|
Post by elfartan0312 on Sept 1, 2016 7:06:38 GMT
Egitim fakultelerini hizlandirilmis pedogojik formasyonla karsilastirdigimiz da tabiki pedogojik formasyonda zaman kisitli oldugundan egitim fakultesinin vermis oldugu egitim daha dogru bir egitimdir. Cunku az bir zamanda verilen egitim uzun bi egitime oranla etkisi ve kaliciligi daha azdirPedagojik formasyon aslında sıkıştırılmış bir program olmasa bence daha yararlı olabilir bu yüzden eğitim fakülteleri bu dersleri ders programlarına yaydığı için öğrenciler daha istekli ve daha güdüleyici olarak bu derslere ilgi gösterebilir. Pedegojik formasyon alarak olunan ogretmen bence yeterlidir fakat yetenek,kişisel gelişim,istek önemlidir.
|
|
|
Post by feyzaozcan on Sept 1, 2016 8:54:57 GMT
egitimde yapılacak şeylerin konuşulup ivmeyi artırmayı bekleyip daha sonra konuşulanların hiçbirinin yapılmaması geçerliligi azaltır ancak bu konuşulanların yapılıp yapılmaması tamemen öğrencinin isteğine bağlıdır ayrıca öğrenciyi de öğretmenlerin teşvik etmesi ve uygulamasında rehber olması önemli bir etkendir.
|
|
|
Post by feyzaozcan on Sept 1, 2016 9:00:28 GMT
Öğretmen yetiştirmede pedagojik formasyon programlarının katkısı elbette vardır.Öğretmen adaylarımızı öğretmenliğe hazırlamaktadır, fakat yeterli seviyede değildir. Sıkıştırılmış bir şekilde verilmesi sebebiyle bu program bir sertifika ya da diğer bölüm derslerinden bir farkı yoktur.Öğretmen yeterliliği konusu ise; bir öğretmen önce alan bilgisine sahip olması gerekir. Bunların yanı sıra öğretmen meslek bilgisine ve genel kültür bilgisine de sahip olması gerekir.Elbette bunları sıralayacak olursak en önemlisi ve hepsini kapsayan iletişimdir. Bir öğretmen bilgisini karşı tarafa ancak bu şekilde aktarabilir. Ayrıca pedagojik formasyon tüm öğrencilere verilmemelidir. Akademik ortalama v.b şartlar sunularak seçilmiş öğrencilere ve gerçekten öğretmen olmak isteyenlere verilmelidir.Böylece mesleğini severek yapan öğretmenlerimiz olacağı için eğitime de katkı sağlayacağını düşünüyorum.Sizce pedagojik formasyon herkese verilmeli mi? Neden? Pedagojik formasyon herkese verilmemelidir ve bu formasyona sınırlılıklar getirilmelidir. Mesela,başvuranların yetenekli olup olmadığının anlaşılması için çeşitli yetenek sınavları yapılmalıdır. Böyle yapılmadığında öğrencilerle güçlü iletişim kuramayan,eğitim teknolojisine ayak uyduramayan ve günlük dersleri yaratıcı hale getiremeyen birçok yetersiz öğretmen ortaya çıkmaktadır. YETERSİZ OLAN ÖĞRETMENLER İÇİN HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMLARI SİZDE NE KADAR YETERLİDİR? arkadaşlarım doğru söylemiş bencede herkese formasyon eğitimi verilmemeli bazı sınırlar koyulmalı. Hizmetiçi programlarına gelince çevremde gördüğüm kadarıyla hizmetiçi programları öğretmenlerin gelişiminde görülür bir katkısı olduğunu düşünmüyorum asıl sorulması gereken HİZMET İÇİ PROGRAMLARI DAHA ETKİLİ VE FAYDALI OLACAK ŞEKİLDE NASIL YAPMAK GEREKİR ? dİYE SORULMASI daha uygun olur.
|
|
|
Post by iremerkula on Sept 1, 2016 9:08:44 GMT
Eğitim fakülteleride verilen eğitim ve pedagojik formasyon sertifika programı arasında eğitim farklıdır bana göre. Çünkü formasyon programında,eğitim fakültesinde 4 yıla yayılan eğitim, formasyon programında en fazla 2 ayda veriliyor. Öğrencilerin konuları kavrayabilmesi için yeterli bir süre olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca yapılan uzaktan eğitim programında öğrenci yeteri kadar derse ilgi gösterememektedir. Örneğin sınıf ortamında verilen derste öğrenci ister istemez dersle ilgilenir. Uzaktan eğitim olunca öğrenci bilgisayar açar ve ders dışı aktivitelerle ilgilenebilir. Pedagojik formasyon programı iyileştirilebilirse daha kaliteli öğretmenler yetiştirilebilir. Bir öğretmen adayının öğretmede yeterli olması için aldığı bütün dersleri pedagojik formasyon sayesinde alıyoruz. Fakat süre kısıtlı olduğu için öğrencinin kendini geliştirmesi gerekiyor. Sadece programda öğretilenlere bağlı kalmayıp sürekli kendini geliştirmesi gerekir.
|
|
|
Post by oznurdnsmn on Sept 1, 2016 9:33:12 GMT
Eğitim fakülteleri de pedagojik formasyon programları da öğretmen yetiştirmede tam anlamıyla yeterli bir hala getirilememiştir. Bu iki sistemin yenilenmesi veya geliştirilmesi gerekir. Örneğin,eğitim fakültelerinde uygulamalı olarak yapılan stajlar içi boş uygulamalardan başka bir şey değildir.Staj programları geliştirilmeli ve bu stajlarda öğretmen adaylarında kalıcı izler bırakacak olan daha fazla.etkili ve farklı uygulamalar yaptırılmalıdır.Pedagojik formasyon programları ise uzaktan eğitim şeklinde değil de örgün bir şekilde ve daha geniş bir zaman aralığında verilmelidir.Ayrıca uzaktan eğitim şeklinde olan formasyon programlarında öğretmen adaylarının derse katılımının sağlanması için devam zorunluluğu getirilmelidir, dersler yetkin eğitimciler tarafından verilmelidir ve ders içi etkinlikler kullanılmalıdır.Bunlar gibi daha birçok yenilik getirilebilir. Öncelikle yeterli bir öğretmen son derece iyi bir alan bilgisi, meslek bilgisi ve genel kültür bilgisine sahip olan öğretmendir.Ancak bunun yanında yeterli bir öğretmende bulunması gereken en önemli özellik güçlü iletişim becerilerine sahip olmasıdır. Yeterli bir öğretmen bunların yanı sıra her zaman öğrenmeye heyecan duymalı, kendini sürekli yenilemeli ve kendini bu yeniliğin içinde tutmalıdır.Ayrıca kaynak geliştirici,planlayıcı ve yaptığı sınavlarla öğrenciyi iyi değerlendiren ve kolaylaştırıcı olmalıdır.Ve son olarak mesleğini seven ve öğretmenlik ruhunu hiç kaybetmeyen öğretmen yeterli bir öğretmendir denilebilir ve bunlar çoğaltılabilir. Derslere aktif olarak katılmama rağmen bu programın; çok kısa bir zaman aralığında verilmesi, bazı eğitimcilerin sistemi iyi kullanmaması ya da kullanamaması ve derslerini monoton bir şekilde işlemeleri ve çoğu zamanda sistemden kaynaklanan sebeplerden dolayı bu sertifika programının öğretmen yeterliliğini tam olarak kazandırmadığını düşünüyorum.(DERS İÇİ TARTIŞMALAR) STAJLARDA NASIL FARKLI ETKİNLİKLER YAPILABİLİR? Mesleki hayatımızın temellerini bu staj sayesinde atmış olacağımızdan dolayı bu uygulamalı ders çok önemlidir. Bu derslerin okul tarafından iyi koordine edildikten sonra uygulamaya geçilmelidir .Öğretmen adayının yaptığı etkinlikler uyğulama öğretmeni tarafından iyi değerlendirilmelidir.Ayrıca öğretmen adayı yaptığı etkinliklerde öz değerlendirme yapmalıdır unutmamalıdır ki yaşanılan her şey kendisine tecrübe olarak geri dönecektir.
|
|
|
Post by ggurelsserife on Sept 1, 2016 9:45:27 GMT
Pedagojik formasyon eğitiminde mikro öğretim tekniğinin kullanılmasının yararları neler olabilir?(mikro öğretim:öğretmenlik uygulaması çalışmalarının videoya kaydedilmesi)
İlk olarak bu teknik mesleki bilgi ve beceri kazandırmada etkilidir...
|
|
|
Post by haticebozdag on Sept 1, 2016 11:16:43 GMT
Türkiye’de son zamanlarda etkisini gösteren bazı yaklaşımlar arasındaki gidiş gelişler pedagojik formasyon sorununun temelini oluşturuyor. Öğretmen eğitiminde çeşitli uzman araştırmalarınca yapılan üç öğretmen modeli tanımlanarak, farklı öğretmen eğitimi yaklaşımları belirtilmiştir.Bunlardan birincisi alan bilgisini ön plana çıkaran “alan uzmanı” öğretmen tipidir. fen edebiyat fakültesi mezunu öğretmenlerin alan bilgisi eğitimleri öğretmenlik meslek bilgisi eğitimlerine göre daha baskındır.Bu da alan bilgisini ön plana çıkaran öğretmen yetiştirme yaklaşımına karşılık gelmektedir. İkincisi “meslekte uzman”öğretmen tipidir ve bu tür bir öğretmeni yetiştirmek için alan bilgisi yanında eğitim bilgi ve becerileri önem kazanmaktadır.Diğer öğretmen yetiştirme sistemi olan eğitim fakültelerinde yetişen öğretmenlerin ise öğretmenlik meslek bilgisi eğitimleri alan bilgisi eğitimlerine göre daha baskındır. Bu sistem de öğretmenlik meslek bilgisini ön plana çıkaran yaklaşımlara denk gelmektedir. Bu yaklaşımlardan en önemlisi ve bence uygulanması gerken yaklaşım tipi ise Üçüncüsü yani “değerlere sahip” öğretmen tipidir ve bu öğretmen profilinde öğrencinin bireysel özelliklerini dikkate alma, sabırlı olma, farklılık yaratma, güven duyguları ön plana çıkmaktadır. Bu tür bir öğretmeni yetiştirmek için öğretmen adayının kendi özelliklerini tanımasına ve alternatif düşünme biçimleri ve yöntemleri kullanmasına olanak verecek bir öğretmen eğitimi programı gerekmektedir.Bugün itibariyle uygulamada olmayan fakat belirlenen hedefler arasında yer alan teknolojik pedagojik alan bilgisi yaklaşımı ile alan bilgisi, meslek bilgisi ve teknolojik bilginin bir birleşimini ve beraber teknolojik gelişmelerin takibini içeren,sürekli gelişen bir yapıyı ortaya koymaktadır. kaynak:http://jtee.org/document/issue5/MAK4.pdf
|
|
|
Post by burceulusoy on Sept 1, 2016 13:41:15 GMT
Bence eğitim fakültelerindeki öğrenciler biz gibi sonradan formasyon alan öğrencilerden daha şanslı. Çünkü onlar 4 sene boyunca kapsamlı ve daha yoğun bir şekilde dersleri alıp son 2 yılda staj yapıyorlar. Oysa biz yalnızca 1 dönem dersleri alıyoruz hızlandırılmış kurs gibi ve yine yalnızca 1 dönem staj yapıyoruz. Bence etkili ve verimli bir öğretmen olmak için bu sistem eksik ve yanlış. Sadece pdflere çalışılarak ve yalnızca 1 dönem staj yapılarak gerekli ve yeterli bir seviyeye geleceğimizi düşünmüyorum. Bu kadar ağır eleştirdim ama bize olan avantajlarını da yadsıyamam. Okurken alabiliyoruz yani okul bittikten sonra 1-2 yılımızı da harcamamış oluyoruz bu açıdan gerçekten çok önemli bir aşama çok önemli bir şans. Şu an uygulanan formasyon programı en azından son senemize dengeli bir şekilde yayılır, geliştirilir, ve dersler online değil de normal öğretim şeklinde yapılırsa gerçekten bize daha büyük bir katkısı olacağını düşünüyorum.
|
|
|
Post by belmaurhan on Sept 1, 2016 14:07:34 GMT
Nitelikli birer öğretmen olabilmek için pedagojik formasyon eğitimi almamız gerektiğini düşünüyorum. Bizim için çok önemli katkıları var çünkü bizler sonuçta edebiyat fakültelerinde eğitim görüyoruz ve kendimizi alanlarımızda geliştirmeye çalışıyoruz. Bizim öğretmen niteliği taşımamız, öğretmeyi öğrenmemiz pedagojik formasyon eğitimiyle sağlanacaktır. Bu sayede eğitim fakültelerinden hiçbir farkımız kalmayacağını düşünüyorum. Onların aldığı eğitimi bizler biraz daha sıkıştırılmış zaman diliminde alıyoruz. Derslere önem verdiğimiz takdirde başarıyı yakalayabiliriz. Öğretmenlerin de başarımızda büyük payı var. Bilgiyi bize ne kadar doğru ve verimli bir şekilde aktarırlarsa o derece başarılı oluruz. Ben bu programın bize çok yardımcı olduğunu düşünüyorum. Öğrendiğimiz teorik bilgileri stajda uygulayarak başarıyı yakalayacağımıza inanıyorum.
|
|
|
Post by husnedeniz on Sept 1, 2016 14:08:09 GMT
Eğitim fakülteleri ile pedagojik formasyon sertifika programı arasında bır fark olduğunu dusunmuyorum.( Sadece pedagojik formasyon programı onlıne yerıne yuz yuze eğitimle gercekleştırmiş ve sure olarak genişletilmiş olduğu taktırde) Çünkü alıcı ve hayata geçirici bizler olduğumuz için bizim bunu alıp kı en önemlisi bunu okulumuzda öğrencilerimize uyguladiğimiz zaman gercek anlamda bunu basarmıs ve program gercekleşmiş amacına ulaşmiş olur.Aynı zamanda bunları bılmekte yeterli değildir aldiğimiz bu eğitimi en ıyı şekilde aktarmamız ıcın vücut dilimizi jest ve mımıklerımızi uygun ve ıyı kullanmamız gerekır.Eğitimcinin öğrencıye rol model olduğunu düşünürsek bunları gerçekleştıremeyen bir eğitimci ideal insan modelini yetiştiremez.Bence gerek derslerde gerek notlarda ki konuların ıdeal eğitimci için yeterli olduğunu duşunuyorum önemli kısmın bizlerde bittiğini bunları ne derece hayata gecireceğimize ve kendimizi geliştirmemize bağlıdır.
|
|
|
Post by serpilcelik on Sept 1, 2016 14:23:34 GMT
öğretmen yetiştirmede pedagojik formasyon programlarının katkısı çok azdır ve öğrenciler için zaman ve para kaybıdır. Çünkü her bölüme uygun hoca bulunmadığı için hocalar idareten elinden geleni yapmak zorunda kalıyorlar. Bu yüzden öğretmen adayı kendi bilgilerini nasıl daha iyi öğretebilirim konusunda sıkıntı yaşıyor. Pedagojik formasyon dersleri ekstra 1 sene demek, bunun yerine öğrenciler lisans derslerini alırken her sene bir iki tane formasyon dersi alsa zaman kaybetmez. Staj olayıda ayrı bir vakadır. Öğretmen adayları kendi bölümü ile alakası olmayan derslere girip bilmediği konuları anlatmak zorunda kalıyorlar. Tek artısı o ortamı görebilmek. Eğitim fakülteleri pedagojik formasyon sertifika programından daha evladır. En basit örnekle 4. sınıf öğrencisinin lisans dersleri ve tezi ile birlikte sıkışarak aldığı sertika programı bir eğitim kakültesine selam bile veremez. Sertifika programı neresinden tutarsak tutalım hiçbir şekilde öğretmen yeterliği kazandıramaz. En azından yukarıda saydığım olumsuzluklar bile bunun birer sebepleridir.
|
|
|
Post by asiyebaskaya on Sept 1, 2016 14:34:52 GMT
Pedagojik Formasyon Programı, elbette ki tartışmasız faydalı ve gerekli bir süreç. Ancak, senkron ders yönteminin kullanılması benim açımdan çok da verimli değildi. Çünkü karşımdakinin konuşurken ya da ders anlatırken/dinlerken yüzünü görerek dinlemeyi tercih ederim. Benim açımdan daha kalıcıdır bu yöntem. Elbette ki şartlar bunu gerektirdi ve bu şekilde aldık, elbette ki yine de yeterliydi. Ancak eğitim fakülteleri mi yoksa pedagojik formasyon mu sorusunda eğitim fakültelerinin daha şanslı olduğunu düşünüyorum. Çünkü biz şu an sıkıştırılmış bir programı bugün tamamladık. Kısa zamanda uzun bir yol almamız beklendi bizden. Birçok konu üst üste bindi ve karıştığı yerler oldu. Hem eğitimci hem de öğrenci açısından ciddi anlamda yorucuydu. 4 yıla yayılan formasyon dersleri çok daha rahat ve düzenli gidebilirdi. Birçok konu gibi bu da kişinin kendi çalışması, kendi emeğiyle kendine katkı sağlaması gereken bir süreçti. Eğitimcilerimizin çabaları ve bizlerin de çabalarıyla yine de güzel bir yol aldığımızı düşünüyorum. Pedagojik formasyon alan her bireyin 'evet bu kişi öğretmen oldu' mantığıyla görülmemesi taraftarıyım. Teorikte olmuş olabilir ancak pratikte bu eleme/seçim sürecinin gerçekten hakkıyla yapılmasını isterim. Öğretmenlik kutsal bir meslek. Küçücük çocuklardan genç bireylere ders vereceğiz ve belki de bizim onlara empoze ettiklerimiz onların hayat yollarında küçük ya da büyük bir taş olarak devam edecek. Bu noktada öğretmen adayına gerçekten büyük bir sorumluluk düştüğüne inanıyorum. Kendi mantığımıza göre öğrenciyi biçimlendirmeye çalışmamalıyız. Bu dersleri geçmek ya da geçmemek bunu belirleyemez. Şans eseri de geçebilir birey bu dersleri ya da ezberle geçebilir ve ileride reele bu öğrendiklerini ya da ezberlediklerini yansıtamayabilir. Seçim süreci gerçekten dikkatli yapılmalı sadece formasyon bir öğretmenliği belirlememeli. Öğrenme süreci hayatın her evresinde devam etmeli ve öğretmen adayı 'at gözlüğü takma' tabiri yerine yeni bilgilere açık olup, kendini sürekli yenileyebilmelidir.
|
|
|
Post by ebrupulas on Sept 1, 2016 15:01:33 GMT
Öğretmen yetıstırmede bu tur eğim proğramları gözardı edilemez fakat bu proğramlara yeterince özen gösterilmemektedir.öğrenclere sıkıstırılmıs bir eğitim sunulmakta buda verimi ve derse olan ciddyeti azaltıyor.Eğer vermli bir sekilde sunulursa katkısı göz ardı edilemez.Bu proğram öğretmen olmayı düşünen herkese verilmelidir.Fakat bu süre bir kac ay olmamalıdır..Hala yerine oturtulamamıs bir sistemden yeterlilik beklenemez.Bunun en güzel örneği bu programn uzaktan eğitim verilerek öğrencilerden vermlilik beklenmesi oldukca güctür.Öğretmen adayı cok ama yeterlilik yok.
|
|
|
Post by okanuzen on Sept 1, 2016 16:03:39 GMT
Eğitim fakültelerinin sertifikalardan daha çok katkı sağlar.Çünkü eğitim fakültesi öğrencisi oraya tek amacının o olduğunu bilerek girer.Fakat sertifikayı sonradan alan bölüm öğrencileri için durum farklıdır.Yine de kişinin eğitimci karakteri olduğunu düşünüyorum.Kişinin fakülte ya da bölüm öğrencisi olması ,onun iyi bir eğitimci olması önünde engel olmayacaktır.Aldığımız programa değinmek gerekirse de kendim için yeterli olmadığını söyleyebilirim.Çünkü koca yaz tatiline yayılan ve insanların kişisel durumu gözetilmeksizin yapılan ders programları derslere aktif katılımı azaltıp ilgiyi düşürmüştür.Örgün eğitim için yeterli kaynak sağlanamıyorsa, uzaktan eğitim şeklinde akşam saatlerinde verilerek hem katılımın hem yararlılığın artması sağlanabilirdi.Son olarak şahsımın gereği kadar bu eğitim programından yararlandığını söyleyemem.
|
|
|
Post by edaarpaci06 on Sept 1, 2016 18:37:49 GMT
pedagojik formasyon öğretmen yetişdirmede önemli bir süreçdir.Bu süreç içersinde aldığı eğitimi öğrencilerle beraber etkin bir hale getirmelidir.Bu süreç iki aylık belli bir süreçde olur fakat eğitim fakültesinde ise uzun süre içerisinde eğitim verilir.pedagojik formasyonda alınan eğitimi öğrencilerle beraber öğretmenler etkin bir hale getirilir. öğretmenlik kutsal bir meslekdir.Özel yetenek gerekdirir çünkü belli bir ortamda öğrenciler ve öğretmen arasında güven, sabır ,uyum olmalıdır.pedagojik formasyonla alınan eğitimde öğretmenlikle ilğili ilk adımı atmış olurlar.öğretmenliğin nasıl bir süreç olduğunu öğrenirler her öğretmen adayının bu süreç içerisinden geçmesi gerekir.Bu sürecin biraz daha uzun olması gerekir öğretmenin kendini gelişdirmesi açısından ve öğrencilere nasıl davranılması açısından önemli bir süreçdir.
|
|