|
Post by burakbostanci on Sept 4, 2016 13:52:39 GMT
pedagojik formasyon bilgi itibari ile genis bir alan sunmaktadır fakat bu bilgileri bire bir almak ve ozumseyerek tecrübe edınmek de onemlidir .. pedagojik formasyon derslerinin icerisinde de geçen gözlem yolu taklit yolu gibi ogrenme turlerıni burada daha az rastlanılmaktadır .. orgun egıtım yani egitim fakulteleri bu acıdan daha ıyı bır sıstemdir.
|
|
Deleted
Deleted Member
|
Post by Deleted on Sept 4, 2016 14:31:11 GMT
Öğretmen yetiştirmede pedagojik formasyonun çok katkısı var.Çünkü öğretmen olmanın en ince ayrıntıları bu programda veriliyor.Nasıl öğrenci yetiştirileceği,eğitim ve öğretimin detaylı olarak ne olduğu,öğretmenin öğrencinin ileriki hayatında çok önemli bir rolünün olduğu görülmektedir.Formasyon programında yetiştirilen öğrencinin sadece bir meslek sahibi olması değil aynı zamanda topluma faydalı bir birey olması amaçlanır.
|
|
|
Post by ızzetsevınc on Sept 4, 2016 15:25:50 GMT
Pedagojik formasyon derslerinin içeriği insan psikolojisi,öğrenci öğretmen ilişkisi,sınıf ortamı,sınıf düzeni,bir öğretmenin nasıl olması veya olmaması gibi konular içermesine rağmen bu dersin internet üzerinden verilmesi eğitimdeki bir çok eksiklikten biridir.Bu dersleri fakültede bir sınıfta hocamızdan birebir almanın bize büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum.Açık konuşmak gerekirse bu formasyon programı bize birkaç sayfa yazı inceletti o kadar.Derslerin bir sınıfta daha dolu dolu geçmesini ümit ederdim.
|
|
|
Post by ipekcekic10 on Sept 4, 2016 15:26:42 GMT
Öğretmen yetiştirmede pedagojik formasyonun katsısı çoktur, fakat yetersizdir. Şöyle ki 1 yılda alınan formasyon dersleriyle eğitim fakültelerinde ki 4 yıllık eğitim asla bir değildir. Fakat şu bir gerçektir pedagojik formasyon dersleriyle de bir çok şeyi öğrendiğimiz ve stajla da anlayıp pekiştireceğimize inanıyorum. Ama ben Ali Baykal'ın 'Her Türk Öğretmen Doğar' yazısındaki 'Fen edebiyat fakülteleri öğrencileri eğitim fakültelerine yatay geçiş yapabilirler.'Fikrini ve 'Fen edebiyat fakültelerinin lisansüstü kontenjanları artırılmalıdır.' düşüncesini çok beğendim. Ben edebiyat fakültesi değil sağlık fakültesi öğrencisiyim ben öğretmen olmak istiyorsam yatay geçişle bunu okul yılının başında yapmalı ya da eğitim fakültesindeki derslerden daha derin daha detaylı bilgiler alarak lisansüstü başvurularda bir tık daha üst seviyede yer almalıyım düşüncesindeyim. Öğretmen yeterliliği Öğretmenlik mesleğini etkili ve verimli biçimde yerine getirebilmek için sahip olunması gereken genel bilgi, beceri ve tutumlardır. Biz pedagojik formasyon eğitimi almak istememizle öğretmen mesleğini yerine getirebiliriz bilgi beceriyi formasyon eğitimiyle tamamlamaya çalışıp staj ve yapacağımız etkinliklerle eğitim fakültesindeki farkı kapatacağımıza inanıyorum.
|
|
|
Post by sercangitmez on Sept 4, 2016 15:36:28 GMT
Pedagojik formasyon programlarının doğru ve yeterli verildiği zaman ne gibi katkılar sağlayacağı zaten açıktır tartışılması gereken asıl konu şu dönemde ki formasyon edinim sürelerinin azlığı,bunun sonucunda ne kadar faydalı olabileceği ve en önemlisi de pedagojik formasyonun alanında ki başarıyla veya daha önemli ölçme sistemleriyle değilde alınacak ücretlerle sağlanması kaliteyi ister istemez etkilemiştir.Eğitim fakülteleri bu konuda her zaman bir adım önde olmuşlardır,eğer tartıştığımız asıl konu öğretmen olma becerisi ve yeterliği ise sadece iki yöntemin de sürelerine baksak bile gereken cevabı bulmuş oluruz.Pedagojik formasyon programında öğretmen olabilmek için aldığımız eğitim çoğu zaman yeterli olmayabilir çünkü bu hızlandırılmış sistem de her bilgiyi derin bir şekilde edinemeyiz ve tecrübe edindikçe kendi kendimizi daha fazla geliştirebiliriz ama temel bilgileri yeteri kadar aldığımızı düşünüyorum bu programda.
|
|
|
Post by pakizeozkan on Sept 4, 2016 16:19:10 GMT
Ben pedagojik formasyon eğitimine başlamadan önce sadece alan dersleri almanın öğretmenlik yapmak için yeterli olduğunu düşünüyordum. Formasyon eğitimine başladığımda ise bu eğitimin ne kadar gerekli olduğunu anlamaya başladım. Öğretmek için sadece bilgi sahibi olmak yetmiyor,bilgiyi doğru aktarma becerisine de sahip olmak gerekiyormuş. Bu beceri ise ayrı bir bilim disiplini içerisinde verilen eğitimle kazanıldığını öğrendim. Çünkü eğitim ve öğretim ile ilgili birçok kavram ve terim pedagojik formasyon dersleriyle öğretiliyor. Bunun beraber; sınıf yönetimi, ögrenciye yaklaşım, sınıf kuralları, disiplin modelleri, sru hazırlama teknikleri, seviye gözeterek soru hazırlama, soruların güçlüğü ve kolaylığı, puanlama tekniği ve güvenirliği gibi birçok konu da bu eğitimle kazandırılıyor. Bu nedenlerden dolayı öğretmen adaylarının pedagojik formasyon eğitimini mutlaka alması gerektiği kanaatindeyim. Eğitim Fakültesi mı , Pedagojik Formasyon Sertifika Programı mı? sorusuna gelince: Yaptığım araştırmalar sonucunda eğitim fakültelerinde verilen alan derslerinin yetersiz, meslekî eğitimle ilgili derslerin ağırlıklı olduğunu; fen ve edebiyat fakültesi ile ilahiyat fakültesi gibi alan derslerinin ağırlıklı verildiği fakültelerde ise meslekî eğitim derslerinin çok yetersiz olduğunu öğrendim. Ben alan (branş) eğitimi veren fen, edebiyat ve ilahiyat fakültelerinden mezun olan öğrencilerin, ister Finlandiya modelinde olduğu gibi eğitim fakültelerinden iki yıl ya da daha kısa süreli formasyon eğitimi almasını veya bu eğitimin alan dersleriyle beraber müfredat içerisinde verilmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum. Öğretmen yeterliliği, öğretmenlik mesleğini etkili ve verimli bir biçimde yerine getirebilmek için sahip olunması gereken genel bilgi, beceri ve tutumlar şeklinde tanımlanabilir. Bu sertifika programının büyük ölçüde bu yeterliliği kazandırdığını düşünüyorum ancak tam kazanılması için eğitim bilimleri alanında çok sayıda araştırma ve inceleme yapmak, bilimsel kitaplar ve makaleleri takip etmek gibi kişisel gayretler ve çabaların da önemli olduğunu düşünüyorum çünkü muhatabımız olan öğrenciler, zamana göre (farklı uyaranlara maruz kaldığından) sürekli gelişen ve değişen bireyler olduğu için sertifika programıyla verilen eğitimin mutlak anlamda yeterli olmadığı bunun yanında zaman zaman hizmet içi eğitim programlarının verilmesi gerektiği kanaatindeyim.
|
|
|
Post by betulfindik on Sept 4, 2016 16:24:38 GMT
Uzaktan eğitim bize bilgi kazandırabilir fakat bunu uygulamaya geçmede problemler çıkabilir.Sertifika alan da eğitim fakültesinden mezun olan da aynı sınava tabi tutuluyor ancak bunu çeşitli mülakatlarla seçebilirler.Sonuçta bu dersi sertifika alan da staj yapıyor eğitim fakültesinden mezun olan da staj yapıyor ve bir kaç tecrübe ediniyor.Bu staj sürecinde gözleyen kişi artı veya eksi şekilde değerlendirebilir.Tabi burada objektif olmak gerekir.
|
|
|
Post by songulguler34 on Sept 4, 2016 16:40:29 GMT
Eğitim olgusu, insanlık tarihiyle birlikte başlayan ve günümüzde farklı nitelik ve özelliklere de sahip olan, teknolojiyle birlikte sürekli kendini geliştiren ve yenilenen bir süreçtir. Bu alanda nitelikli elemanların ve öğretmenlerin yetiştirilmesi daha çok üniversitelerin eğitim fakültelerine yüklenmiş olsa da günümüzde farklı alternatif programlar da uygulanmaktadır. Kuşkusuz bu programların başında eğitim fakültesinden mezun olmayan bireylerin de “eğitimci” olabilmesi için uygulanan pedagojik formasyon programı gelmektedir. Bu programın, katılımcıların tecrübe kazanma, sınıf yönetimi, ders içi iletişim becerilerinin arttırılması, problem çözümlerinde pratik olmayı sağlaması gibi katkılar sağladığı düşünülebilir. Ayrıca bu derslerde alınan eğitimle birlikte mesleki özgüvenin arttığı söylenebilir.
Eğitim fakültelerinin programları incelendiğinde “eğitimci olma” temeline vurgu yapıldığı ve uygulamaların pedagojik formasyon programına göre daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bu fakültelerde eğitim veren öğretim görevlilerinin birçoğunun bu fakültelerden mezun olmuş olması düşünüldüğünde, ders sürecinde de “nasıl eğitimci olunur?” sorusuna da yanıtların bulunduğu ve öğrencilerin lisans eğitimi boyunca eğitimci olma yönünü geliştirdiği için formasyonla eğitimci olan bireylerden daha deneyimli olması kabul edilebilir. Ayrıca lisans eğitimi boyunca birçok farklı öğretim görevlisiyle karşılaşmış olmaları ve farklı öğretim modellerine uygulamalı olarak tanık olmaları söylenebilir. Ancak burada önemli bir nokta vardır. Eğitim fakültesi öğrencileri her ne kadar pedagojik formasyon alan öğrencilerden eğitimci olma yönünde daha çok ders alıyor gibi gözükseler de temel nokta kişinin kendisini ne kadar geliştirmiş olmasıdır. Yani pedagojik formasyon alan bir birey kendini bu alanda daha da geliştirerek başarılı bir eğitimci olabilir. Diğer yandan gerek eğitim fakültelerinin gerek pedagojik formasyon gibi alternatif eğitim programlarının öğretmen olma sürecine katkı yapmasına rağmen yeterli olduğunu söylenemez. Çünkü öğretmenlik mesleği genellikle uzun yıllar yapılan ve çok farklı yönlere sahip olmayı gerektiren bir meslektir. Bu meslekte öğrenme ve öğretme stratejilerinin uzun süreçler gerektirdiği yadsınamaz bir gerçektir.
Öğretmenlik mesleğinin etkili ve verimli yapılabilmesi için sahip olunan bilgi ve yeteneklerin doğru bir şekilde uygulanması öğretmen yeterliğidir. Bu programla birlikte katılımcıların yeteneklerini eğitim-öğretim süreçlerinde nasıl kullanabileceğini öğrendiği düşünülebilir. Ancak her bireyin olduğu gibi öğretmen adaylarının da bilgi ve becerileri farklı düzeydedir. Bazı öğretmenler ders içi iletişimde daha başarılı olabilirken bazı öğretmenler ölçme ve değerlendirme süreçlerinde daha başarılıdırlar. Bundan dolayı mesleki yeterlik kavramı geniş bir alana sahip olmakla birlikte kişiye özgü olarak bu yeterliğin düzeyinin değiştiğini söyleyebiliriz. Bu sertifika programı öğretmen adaylarının mesleki yeterlik düzeyinin hangi seviyede olduğunu anlamaya yardımcı olması ve kişinin bu alandaki gelişimine bir referans noktası göstererek bir yol haritası çizmesine yardımcı olmaktadır. Özetle bu program temel eğitim-öğretim becerilerini kazandırmayı amaçlayarak minimum düzeyde yeterlidir ancak maksimum düzeye çıkarmak öğretmen adayının kendi bilgi ve becerilerini kullanmasına bağlıdır.
|
|
|
Post by haticegungor on Sept 4, 2016 16:41:46 GMT
Pedagojik formasyon programı almak yerine eğitim fakültesinde öğretmenliğe ilişkin eğitim almayı tercih ederdim.Ama tabiki bu pedagojik formasyon bu işi yapmada çok yetersiz yada eğitim fakülteleri pedagojik formasyon dan daha iyi yapıyor anlamına gelmiyor.Aradaki fark lu ki eğitim fakülteleri öğretmenlik mesleğini uzun bir zaman diliminde etkili olarak öğrenebiliyorken pedagojik formasyon alan bireyler kısa zaman içinde öğretmenlik mesleğini öğrenmeye çalışıyorlar.Sonuç olarak pedogojik formasyon alan öğrenciler eğitim fakültesi öğrencilerinden bi adım geride başlıyorlar.Pedegojik formasyon eğitimi bize hiç katkı sağlamadı diyemeyiz ama örgün olarak daha etkili olabilirdi.
|
|
|
Post by esrabektas on Sept 4, 2016 16:52:07 GMT
örgün eğitimin ve uzaktan eğitimin tartışmaz bir farkı vardır ki oda, kalıcılıktır. her şeyi yaşayarak öğrenmek başka bir yere sürekli bakarak öğrenme başkadır. kurallar çerçevesinde ve anında dönütlerle daha faydalı olduğunu düşünüyorum eğitim fakültelerinin. çünkü daha çok bilgiyi daha aktif karşılıklı iletişim sayesinde ulaşabiliyoruz. hiç şüphesiz ki verilen 4 yıllık eğitimle verilen 4 5 aylık eğitimin bilginin aynı olması beklenilemez. 4 yılda oluşan bilgi birikimi ve deneyimlerle 4 ayda oluşan bilgi birikimi aynı mıdır sizce ? Bence değildir. öğretmen alanında bilgili, öğretmenlik mesleki bilgisi olan, genel kültürü olan olan bireylerden oluşmalıdır. Böylelikle her öğretmen yeterli ve nitelikli olacaktır. öncelere baktığımızda karşımıza geleneksel yöntem kullanan öğretmenler çıkmaktadır. ama şuan bunu çağdaş yönteme çevirdik. Ve öğretmenin kendini sürekli geliştirmesi gerekmektedir ki öğrencilerine daha iyi bilgiler versin. onların dersin aktif katılımı sağlayarak öğrenci merkezli bir yöntemle ilerlesin. Çağın gerisinde kalarak sadece öğretmen merkezli verilen bir eğitim ne kadar faydalı olabilir ki ? eksikler oluşur. İşte öğretmenlik mesleğinin nitelikleri yeterlilikleri eğitim fakültelerinde daha detaylı bilgiler ve deneyimlerle verilerek kazandırılmalıdır. Formasyon programı hiç şüphesiz eksik kalarak sistem hatalarına gitmektedir. Her Türk Öğretmen Doğar..
|
|
|
Post by esmauysal2 on Sept 4, 2016 16:56:50 GMT
Pedagolojik formasyon eğitimi bence oldukça yetersiz.Eğitim anlayışı ögrenci odaklı olmalı ogretmen odaklı degil, lakin bizler bu formasyon egitimini alırken dahi ogretmen odaklı egitim alıyoruz.Düz anlatımlar,zaman kısitlayıci ve oku geç mantıgı çerçevesinde sınavalara girerek bizim ögrenciye nutelikli ogretmen olmamızı ve örnek alinacak bir egitim anlatısı icinde hareket etmemiz bekleniyor.Sadece her zamanki gibi anlat geç ,aldığinı aktar ve ogrenciden aynını bekle mntıgına sahibiz.Eğitim fakültelerimi pedagolojik formasyon mu diye bir ikilem yaratmak dahi yetersizlik anlamına geliyor bence.Daha aktif bir gelecegın yetismesi icin tek çatı altında daha yeni progtamlar çerçevesinde eğitim görüp ,ögrenimi sağlamalıyız.
|
|
|
Post by haticeuyar on Sept 4, 2016 17:12:19 GMT
Öğretmen yetiştirmede pedagojik formasyon programları biraz daha özen gösterilmeye ihtiyaç duyuyor.Öncelikle uzaktan eğitim dersleri gayet mantıklı ve bazı kesimler için yeterli gibi gözükse de aslında öyle değildir.Bu biz ve bizim gibi birçok kişi için büyük önem arz etmektedir orası yadsınamaz fakat etkili midir tartışılır.Tabikide örgün eğitim gibi kazanım elde etmemiz güçtür.Eğitimde teknolojinin katkısıdır uzaktan eğitim programı.Sadece uzaktan eğitim olarak kalırsa etkili bireyler yetişmez.Bireyin kendisini geliştirmesi gerekir.Kendi gelişimini tamamlasın ki topuma bireyler kazandırabilsin.
|
|
|
Post by nihaldogru on Sept 4, 2016 17:15:27 GMT
Pedagojik formasyon eğitiminin uzaktan eğitim olmasını ben de yanlış buluyorum. Yüz yüze verilmesi, anlatılması gerekilen derslerin internet üzerinde anlatılması ne kadar doğru? Geleceğin öğretmenlerini yetiştirmek amaçlı bu eğitimin kaliteli hocalar tarafından verilmesine rağmen uzaktan eğitim olması bana göre verimliliği oldukça düşürüyor.
|
|
|
Post by remziyeglr25 on Sept 4, 2016 17:22:25 GMT
Pedagojik formasyon sisteminin bilindiği üzere öğretmen olmak için gerekli şartların öğretmen adayında oluşması için verilen derslerden ibarettir. ben bu sistemin kesinlikle iyi oldugunu düşünüyorum yanlız eğitim fakültelerinde verilen derslerle normal edebiyat fen fakültesi vb yerlerde verilen derslerin ve içeriklerinin farklılıklarını görebilmek mümkündür.Eğitim fakültesinde ögretmenin öğrenciyi yetistirmede dersde ki yapacagı uygulama ve teorikleri bire bir uygulamada en az 4 yıl bu alanda öğretim verdiğini düşündüğümüzde eğitim fakültelerinin öğretmenlik konusunda pedagojik formasyondan daha çok bilgi merkezi oldugu kaçınılmazdır. nedeni ise bizlerin burada bir öğretim yılı içerinde iki dönemde gördüğümüz dersleri eğitim fakültesi en az 4 yıl boyunca geniş anlamda vermektedir.
Bilgi açısından tartışılması gereken konuları ele alınca edebiyat fakültelerinin tamamen bilim insanı yetiştirme çabası bana göre genel öğretimde egitim fakültesinden daha önde oldugunu gösteriyor.
Öğretmen yeterliliğine gelince her şahsın kendine münhasır farklı düşünce yapısı vardır her öğretmenin farklı kişiliği farklı sosyal çevresi ve hayata bakış açısı farklı farklı oldugu için öğretmenin yeterlilik konusunda öğrenciye verebileceği çok şey oldugunu düşünmekteyim.öğretmenin öncelikle kendini iyi yetiştirmiş olması gerektiğini düşünüyorum. bilgiden ziyade öğrenciyi bilgiye yönlendiren araştıran eleştirisel yönde doğruyu bulmaya yönlendiren bir çalışma yapması gerekiyor. Düz bilginin eğitim çağındaki çocuklara sadece geçici birer sınıf yada sınav geçme aşaması olarak düşünüyorum. İşte bu doğrultuda kendini yetiştiren bir öğretmenin öğrenciye çok şeyler katacağı göz ardı edilemez bir gerçektir.
|
|
|
Post by azizalaybeyoglu on Sept 4, 2016 17:25:28 GMT
Pedagojik formasyon eğitimi genel olarak kısıtlı zaman periyodunda verilen bir eğitim olarak görünüyor. Öğretmen adayları bu eğitimi daha iyi bir öğretmen olmaktan ziyade sadece bu mesleğe sahip olmak için bu eğitimi almak istiyor. Öte yandan eğitim fakültelerinde verilen dersler de yüzeysel olarak işleniyor ve öğrenciler bu derslerde etkin rol almayıp sadece sınavları geçme amaçlı çalışıyor. Bu yüzden meslek sahibi olduklarında gereken verimi sağlayamıyorlar. Gereken nitelikleri derslerde kazanamadıkları için görevini başarılı bir şekilde yerine getiremeyip aynı zamanda öğrencileri de mağdur ediyorlar. Zira bunun birçok örneklerini günümüzde derslerde kolaylıkla görebiliyoruz. Örneğin bir öğretmen yüzünden öğrenciler dersten soğuyabiliyor daha sonra bu artıyor ve okuldan da soğumaya başlıyorlar bu şekilde devam ettiği sürece de istenen başarıya ulaşmamız giderek zorlaşıyor. İyi bir öğretmenin öncelikle alanında gereken bilgi ve donanıma sahip olması gerekir.Ayrıca günümüzdeki teknolojik gelişmelere ve yeniliklere açık olup bunları derste aktif bir şekilde kullanması da gerekir. Pedagojik formasyon eğitiminde kazanım haline getirdiği davranışları derslere yansıtmalı ve öğrencileri derse çekmeyi de başarması gerekir.Bizim aldığımız formasyon eğitiminde bunların bir bölümünü kısmen yaptığımızı ama tam olarak yeterli olmadığını düşünüyorum
|
|