|
Post by bladetavtay1907 on Aug 30, 2016 13:10:45 GMT
Pedagojik formasyon öğretmen yetiştirmek için önemlidir ama sınav sistemi ezbere dayalı olduğu için sıkıntılıdır ve iyi bir öğretmen olmak için kesinlikle belli bir ölçüt değildir. Çünkü eğitim sistemimiz maalesef ezbercidir ve bunun değişmesi elzemdir. Ezberci ve sınavcı sistem yerine çeşitli aktivitelerle öğretmen adaylarının motivasyonu sağlanmalı ve onların kişisel ve psikolojik durumlarına göre sistem geliştirilmelidir.
|
|
ekrem.pekcan@hotmail.com
Guest
|
Post by ekrem.pekcan@hotmail.com on Aug 30, 2016 13:15:15 GMT
Öğretmenlik mesleği, örgün eğitimde kazanılması gereken kimi nitelikleri gerektirir. Milli Eğitim Temel Kanunu nun 43. maddesinde şöyle yazar: Öğretmenlik Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir. Öğretmenlik mesleğine hazırlık genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon ile sağlanır. Bu ifadeyle öğretmenlik mesleğinin özel eğitim gerektirdiği hükme bağlanmaktadır. Fakat bütün hüküm ve uygulamalara karşın günümüzde pedagojik formasyon kaynaklı sorunlar başta olmak üzere öğretmen yetiştirme ciddi bir bunalım yaşamaktadır. Alınan tüm önlemlere rağmen kaliteli öğretmen yetiştirme işinin nasıl olacağı hala bilinmemekte; bununla bağlantılı olarak pedagojik formasyon konusu da hep tartışılmaktadır. Pedagojik formasyonun süresi, verilen formasyon eğitiminin kalitesi, bu program için öğretmen adaylarından alınan çok yüksek ücretler, formasyon programı içinde yer alan okulda uygulamaların içerikten ziyade biçimsel olması, isteyen her adayın pedagojik formasyon alamaması, formasyon kayıtlarında adaylardan belli bir not ortalamasının istenmesi gibi birçok sorun vardır.Evet,sertifika programıdır.Öğretmen yeterliliğinin kazanılabilmesi için,eğitim kalitesinin özverili ve yeterli düzeyde olması gereklidir.Bu program dahilinde,meslek sahibi olunduğunda yetersiz kalmamak adına öğretmen adayları da üstüne koymalıdır.Sistemli ve düzenli bir biçimde işine sadık bir birey olmalıdır.Aksi takdirde,işini sevmeden yaptığında keyif alamaz ve öğrencide dersten zevk almaz.Bunun için önce işi sevmek,sonra mesleğe saygı ve öğrenciler ile iyi ilişkiler içinde olunarak,devamlılık sağlanmalı ve bu kutsal mesleğe bu şekilde devam edilmelidir.Bu şekilde,istikrar ve düzen sağlanmış olur.
|
|
|
Post by pinarbayik on Aug 30, 2016 13:16:01 GMT
egitimde yapılaca veya yapmalıyız denilen şeylerin konuşulup ivmeyi birden artırırken yıl sonuna kadar söylenilen şeylerin hiçbirinin yapılmamasın geçerliligi azartır
|
|
|
Post by pinarbayik on Aug 30, 2016 13:18:03 GMT
egitimde yapılacak şeylerin konuşulup ivmeyi artırmayı bekleyip daha sonra konuşulanların hiçbirinin yapılmaması geçerliligi azaltır
|
|
|
Post by pinarbayik on Aug 30, 2016 13:21:48 GMT
padagojik formasyonunda ögretmenlerin yerlemeşi önemlidir özelliklede sınavlardan geçmesi daha iyidir çünkü ögretmen o sınav sayesinde kendi benligini aşıp branşında zirveye çıkarır o sınav için o ögrentmenlik için zaten hazırdır
|
|
|
Post by mervekose1 on Aug 30, 2016 13:36:49 GMT
Öncelikle öğretmen olmayı gerçekten isteyenle önünde başka seçeneği olmayanlar arasında fark vardır. Gerçekten sana ogretmenin verdiği bilgiyi almak istiyorsan pedagojik formasyon eğitimi de yararlıdır. Ancak bilgiye kapaliysan zaten onun bir önemi yoktur .O yüzden uzaktanda olsa örgün de olsa sana verileni almak istemedikten sonra hiçbir amaci kalmiyor. Tabiki pedagojik eğitimde örgün daha kalıcıdır. Karşılıklı öğrenci öğretmen etkileşimi baskindir. Uzaktan eğitimde ne kadar etkili olunabilir ki? 7 dersin sınavindan geçebilmek icin o kadar saat bilgisayar başında oturmak midir doğru olan ? Ne derece öğrendiğini uygulayabilirsin ki?Uygulamaya gecemeyecek kadar az öğreniyoruz uzaktan eğitimde . Ancak eğitim fakültesinde 4 yıl içinde uygulama da dahil yeteneklerinin farkına variyorsun, öğrenmede kalicilik sağlıyorsun,pratik kazanıyorsun. İşine çok daha hakim oluyorsun . Neyin ne zaman nasıl uygulanacagi konusunda gelisiyorsun. Yani o bölüme isteyerek gittikten sonra daha da becerilerini gösterir hale geliyorsun. Biz uzaktan eğitimde bunların hangi birisini yapıyoruz? Ne derece geliştik? Sadece nasıl davranilacagi konusunda bir şeyler öğrendik. Uygulama olmadıkca bunu öğrendiğimizi sadece sınavları geçerek mi elde edeceğiz? Tabiki de çok yanlış bir eğitim programı. Ne kadar yeterli olduğu da belli değil .
|
|
|
Post by Deste Gölbaş on Aug 30, 2016 13:37:47 GMT
Öğretmen yetiştirmede pedagojik formasyon programlarının katkısını tartışmanız beklenmektedir. Eğitim fakülteleri mi pedagojik formasyon sertifika programı mı? Öğretmen yeterliği nedir ve bu sertifika programı size bu yeterliği kazandırabildi mi? Nedeni ve gerekçeleri nedir Öncelikle eğitim sistemimizdeki bütüne baktığımızda halen kullanılagelen öğretim modelleri öğrencide kendini ifade edebilme , özgür düşünce bilinci oluşturmada yeterli değil.Bu şekilde öğrenci yetiştiren bir öğretim kadrosundan olacak öğretmenin de aynı vasıfta öğrenci yetiştirmesi yadsınamaz bir gerçek.Pedagojik formasyon programlarının gereken ilgi yeterlilik ve zaman sağlandığında 'öğrenmeyi öğretme' konusunda daha başarılı öğretmen adayları yetiştireceği kanısındayım.Öğretmen yeterliliği ise değişen dünyada bilgiyi güncel yakalayıp o bilgiyi de kullanabilen , geliştirebilen , aktarabilen vasıfta olduğunu söyleyebilirim. Kısmen kazandırdığını düşünüyorum çünkü bunu uygulama alanı bulduğumda tam olarak emin olabilirim .
|
|
|
Post by meltem küçüköter on Aug 30, 2016 13:48:57 GMT
Görme,Duyma,uygulama bunlar eğitimi etkileyen önemli unsurlardır ve bir şeyleri daha net sindirebilmemiz için uzun süreli olması ve durumun bir o kadar içinde olmamız önemlidir,yani pedogojik formasyon tabi ki de öğretmenliğe adım olarak önemli bir paya sahiptir fakat eğitim fakülteleri daha yararlıdır,eğitimi aldıktan sonra kendimizi nasıl şekillendireceğimiz ise tamamen bireyseldir.
|
|
|
Post by aysenuraydogan1 on Aug 30, 2016 13:56:13 GMT
Pedagojik formasyon programı öğretmen yetiştirmeye yönelik bir program olsa da bu eğitimi örgün olarak almayan kişiler için fazla verimli olduğunu düşünmüyorum.çünkü;Eğitim fakültelerin de verilmek istenen her ders uzun uzadıya ve geniş zaman dilimine yayılarak anlatılırken bizim gibi bölüm okuyarak bu formasyon eğitimini sonradan kazanmaya çalışan kişiler iki ay gibi kısa bir süre içinde öğrenmeye çalışıyor üstelik bu eğitim de uzaktan eğitim olarak veriliyor.Bu eğitimin sınıf ortamında verilmesini isterdim.Çünkü;Evlerimiz de bilgisayar basında oturarak neyi ne kadar öğreneceğimiz tartışılır.Hiç bir zaman örgün olarak aldığımız dersle uzaktan eğitim olarak aldığımız dersin verimliliğini kıyaslayamayız.Eğitim fakültesinde dersleri uygulamalı olarak öğrenirken uzaktan eğitimde aldığımız derslerin sınavlarını vermekten başka amacımız olduğunu düşünmüyorum.Mutlaka ki şu an aldığımız eğitimin az da olsa bir şeyleri anlama konusunda yararı var ama çok daha iyi bir eğitim almamız gerekirken şuan ki uzaktan eğitim sisteminin bana uygulama konusunda çok ta bir şey kattığını düşünmüyorum.
|
|
|
Post by serkanucler on Aug 30, 2016 13:56:59 GMT
Öğretmen yetiştirmede pedagojik formasyon programları çok önemilidir.fakat bu hususta eğitim fakültelerinin, formasyon programlarından daha verimli oldugunu düşünüyorum.çünkü formasyon programları süresi bakımından öğretmen yetiştirme için az bi sürede yapılıyor. bir öğretmenin sınıfı nasıl kullanacagını, sınıfta nasıl duracagını, öğretme işini nasıl yapacagını bilmesi lazım.ben lise okudugum zamanlar bazı yeni gelen hocalarımız olurdu. ilk derse girdiklerinde hemen fark edilirlerdi sınıfa hakim olamayışları, nasıl öğretecekleri konusunda kararsızlıkları göze çarpardı.o geldi aklıma şuan ve formasyon programlarının önemini amacını şimdi daha iyi anlayabiliyorum.ne kadar bilgili olursan ol, ne kadar bilsende; karşındakine anlatamadıktan sonra bi önemi kalmaz o bilginin.öğretmenlikte bunu gerektirir.bildiklerini karşındakine anlatabilme.yol gösterebilme.kararlı ve örnek bi tutum sergileme.tüm bunların formasyon eğitimini almakla mümkün olabilcegini düşünüyorum fakat şuan ki eğitimimizin bunları öğrenmemizde biraz yetersiz oldugunu söyleyebilirim.. ( hem eğitimin kısa bi zamanda verilmesi,hem de uzaktan olması nedeniyle böyle bi düşüncedeyim )
|
|
|
Post by emrahbay on Aug 30, 2016 13:58:00 GMT
Öğretmen yetiştirmede pedagojik formasyon programlarının katkısını tartışmanız beklenmektedir. Eğitim fakülteleri mi pedagojik formasyon sertifika programı mı? Öğretmen yeterliği nedir ve bu sertifika programı size bu yeterliği kazandırabildi mi? Nedeni ve gerekçeleri nedir? Pedagojik formasyonun öğretmen yetiştirmekteki etkisinin oldukça faza olduğu görülmektedir. neden diye sorucak olursak çünkü ülkemizde pedogojik formasyon almadan öğretmenlikle uğraşan birçok bireyin derslerde etkin bir katılım sağlayamadığı ve bu derslerdeki hakimiyetinin etkililiğinin düşük olduğu açıkca görülmektedir. çünkü formasyon sahibi bireylerin öğrenciler üzerinde dersi işlerken daha etkili bir kullanım sağlayabilmeleri için gerekli olan imkan ve tavırların ne şekilde olucağı ve dersin etkili kullanılması için sınıf ortamında öğretmenin ne dereceği başarı sağlayabileceği ile ilgili bir çok bilgi vermektedir. Başlangıçta bunlarla beraber bunların dışında sınıfta program yapma plan yürütme proje çizmeden tutunda sınıf yönetimine kadar öğrencilerin disiplinli birer birey olmalarını sağlaması için gerekli olan tüm düzen ve tasarıların ne zaman ve nasıl nerde niçin yapması gerektiğini öğretmenlere göstemeyi hedefler. formasyon mu eğitim fakültesi mi denildiğinde eğitim fakültelerinin zaten formasyonu içerisinde eriterek bireylere etkin katılımlarıyla zamana yayarak kullanmaya çalışmışlar ve formasyon eğitimini fakülte kapsamı içerisinde yaymışlardır. Yani birey formasyonu olmassa eğitim fakültesininde eğitim fakültesi olmasının adının bi anlamı olamaz bu yüzden formasyonun öneminin daha yüksek olması tarafındayım. öğretmen yeterliği kişinin kişiliği psikomotor becerileriyle beraber davranışlarının dışa yansımış halidir. bu davranışlarında kişi yeterliliğine bakılır. bu sertifika programı bu yeterliği tam anlamıyla belki kazandırmasa bile kazanımlar sağlamasına ne yönde kendini geliştirebilmesine yardımcı olur ve bunlara bakarak kendini yeterli seviyeye çıkarabilir. yani sorunun cevabı olarak bu sertifika programı bize bu yeterliği kazandırmada yardımcı olabilir. Çünkü bireylerin öğrenci karşısında ne tavır ve tutumla dersleri nasıl anlatacaklarından tutunda derslerde ne kadar etkin olmalarına kadar öğrencideki öğrenmeyi daha çok nasıl arttırabilmesi için yön gösterici bir yol olarak görülür. Kaynakça www.koprudergisi.com/index.asp?Bolum=EskiSayilar&Goster=Yazi&YaziNo=465www.genelkaynak.com/ogretmen-egitiminde-nitelik-ve-pedagojik-formasyon.htmjtee.org/document/issue5/MAK4.pdf "Türkiye’de Öğretmen Yetiştirme ve Pedagojik Formasyon Sorunu" EMRAH BAY=2015F20199855
|
|
|
Post by meltem küçüköter on Aug 30, 2016 14:10:44 GMT
benim fikrimce; öğretmen yeterliliği ise bir öğretmenin öğretmenlik alalına ait yeterli mesleki bilgiye ,beceri ve tutumlara sahip olması durumudur yani bilgi aktarımında sağladığı başarı yüzdesidir,iyi bir rol model örneği olabilmesidir,davranışlarını ileriye dönük olarak seçebilmesidir yani bu da uzun bir süreçtir ne egitim fakültelerinden mezun olan biri için ne de pedogojik formasyon egitimini almış biri için öğretmen yeterliliği tamamlanmıştır demek mümkün değildir o nedenle bu sertifika programı bana bu yeterliliği kazandırdı diyemem,belki kısmen diyebilirim çünkü şuan için sadece teori de bilgiye sahibim,bu bilgiyi uygulama şansı yakaladığımda kendimi daha yeterli hissedebilirim.
|
|
|
Post by merveserter on Aug 30, 2016 14:23:42 GMT
Formasyon eğitimi sayesinde nitelikli öğretmenler yetiştirilmektedir. Formasyon eğitiminde eğitim fakülteleri sertifika programlarına nazaran daha kaliteli bir eğitim vermektedirler. Eğitim fakültelerinde formasyon bünyesindeki dersler 4 yıllık öğretim sürecine dağıtılarak uygulamalı bir eğitim verilerek daha kalıcı öğrenme sağlanır. Fakat sertifika programlarında belirli dersler kısa bir zamana sığdırılarak bireylerden bu dersleri öğrenmeleri beklenir. Bilgiler ardı ardına verildiği için sertifika programları verimli olmaz.
|
|
|
Post by hacerkahriman on Aug 30, 2016 14:30:35 GMT
Egitim fakültelerinin vermis oldugu egitim daha cok verimli olmaktadir. Cünkü bir egitim ve ögretim süreci bir cok faktöru icinde bulundurmaktadir.Bunlardan biriside mesleki gelisimdir.Ogretmenlik mesleginin gelistirilmesi alaninda yapilan calismalar bu meslegin geregince yürütülmesi ve okullardaki egitimin kalitesinin yürütülebilmesi icin mesleki gelisimin bir zorunluluk oldugunu göstermektedir (The holmes group,1986).Ogretmen adaylari ne kadar kaliteli bir egitim alirlarsa o kadar mesleki egitim konusunda gelisim göstereceklerdir.Ogretmenin mesleki gelisim konusunda belirli bir basariya ulasmasi sadece ögretmenin kendine olan güvenini artirmayacak ayni zamanda bilgi ve becerilerini ögrencilerine aktaran nitelikli bir ögretmen olmasini saglayacaktir. Mesleki gelisimin saglanmasi icinde ögretmen adaylarinin egitim kurumlarinda yeterince ve uygun bir sekilde yetistirilmesi amaclanir.Bizlere verilen kisa süreli bir egitim sonucunda nitelikli ögretmen adayi yetistirilmesi düsünülüyor. Fakat ögrendiklerimizin kisa sürede alinan teorik bilgiler oldugu ne yazik ki unutuluyor.Bundan dolayi, ogrencilerimize bilgi ve becerilerimizi ne ölcüde yansitabilecegimiz süpheledir cünku egitim fakültelerinde alinan bilgiler uzun süreli olup hem teoriye hemde pratik ve uygulamaya da dayalidir. Bizler Bloom'un bilissel alan hiyerarsisinde ki gibi bilgi kavrama uygulama durumuna gelirken egitim fakültelerinin bütün bilissel alanlari ögrenmeleri ve egitim ögretim sürecine yansitmalari daha mümkün görünyor. Egitim fakültelerinin dört yilda ögrendigi bilgi ve becerilerini biz iki ayda sadece zihnimize hapsetmis durumdayiz. Ozetlemek gerekirse staj döneminde pratigin daha uzun ve kalici verimlilikte olmasini umuyorum. Cünku mesleki acidan gelismisligin zaman icerisinde yasarak ögrenmekle mümkün olabilecegini düsünüyorum. Kaynakca: yunus.hacettepe.edu.tr/~sadi/yayin/Kitap_EgitimBilimineGiris-Bolum-7_249-274_2009.pdf
|
|
|
Post by Selahattinkaya on Aug 30, 2016 14:32:04 GMT
iyi bir biçimde pedegojik formasyon eğitimi bu fakültedende alanında çok başarılı öğretmenler çıkaracagı bir gercek örnek olarak sosyal bilgiler alanında öğretmenlik eğitimi almış bir öğretmenin tarih dersini ne şekilde işlediği ile tarih bölümü okuyup pedegojik formasyon alarak öğretmen olmuş bir tarih öğretmeninin tarih dersini ne şekilde anlattıgına bakılacak olursa fark göze çarpacaktır. alanında uzman derinlemesine bilgi sahibi bir öğretmen öğrencilerine daha faydalı oacaktır.
|
|