|
Post by bukethamamcioglu on Sept 3, 2016 9:52:55 GMT
Öğrencinin belirlenen kazanımlar doğrultusunda başarısını ölçmek için yazılı,sözlü,performans gibi sınavlar kullanılıyor ama bunları yaparken öğrencilerin bireysel farklılıkları sınav ortamının uygun hale getirilmesi ayrıca geçerlilik ve güvenirlilik açısından istenen oranlarda bir sınav yapılması gerekir.Ayrıca öğretmenin sınav kağıtlarını okurken isime dikkat etmemesi gerekir malesef bu bizim ülkemizde çok dikkate alınan bir durum değil genellikle taraflı bir puanlama yapılmaktadır.
|
|
|
Post by Betülnur Örene on Sept 3, 2016 10:51:23 GMT
Öğrenci başarasının belirlenmesinde ben de en iyi yöntemin karma testler olduğunu düşünüyorum. Çoktan seçmeli soruların her zaman başarıyı daha iyi belirleyeceği kanısındayım fakat bu testler uygulanırken öğrenci gruplara ayrılmalı ve kopya çekme oranı düşürülmelidir. Sınav yerine alternatif olarak değil de sınavda düşük alan veya puanını yükseltmek isteyenlere yönelik proje ödevi verilebilir ve öğrencinin eğlenerek öğrenmesi, uygulamalı olarak konuyu pekiştirmesi desteklenebilir.
|
|
|
Post by eren arduç on Sept 3, 2016 11:10:37 GMT
Öğrenci başarısını ölçmede çoktan seçmeli sorular ile daha kolay ölçeriz. Çünkü anlatılan konuyu daha kapsamlı ve başarılı bir şekilde ölçülmesinde en yararlı olan yöntem çoktan seçmeli (karma) sorulardır. Sınavlar yüzde yüz öğrenci bilgisini ölçemez ancak yötem olarak bu orana yaklaşabilir. Sınavda ölçülemeyen bilgi ve becerileri anket veya sözlü sınav yötemi ile ölçüp eksikliği gidermeye çalışılabilir.
|
|
|
Post by zeynepaktas on Sept 3, 2016 11:24:47 GMT
Öğrenci başarısının belirlenmesinde hangi ölçme araç ve yöntemleri kullanılmalıdır? Neden? Sınavlar öğrenci başarısını belirlemede nasıl sorunlar içermektedir? Sınavlarla ölçülemeyen bilgi ve beceriler var mıdır? Sınavla ölçülemeyen bilgi ya da beceriler varsa sınavların yerine ne önerirsiniz? Merhaba Arkadaşlar Öğrenci başarısı belirlenmesi başlığı altında ilk olarak yazabileceklerim şöyle, sınav zamanları pek çoğumuz sınavların nasıl olacağını merak ederiz.Kimimiz test ister kimimiz klasik yani açık uçlu sorular ben bu güne kadar boşluk doldurma isteyeni görmedim Asıl yoğunlaşmamız gerekende aslında bu iki sınav sistemi olmalı bana göre Ben bu başlıklar altında yoğunlaşmak istiyorum. Tabi ki konu başlığında değinilmiş her soruya cevap vererek hepimize kolay gelsin diyorum
|
|
|
Post by nerminusanmaz123 on Sept 3, 2016 12:31:45 GMT
Öğrenci başarısının belirlenmesinde hangi ölçme araç ve yöntemleri kullanılmalıdır? Neden? Sınavlar öğrenci başarısını belirlemede nasıl sorunlar içermektedir? Sınavlarla ölçülemeyen bilgi ve beceriler var mıdır? Sınavla ölçülemeyen bilgi ya da beceriler varsa sınavların yerine ne önerirsiniz?
Öğrenci başarısını gerek sinav gerekse ders içi aktiveteler yaparak belirlenmesi taraftarıyım.test veya boşluk doldurma veya klasik sorular kimi zaman yaygın olan ölçme araclaridir fakat her öğrenci farklı bir ölçme aracına yanıt vermektedir bu yüzden ben kesinlikle yüzde 50 oranında soru sorma ölçme aracını kalan yüzde 50 de ise çeşitli etkinlik odev münakaşa ile daha verimli sonuclar elde edeceğine inanıyorum .Çoğu öğrenci sınav kaygısı ile sadece belirli konulara çalışıyor bu onu kişisel ve bilgi eksiliklgine sürüklüyor , fakat öğrenirken eğlenmek ciddi anlamda kalıcı olmasını sağlar .
|
|
|
Post by Mucahit Çakır on Sept 3, 2016 12:47:16 GMT
En iyi sınav türü karma ve çoktan seçmelidir.Çünkü öğrenci bilgi ve becerisni geliştirirek bir deneyim kazanır bunun sonucunda zamanla doğru ve yanlışı hemen tespit eder.Sınavların başarı etkilemedeki sorunlar; bir çalışma ortamı çok fazla etikiler ben kütüphanede çalışınca daha verimli oluyor evde çalışıncada çok az verim kaznıyorum.Ölçülemeyen bilgi ve beceriler var çünkü sınavlar öğrencinin başarısnı ölçmede başarısız kalıyor.Çünkü öğrenciye adaletsiz davranılıyor.Bazen işlenmemiş görülmemiş konular önemüze geldği çok görülüyor.Formasyon eğitimi almış bir öğretmenin okuldaki tavır hal,hareketleri ve verdiği notlarla sanki hiç bu eğitimi almamış görülüyor.Açık olmak gerekirse formasyon eğitimi çok gereksiz bir uygulamadır.Çünkübir çok öğretmen bu eğitimi hiç uygulamıyor.
|
|
|
Post by mucahitcakir on Sept 3, 2016 13:14:20 GMT
En iyi sınav türü karma ve çoktan seçmelidir.Çünkü öğrenci bilgi ve becerisni geliştirirek bir deneyim kazanır bunun sonucunda zamanla doğru ve yanlışı hemen tespit eder.Sınavların başarı etkilemedeki sorunlar; bir çalışma ortamı çok fazla etikiler ben kütüphanede çalışınca daha verimli oluyor evde çalışıncada çok az verim kaznıyorum.Ölçülemeyen bilgi ve beceriler var çünkü sınavlar öğrencinin başarısnı ölçmede başarısız kalıyor.Çünkü öğrenciye adaletsiz davranılıyor.Bazen işlenmemiş görülmemiş konular önemüze geldği çok görülüyor.Formasyon eğitimi almış bir öğretmenin okuldaki tavır hal,hareketleri ve verdiği notlarla sanki hiç bu eğitimi almamış görülüyor.Açık olmak gerekirse formasyon eğitimi çok gereksiz bir uygulamadır.Çünkübir çok öğretmen bu eğitimi hiç uygulamıyor.
|
|
|
Post by burakselvan on Sept 3, 2016 13:59:02 GMT
Bir öğretmenin 30 50 arası bir öğrencisi olduğunu var sayarsak hepsinin zeka düzeyi anlama kapasitesini tespiti kolay olmayacağından sınavlarda tek tip değilde kısa sorular halinde karma testler uygun olacaktır bana göre bence sınavın kapsam geçerliğinide olumlu olarak etkileyecektir örnek 5 soru test 5 soru doğru yanlış 5 soru boşluk doldurma gibi. Ancak çok sayıda öğrenciye sahip bir öğretmenin bunu uygulaması tabii ki mümkün olmayaktır. Çoktan seçmeli sorular yanında sınıf içinde öğrenciye söz hakkı verme ve sözlü sınav yumuşak bir şekilde uygulanırsa zevkli hale gelebileceğinin düşüncesindeyim.
|
|
|
Post by buseerdin on Sept 3, 2016 15:25:32 GMT
Öğrenci başarısının belirlenmesi tek bir ölçüt ele alınarak yapılmamadır,öğrenci konuya ne kadar hakim olursa olsun kendini anlatma yöntemi farklıdır.Bir grup sözlü yanıtlarda iyi iken diğer grup klasik sınavlarda kendini gösterebiliyor üçüncü grup ise çoktan seçmeli bir ölçme sınavında kendini gösteriyor olabilir bu yüzden ölçmeler tek aşamalı değil üç aşamalı olmalıdır ve her öğrenciye hitap etmelidir.
|
|
|
Post by mihriyekabaci on Sept 3, 2016 15:33:12 GMT
Öğrenci başarısının belirlenmesinde en iyi yöntem karma testtir. Örneğin; sadece uzun yanıt gerektiren sorular sorulduğu zaman bilgi düzeyi aynı olan iki öğrenciden daha hızlı yazan öğrenci daha iyi not alıyor. yada çoktan seçmeli ve sınıflama gerektiren soru türleri gibi sorular sorulduğu zaman da tahminle doğru cevabı bulma ihtimali artıyor. bu gibi sorunlar da ölçme aracının güvenilirliğini ve geçerliliğini düşürüyor.bu yüzden karma sınav uygulanırsa daha iyi olur. Aynı zamanda ölçme aracının kapsam geçerliliği de olması lazım. Sınav bütün konuları içermelidir. Sınavlar psikolojik olarak bazı durumlar yaratıyor aslında.Çok çalıştığımız halde sınava girmeden önce heyecanlanıyoruz ve bildiğimiz soruları dahi yapamıyoruz. yada sınava girmeden önce bir yakınımız vefat ediyor yada biz hasta oluyoruz ve sınava giremiyoruz.Bu biraz da bana göre adaletsizlik oluyor. Bazen yaşadığımız durumlar bizim elimizde olmuyor. öğrencinin başarısı sadece sınava bırakılmamalıdır. Ders içi performansı, katıldığı etkinliklerde göz önünde bulundurulmalıdır. Sınav öğrencinin başarısını tam olarak ölçemez. Örneğin;2 öğrenci var.Biri diğerine göre daha fazla konu biliyor diğeri biraz daha az biliyor. sınava giriyorlar ve daha az bilen öğrenci daha yüksek not alıyor. bunun sebebi; daha çok bilen öğrencinin heyecanından, o anki psikolojik durumundan kaynaklanıyor olabilir. İşte tam da bu yüzden öğrencinin başarısı sadece sınava bırakılmamalıdır.( kaynak;ders notları)
|
|
|
Post by elifozdundar on Sept 3, 2016 16:16:39 GMT
Öğrenci başarısını belirlemek için ölçme ve değerlendirme yapacak olursak hazırlayacağımız sorular ile ölçeceğimiz düzey arasında uyum mevcuttur. Eğer ki ; hedefimiz kişinin bilgi ve kavrama düzeyini ölçmekse sınıflama gerektiren, çoktan seçmeli ya da kısa yanıtlı sorular hazırlamayı tercih etmeliyiz.
Elbetteki kişi düzeyini Bloom'un bilişsel alan sınıflamasının her basamağına göre değerlendirmek güçtür. Fakat imkansız değildir. Bunun için tek yapmamız gereken soru yazarken uzun yanıtlı soruları hazırlamaktan yana olmak.
Gerek soru sayısı kısıtlamasıyla bize bilişsel alan sınıflamasındaki her basamağı değerlendirmede engel teşkil eden gerekse daha okuma yazmayı yeni öğrenen ilkokul öğrencilerinin dar zaman içinde soruyu yazabilmek için düşünme zamanınını kısıtlayan bu yaklaşım adına parlak bir fikir : performans ödevleri oluşturmak.
Zamanında teslim etmesi koşuluyla kişide eksik kalan yönleri değerlendirmede kullanılan başka bir öneriniz var mıdır ?
|
|
|
Post by nilaysimsir on Sept 3, 2016 16:24:32 GMT
Türk egitim sisteminde basari belirleme araci olan sınavlar, ogrencilerin basarilarini ölcmede yetersiz kalmaktadir.Sinavlar cogu zaman öğrenciler üzerinde korku,stres,kaygi yaratmakta ve öğrencilerin öğrenmeleri gereken bilgilerin amacini sinavi gecmekle sınırlı tutmalarina sebep olabilmektedir.Sinavdan istedikleri puani alamadiklari durumda kendilerini basarisiz olarak nitelendirip,özgüven kaybi yasayabilmektedirler.Ayrıca ortamin fiziki koşulları,öğrencinin o anki psikolojik durumu,gozetmenin davranışları bile ogrenci uzerinde olumsuz etki yaratabilmektedir.Basarili bir ogrencinin sinav olcutlerine gore basarisiz kabul edilmesine sebep olabilmektedir.Sinavlar basari olcmede guven teskil etmemektedir.Sinavlarla ilgili guvensizlik yaratan durumlara guncel bir Örnek verecek olursam 2010 kpss de olmamasi gereken kisiler memur olmus basarili kisiler atanamamislardir.Bu da sinavlara olan güveni sarsmaktadir. Basari,sinavla ölçülecek kadar somut degildir.Ayrica her öğrenci gelişimsel özellikleri,ilgi ve yetenekleri,sahip olduklari zeka türleri acisindan farkliliklar gosterirler.Herkesi eşit sartlarda sinava tabii tutmak bu farkliliklari gözardı etmektir.Hicbir balık ucmaya hiçbir kuş yüzmeye zorlanmamalı. Bunun yani sira sinavlarla olculemeyen beden egitimi,müzik,gorsel sanatlar gibi bilgi ve beceriler vardir.Alternatif olarak eğitim sistemimizde yapilandirici bakis acisiyla yapilan calismalar var fakat uygulamada eksiklikler vardir.Bunun icin öğretmenin ve velilerin daha özverili olmasi yeniliklere acik olmasi ve ayak uydurmasi gerekmektedir.Klasik egitim anlayışının bir sonucu olan sınav yerine ders anlatiminda yapilandirmacilik,coklu zeka kurami,isbirlikci ogrenme gibi teknikler kullanildğında öğrencilerin ezber yapmadığı bunun yerine öğrencinin o konuyu öğrendiği görülecektir. Bu anlatım tekniklerinden sonra ogrencilere yaptırılan sunumlar, ürün dosyaları öğrencileri değerlendirmek için kullanılabilir. Öğrencinin gelisimi izlenmeli,süreç sistemli sekilde takip edilmelidir.Ogrenci basarisi öğrencinin kendi basarisiyla kiyaslanmali bireysel olarak kademeli sekilde ilerlemeli sinavlara bagli kalinmamalidir.Zaman icindeki degisimine bakilmalidir.Bu sekilde işleyen bir sistem sonucunda öğrencilerden beklenilen başarının elde edileceğini sınavlara gerek kalmayacağını düsünüyorum.
|
|
|
Post by ozlemkaracabey on Sept 3, 2016 17:16:42 GMT
Öğrenci başarısının belirlenmesi tek bir ölçüt ele alınarak yapılmamadır,öğrenci konuya ne kadar hakim olursa olsun kendini anlatma yöntemi farklıdır.Bir grup sözlü yanıtlarda iyi iken diğer grup klasik sınavlarda kendini gösterebiliyor üçüncü grup ise çoktan seçmeli bir ölçme sınavında kendini gösteriyor olabilir bu yüzden ölçmeler tek aşamalı değil üç aşamalı olmalıdır ve her öğrenciye hitap etmelidir. Öğrenci başarısı dediğimiz şey bir dersi alan öğrencinin konuyu ne kadar iyi anladığıyla alakalıysa bu sınavlarla ölçülebilir ancak başarı ve yetenek bana göre farklı şekillerde ölçülebilen şeylerdir. Öğrencileri belli yeteneklere göre sınamak bana göre bir yanlıştır çünkü bir öğrencinin yazma becerisi iyiyken diğer öğrenci yazma konusunda yeteneksiz olabilir. Bu açıdan baktığımda arkadaşıma katılıyorum sınavlar aşamalı olarak yapılmalı ve öğrencilere ve onların farklı yeteneklerine hitap edebilecek şekilde düzenlenmelidir.
|
|
|
Post by gizemyildiz on Sept 3, 2016 17:30:12 GMT
Öğrencinin başarısını ölçmek için illaki bir yazılı sınav yapmamız gerekiyor ne de olsa sınav kağıdı demek yazılı bir belge demek.Peki yaptığımız bu 'yazılı sınavlar'gerçek bir ölçme midir? Yaptığımız yazılı sınavlar veya çoktan seçmeli sorular bunları mecbur yapmak zorundayız çünkü sisteme girmemiz gereken mecbur notlar var ve genel bir başarı ortaya koymamız gerekiyor ki bu her ne kadar sembolik olsa da.Bence bilgi,eğitim,başarı daha kutsal bu değerli kelimeler sadece yazılı veya sözlü olarak ölçülmemeli. Deneyler yapılmalı,çocuklar gerçekten araştırarak öğrenmeli,bilgiyi direkt hemen verilmemeli önce çocuklarla tartışarak,araştırarak öğretmenle birlikte çözümler bulunmalı. Yazılı sınavlarda öncelikle sorular açık ve yalın bir dil kullanılmalıdır.Soruların çözümleri sınav süresince yeterli olmalıdır. Sınavlar sadece bilgiyi ölçmeyebilir. Sözlüler olması veya araştırma ödevler verilmesi biraz da müfredattan çıkıp öğrencilerin daha yaratıcı olmalarını sağlayacak şekilde işler verilmesi ve bunu bir not olarak değerlendirilmemesi öğrenciler de özgüven ve çalışma prensibi direkt olarak kazanılacaktır.
|
|
|
Post by gokhanzengin on Sept 3, 2016 19:03:40 GMT
Öğrenci başarısını ölçerken adına sınav diyeceksek sınav çeşitliliğini daha geniş bir çerçevede bakmak yerine sadece yazılı sınavlar yerine hem yazılı hem sözlü hem sunumlar performans ödevleri , araştırma deneysel metodlar ve öğrencinin bu yöntemlerden hangisine daha yatkın olduğu araştırılırsa her öğrencide başarı sağlanma oranı artar.
|
|