|
Post by krkmzserife on Sept 4, 2016 18:03:39 GMT
öğrenci başarısını belirlemek için sınavlarda çoktan seçmeli sorular, doğru yanlış soruları, boşluk doldurma sorular ölçme aracı olarak kullanılabilir. bence sınavlarda başarı belirlemede en güzel ölçme aracı çokta seçmeli soruların sorulmasıdır. başarı belirlemede yüz yüze sözlü olarak da sınav tekniği ölçme aracı olarak kullanılabilir. Ancak bu sözlü sınav öğrencinin sınav esnasında heyecanından ya da o anki psikolojik durumundan dolayı başarı belirlemede doğru bir araç olmayabilir.Bence öğrenci başarısının belirlenmesi kesinlikle sınavla olmamalıdır.Öğrenci psikolojisi konuyu öğrenmek için değilde o dersi yada sınavı geçmek içindir. başarı belirlemede sınav yöntemi değilde eğitim süresi boyunca sınıfta öğrencinin gösterdiği başarı bence daha doğrudur.sınavlar başarı belirlemede bir çok sorun içerir sınav esnasında öğrencinin kopya çekmesi yada bir öğretmenin öğrencisine ayrım yapması gibi birçok sorun vardır.
|
|
arife
New Member
|
Post by arife on Sept 4, 2016 18:21:35 GMT
Ölçme farklılıklardan doğmuştur.Birbirinden farklı özelliklere sahip öğrencilerde başarıyı ölçerken tek bir ölçme türünün kullanılması mümkün değildir.Ölçülecek kazanım net olarak belirlenmeli ve ona en uygun ölçme aleti tercih edilmelidir.Ölçme hem ne düzeyde öğrenildiğini saptamalı hem de öğrencinin öğrenmesine katkı sağlamalıdır.Aynı zamanda ölçme türünü belirlerken öğrencinin yaş,bilişsel,duyuşsal,psikomotor gibi gelişim düzeyleri de göz önüne alınmalıdır.Ölçülecek davranış, öğrencinin gelişim düzeyleri ve bireysel farklılıkları dikkate alınarak seçildiği taktirde her bir test türü istenilen niteliklerde ölçmeler yapabilecektir.Aksi halde en nitelikli ölçme aleti dahi işlevsiz olacaktır.Eğitimde öğrenci başarısını ölçmek için kullanılan bir çok yöntem vardır.Bunlardan en yaygın olarak kullanılanı ise çoktan seçmeli maddelerdir.Çoktan seçmeli mmaddelerin objektif olarak puanlanabilmesi bu maddelerin tercih edilmesinin en önemli sebeplerinden birisidir.Aynı zamanda kısa sürede birden çok öğrenciyi sınav yapabilme olanağı tanır.Fakat bireysel farkılıklar göz önüne alındığında bu yöntemin de çok doğru sonuçlar vermeyeceği aşikardır.Bu yüzden öğrenci başarısı kişisel farklılıklar göz önüne alınarak bütün ölçme türleri (çoktan seçmeli maddeler,doğru yanlış maddeleri,eşleştirme maddeleri,kısa cevaplı maddeler,yazılı yoklama maddeleri,sözlü sınavlar,ödevler) eğitim de öğrencilerin bireysel farklılıklarına göre aktif şekilde kullanılmalıdır.Başarı dışında öğrencinin yukarıda belirtilen ölçme türleriyle ölçülemeyen davranışları ise yine davranışın türü göz önüne alınarak diğer ölçme türlerinden (Performans değerlendirme,Gözlem,Öğrencilerin katılımıyla değerlendirme,Portfolyo,Kontrol listeleri) en doğru ölçme aracı kullanılarak yapılmalıdır. (kaynak:ders notları)
|
|
|
Post by zeynepaktas on Sept 4, 2016 18:53:23 GMT
Öğrenci başarısının belirlenmesinde hangi ölçme araç ve yöntemleri kullanılmalıdır? Neden? Sınavlar öğrenci başarısını belirlemede nasıl sorunlar içermektedir? Sınavlarla ölçülemeyen bilgi ve beceriler var mıdır? Sınavla ölçülemeyen bilgi ya da beceriler varsa sınavların yerine ne önerirsiniz? Daha önce bu gune kadar hoca keşke boşluk doldurma testi yapsın diyeni duymadığımı söylemiştim hala da arkasındayım Aslında her birimiz sınavda şunlar çıkar diye çalışıp tamda hoca bunu sormaz dediğimiz sorularla karşılaştık 4 sene boyunca Peki en iyi sınav hangisidir. Bu güne kadar keşke klasik soru sorulsa dediğim pek çok ders için üzgünüm en objektifi meğerse çoktan seçmeliymiş Tabi kopya çekilme ihtimali var. Fakat soru sayısı azaldıkça düşük not alma ihtimali artıyor.Kısa yanıt gerektiren sorularda sorulabilir.Hatta daha makul olabilir. Başka bir yorumda görüşmek üzere
|
|
|
Post by songulguler34 on Sept 4, 2016 19:30:21 GMT
Öğrenci başarısını belirlemek için tek bir ölçme aracı yerine birçok araç kullanılmalıdır. Sınavlar ne kadar geniş kapsamlı olursa olsun öğrencinin gerçek bilgisini ölçmekte yetersiz kalır. Çünkü öğrencinin sadece sınavda sorulan sorulardaki bilgisi ölçülebilir. Ayrıca birçok eğitim kurumunda hazırlanan sınavlardaki sorular profesyonel bir şekilde değil öğretmenin kendi belirlediği yöntemlerle hazırlanmaktadır. Öğretmenlerin sınavları yaptıktan sonra değerlendirme sürecinde yanlı davranabilme ve sistematik hata yapabilme ihtimalleri göz ardı edilmemelidir. Sınavlar geniş kapsamlı bilgi ve becerileri ölçecek düzeyde olmalıdır. Örneğin bir sınavda çoktan seçmeli soruların yanında boşluk doldurma,yorum gücünü ölçen klasik sorular gibi farklı soru teknikleri kullanılmalıdır. Ayrıca yazılı sınavların dışında sözlü sınav teknikleri de kullanılıp başarıyı ölçme yolunda daha doğru adımlar atılabilir.
|
|
|
Post by edanmutlu on Sept 4, 2016 19:31:34 GMT
Sınavlarda sadece öğrenci bilgisini ölçebiliriz. Bir öğrencinin en iyi bilgisini ölçebileceğimiz sınav türü boşluk doldurma olduğunu düşünüyorum. Bilen yapabilir diye düşünüyorum. Şöyle ki, bütün öğrencilerin her birinin yazılı derslere ilgisi yoktur. Bazı öğrenciler daha çok sanatsal yönlere ilgisi vardır. Sanatsal ilgisi olan öğrencileri sanatsal yönlere doğru yol göstermeliyiz. Her parmak bir olmadığı gibi her öğrencide bir değildir.
|
|
|
Post by aysegulkaraca on Sept 5, 2016 1:07:05 GMT
En çok kullanılan sınav çoktan seçmeli sorularla yapılan sınavlardır. Kapsam geçerliği yüksek olduğu için güvenilir olduğu düşünülse bile üst düzey davranışları (analiz, sentez, değerlendirme) ölçme ve değerlendirmede yetersizdir. Uygulaması ve değerlendirmesi kolay olduğu halde hazırlanması uzmanlık gerektirir. Çocuk gelişimi alanında bilişsel gelişim dönemleri önemli olsa da yaşamın ilk yıllarında hızlı ve önemli olan psikomotor gelişim davranışlarının ölçülmesi için iş ve performans testlerinden yararlanılır. Öğrencinin davranışları gözlemlenerek süreç ölçülür, faaliyetlere bakılarak ürün değerlendirilir. Sınıf içinde belli bir ölçme ve değerlendirme aracından söz edilemez. Hangi Ölçme aracının kullanılacağını sınıfın niceliği, öğrenme potansiyeli, sınıf seviyesi gibi faktörler belirler. Bir çok ölçme aracı kullanılarak tek bir ölçme aracıyla yapılan ölçüme göre daha objektif bir sonuç elde edilebilir.
|
|
|
Post by betulfindik on Sept 5, 2016 7:26:04 GMT
Başarı belirleme de çoktan seçmeli, doğru yanlış, boşluk doldurma gibi yöntemler secilebilir. Bunların hepsi uygulandığında ayırt edicilik daha fazla olacaktır. Hem dikkat açısından da önem sağlayabilir. Bunun yanında ders aralarinda sözlü veya uygulamalı yöntemler de kullanılsa verimli olabilir. Örneğin deney yaparak öğrenciler hem kendi başlarına aletleri kullanmayi hemde sınıf karşısında davranışlarının gelişmesinde verimli olacağını düşünüyorum hemde öğrenci ve öğretmen ilişkisi de iyi olacaktır.
|
|
|
Post by hutkuersin on Sept 5, 2016 11:25:50 GMT
Öğrencinin başarısının belirlenmesi sadece sınavlar ile mümkün değildir. Eğitim bir süreçtir. Ve tüm bu süreçte her öğrenci davranışlarışlarıyla, ders içindeki aktif konumuyla, derse olan ilgisi ve hazırbulunuşluk düzeyiyle ölçülmelidir. Sınavlar en belirleyici etkendir. Lakin diğer faktörlerinde kesinlikle dikkate alınması gereklidir. Örneği; ingilizce dersinde quizler yapılmalıdır haftada bir. Ve speak-konuşmaya yönelik uygulamalar yapılmalıdır. Hem öğrenci tüm sene boyu aktif ve etkin bir öğrenme gerçekleştirecektir. Hemde verimlilik, ölçmedeki geçerlilik artış gösterecektir. Mülakatlar bu anlamda bir belirleyici unsur taşısa bile, mülakatta not veren uzman eğitimcilerin tamamen objektif bir değerlendirme yapması esastır. Örneğin ölçülen mülakata alınan kişi için, belirli bir içerik, bir puan tablosu, kriter tablosu olmalıdır. Sınavlar sadece not olarak görülmemelidir. Bu ilgili dersin dönütüdür sadece. Çoktan seçmeli ve boşluk doldurmalı sorular en iyi belirleyicilerdir. Klasik soru tarzı ise ölçmeyi olumsuz etkiler ve geçerliliği düşürür. Ara sınavlar arttırılmalı ve puan skalası doğru orantılı olmalıdır.
|
|
|
Post by Ayşenur Gürler on Sept 5, 2016 11:38:08 GMT
Öğrencilerin bireysel farklılıkları olduğu için öğrenci başarısının belirlenmesinde tek düze sorular yerine çoktan seçmeli sorular,doğru yanlış,boşluk doldurma soruları sorulmalıdır. Buna ek olarak Türkçe ve sosyal bilgiler gibi sözel derslerde öğrencinin yorum yapma yeteceğini ölçmek adına 1 tane klasik soru sorulabilir tabi tüm bunlara rağmen Öğrenci başarısı tek bir sınavla ölçülemez. Çünkü öğrencinin sınav sırasındaki ruh hali,heyecanı sınav başarısını da oldukça etkiler. Bilişsel beceriler sınavla ölçülebilir evet ancak bunda da öğrenci bir gün önceden çok iyi ezber yapmış olabilir ezberlediği bilgiyi kısa sürede unutabilir. Yani sınavla biz çok iyi öğrenmiş öğrenciyi değil de çok iyi ezber yapmış öğrenciyi seçmiş olabiliriz. Bu yüzden sınavlar sıklıkla tekrar edilirse bu sınavların kararlı sonuçlarına göre daha sağlıklı sonuçlar alınır.
|
|
|
Post by haticebozdag on Sept 5, 2016 12:41:50 GMT
Öğrenci başarısının belirlenmesinde sadece test yada sınavlar yani çoktan seçmeli ve ya yazılı sözlü sınavlar değil bu teslerde ki soruların kalitesi de önemlidir.örneğin testteki madde istatistikleri de önemlidir.örneğin bu testlerdeki madde güçlüğü ve madde ayırıcılığıda(geçerliliği) önemlidir.yani : bir testin tam amacına ulaşması için bakılması gereken en önemli şeylerden biriside madde ayırıcılığıdır eğer bir test alt gruptaki öğrencilerle üst gruptaki öğrencileri istenilen ölçüde ayırabiliyorsa test amacına ulaşmıştır ama ayırama mışsa amacına ulaşmamış demektir.örneğin bir yanlış cevabın olduğu bir seçenekte çeldirici alt grubu çeldirirse başarılıdır eğer çeldirici üst grubu daha çok çeldirmişse o seçenek sorudan atılmalıdır böyle çeldiricilerin çok olduğu bir test tam amacına ulaşmamış öğrenci başarını belirleyememiş demektir.
|
|
|
Post by zeynepaktas on Sept 5, 2016 16:38:36 GMT
Öğrenci başarısının belirlenmesinde hangi ölçme araç ve yöntemleri kullanılmalıdır? Neden? Sınavlar öğrenci başarısını belirlemede nasıl sorunlar içermektedir? Sınavlarla ölçülemeyen bilgi ve beceriler var mıdır? Sınavla ölçülemeyen bilgi ya da beceriler varsa sınavların yerine ne önerirsiniz? Aslında kimi zamanlar keşke sınavlar olmasa diyoruz. Peki olmasa ne olur sınavsız bir dünya düşünemeyiz.Sınavlar bilgi ve beceri düzeyimi ölçüyor.Yani sınav olmadan olmaz. Sınav yerine başka bir şeyde öneremiyorum.
|
|
|
Post by zeynepaktas on Sept 5, 2016 16:52:23 GMT
Öğrenci başarısının belirlenmesinde hangi ölçme araç ve yöntemleri kullanılmalıdır? Neden? Sınavlar öğrenci başarısını belirlemede nasıl sorunlar içermektedir? Sınavlarla ölçülemeyen bilgi ve beceriler var mıdır? Sınavla ölçülemeyen bilgi ya da beceriler varsa sınavların yerine ne önerirsiniz? Öğretmen olunca hepimiz sorular hazırlayacağız, soru hazırlamaya başladığımız seçeneklerimiz şunlar: sözlü yanıt gerektirenler, sınıf ortamında gelişen öğretmen sorar öğrenci cevap verir.Uzun yanıt gerektiren sorularda vardır,soru sayısı azdır.Kısa cevap gerektiren sorular da hazırlamak mümkündür,kısa cevaplar ve çok soru hazırlamak mümkündür.Doğru yanış işaretlemesi yapılan sorular ,çoktan seçmeli sorular hazırlamak da mümkündür.Bu zamana kadar hep uzun yanıt gerektiren sorular taraftarıyken şimdi kısa yanıt gerektirenler ve çoktan seçmeli diyorum.En baskını çoktan seçmeli çünkü daha objektifdir. Sınavsız bir dünya düşünemiyorum.Sınav olmadan asla olmaz.Tabi her sınav türünün kendi içerisinde bir takım sorunları vardır.Sınavın yerine getirilebilecek en iyi şey yine sınavdır.
|
|
|
Post by fatmaybak on Sept 5, 2016 17:24:34 GMT
Eğitim sistemimizde genellikle klasik ölçme araçları kullanılmaktadır.Sözlü,yazılı,boşluk doldurma gibi bilgiyi ezberlemeye dayalı olan ölçme araçları öğrencinin başarısını yeterli düzeyde ölçemez.Öğrenci öğrendiklerini içselleştirmeli ve yaşamına yansıtmalıdır.Bu şekilde klasik ölçme araçları kullanıldığında öğrenci bilgiyi yalnızca sınavı geçmek için kullanır.Ölçme araçlarının belirlenmesinde öğretmenin kullandığı öğretim stratejisi,benimsediği öğretim yaklaşımı ve kullandığı yöntem ve teknikler önemli rol oynamaktadır.Örneğin;sunuş yoluyla öğretim stratejisini kullanan bir öğretmen,konuları düz anlatım yoluyla öğrencilere aktarır ve bu stratejiye uygun ölçme aracı kullanır.Dolayısıyla geleneksel ölçme araçlarını tercih edecektir.Fakat proje tabanlı öğretim modelini benimseyen bir öğretmen,süreci ve sonucu değerlendirmeye yönelik çağdaş ölçme araçlarını tercih edecektir.Ölçme araçları sadece bilgiyi ölçmeye yönelik olmamalı.Öğrencilerin kavrama,analiz,sentez ve üst düzey düşünme becerilerini ölçecek şekilde belirlenmelidir.Böylece öğrenci birçok yönden değerlendirilmiş olur.Değerlendirme aşamasında öğrencilerin öz ve akran değerlendirme yapmaları kendilerine olan güvenlerini artıracaktır.Neticede başarılı bir öğretim ve değerlendirme süreci yaşanacaktır.Benim önerilerim bu şekilde.
|
|
|
Post by emreyildirim on Sept 5, 2016 18:25:18 GMT
Sınavlarda karma test yapılması öğrencinin başarı düzeyinin artmasında faydalı olmaktadır. Fakat bazı seçme sınavlarında ise mesela mülakat gerekli olanlarda sözlü sınav kullanmak daha iyi olacaktır. Bunun için yapılacak olan sınava göre sınav türü belirlemek geçerliği arttıracaktır. Ecem arkadaşımı ve aynı görüşe sahip arkadaşlarımla aynı fikirdeyim.Ölçme ve değerlendirmede amaç sabit ve stabil bir harita çıkarmak yerine genel özellikleri ortaya koymaktır ve kişileri çok yönlü incelemek olmalıdır.(Kaynak ders notları ve ders içi tartışmalar.)
|
|
|
Post by Muhammed Fatih Mermer on Sept 5, 2016 18:34:46 GMT
Ölçme ve değerlendirme yaparken öğrencinin bireysel farklılıkları göz önünde bulundurulması gerekir.Bu yüzden bireysel farklılıklardan dolayı tek tip sınav uygulaması bize istediğimiz değerlendirmeyi vermeyecektir.Bu yüzden farklı özellikleri ölçen karma sınavlar yapılabilir. Tek başına karma sınavlarında bize tam ve doğru bir ölçme için yardımcı olacağını düşünmek yetersizlik olur. Bunun için de %70 sınav , %30 performans değerlendirme yada portfolyo gibi uygulamaya dayalı sınavlar yapılabilir.Ölçme ve değerlendirme öğretim sürecinin çıktı aşamasında olduğu için hatayı en aza indirgeme öğretmenin temel görevi olmalıdır ve inisiyatif alması gereklidir bu yüzden üzerine düşen görevi yapması gerekmektedir.
|
|