplı yoklamada, kimi de uzun cevaplı yoklamada… Bu sınavları da herkesin kendi düzeyinde hazırlanmak mümkün değildir. Bunun hem hazırlanması hem de değerlendirilmesi çok uzun zaman alır. İşte bunun için öğrencinin bilgilerini ölçmede en iyi yöntem karma sınavlardır. Sibel Ataman arkadaşımızın da ifade ettiği karma sınavlarda soru sayısı arttırıldığı takdirde kapsam geçerliği ve puanlama güvenirliği de yükselir. Ancak bu tür sınav günümüzde yaygın olarak pek kullanılmamaktadır. Genellikle sınıf düzeyine(ilköğretim, ortaöğretim, yükseköğretim) göre ya çoktan seçmeli ya da acık uçlu sınavlar tercih edilmektedir. Bu iki sınavdan ise öğrenci başarısını belirlemede hem güvenirliği ve geçerliği yüksek olan hem de çok zaman almayan çoktan seçmeli sınavlar kullanılmalıdır. Ancak; gerek çoktan seçmeli gerek açık uçlu gerekse karma sınavlar genellikle öğrencinin alt düzey bilgi ve becerilerini ölçerler. Üst düzey bilgi becerilerini ölçmede yetersiz kalırlar. Öğrencilerin üst düzey bilgi becerilerini ölçmede ise öğrenci ürün dosyaları(portfolyo), persormans ödevleri vb. kullanılabilir. Bu tür ölçme araçlarında genellikle ev ödevi olarak verildikleri için kopya çekme olasılığı yüksektir. Dolayısıyla güvenirlikleri ve geçerlikleri düşüktür. (KAYNAK: ders notlar)
|
|
|
Post by serkanergun on Aug 30, 2016 9:46:54 GMT
Eğitimde kullanılan ölçme araçlarının gecerlılıgı tam değildir. farklı zeka, bılgi ve beceri türlerini bır sınavda ölçmek ve bütün öğrencılerın yapılarını bır gıbı dusunmek ölçmede hatalara neden olacaktır.bu sekılde yapılan sınavlar güveırlılıgıde etkılemektedır. gecerlılıgı tam olmayan ölçmelerin güvenırlılıgıde dusuktur... öğrencibasarısının belırlenmesı için temel egıtım sıstemı degıstririp öğrencının neye yetenegı oldugu belırlenmelı ve cocugun egıtımı buna gore yonlendırılmelıdır. boylelıkle alanında uzman ve ısıni severek yapan ınsanların yetıstırılmesı hedeflenmelıdır. Bence önemli olan ölçme araçlarını geçerliğinin tam olması değil oldukça yüksek olmasıdır. Ayrıca sınavlarda ölçülmek istenen özelliklerle de her öğrenci aynı imiş gibi düşünülmemektedir. Sınavlarda her öğrencinin yapabileceği sorular sorulmakta, temel bilgi beceri ve yorum kabiliyetleri ölçülmektedir. Eğitim sistemini değiştirmekte başarıyı ölçmede yeni referans ve kriterler getirmeyecek, yine aynı bilişsel özellikler ve kabiliyetler ölçülecektir. Eğitim sistminin değişöesi eğitim plan program, öğretim ilke ve yöntemleri açısından fayda sağlayacaktır.
|
|
|
Post by yldzakkoy on Aug 30, 2016 10:15:42 GMT
Ögrencının bılgısının sınamak ıcın en onemlısı karma sınavdır.Ogrencının bılgı duzeyını olcebılırız.Eger kopya,gurultu,ogrencının moralının bozuk olması,anlasılır olmaması yada cevabı atması sınavın sonucunda farklılıklar gosterırır ve sonuc hatalı olur.sınavla olculemeyen bılgı ve becerıler vardır bunları sozlu sınavlarla olcebılırız.
|
|
|
Post by fatmagulsrn on Aug 30, 2016 10:26:45 GMT
Eğitim ve öğretim sürecinde kullanılan ölçme araçları:Çoktan seçmeli testler,doğru yanlış soruları, ödev ve projeler, kısa cevaplı testler,sözlü sınavlar ve projelerdir.Eğitim müfredatlarının tüm temel ve önemli hedeflerini ölçmemektedir.Bu sınavlar bir sıralama sınavı niteliğindedir. Bu tür sınavlar da çoktan seçmeli olduğundan, açık uçlu sorularla, üst düzey zihinsel becerileri ölçen sorular sorulamamaktadır.Bu sınavlarla öğrencinin test sorularını belirli zaman aralığında çözme becerisine bakılıyor ama bilgi-beceri ilişkisi ve yorum yeteneği ölçülemiyor.Sınavlar şimdiki haliyle ezberi ölçüyor, eleştirel düşünme ve akıl yürütmeyi becerisini ölçmüyor.Müfredatın bitirilmesi koşulu öğretmeni ve öğrenciyi zorluyor. Bu da okulda öğrenmeyi değil, dershanelerde sınava yönelik hızlandırılmış eğitimi ortaya çıkarıyor.Okullar, müfredatın yanında genel olarak öğrencinin bütün yönleriyle eğitilmesi ilkesine eğilirken, sınavlar belirli derslerdeki performansı dar kapsamda ölçüyor.ölçme aracının seçilmesi sınavın türüne bağlıdır.Karma testlerin yanında sözlü sınavlarla desteklenilerek güvenilirlik arttırılmalıdır.
|
|
|
Post by semiyyeuysal on Aug 30, 2016 10:28:53 GMT
Öğrenci başarısının belirlenmesinde hangi ölçme araç ve yöntemleri kullanılmalıdır? Neden? Sınavlar öğrenci başarısını belirlemede nasıl sorunlar içermektedir? Sınavlarla ölçülemeyen bilgi ve beceriler var mıdır? Sınavla ölçülemeyen bilgi ya da beceriler varsa sınavların yerine ne önerirsiniz? Öğrencinin başarısını ölçmede yazılı yoklamalar kullanılmalıdır bu tür sınavlarda öğrenci konu ile ilgili benzetmelere,karşılaştırmalara,değerlendirmelere başvuracaktır.Bu da öğrencinin o konuyla ilgili bilgi birikiminin daha iyi yansıtılmasında fayda sağlayacaktır. Sınavlar tam olarak eleştirel düşünme,akıl yürütme becerisini ölçemiyor.Sınavların yerine okul ile aile işbirliği içinde olup eğitim kampları düzenlenebilir ve bu kamplarda uygulamaya yönelik öğretimler gerçekleştirilebilir.
|
|