|
Post by ggurelsserife on Aug 31, 2016 22:38:38 GMT
Sınav sisteminin sık sık değiştirilmesi öğrenci başarısını sizce nasıl etkilemektedir? Ne gibi sorunları da beraberinde getirmektedir?
|
|
|
Post by ugurcank on Aug 31, 2016 22:58:26 GMT
Olumsuz etkileyeceğini düşünüyorum.En başta sınavı yapan kurumlara karşı bir güvensizlik duyulmasına yol açar.Lise 1de sınava hazırlanmaya başlayan bir kişi son sınıfa geldiğinde sistemin değişmesiyle beraber psikolojik olarak olumsuz etkilenir.Çünkü bütün çalışmaları,hazırlanışları eski sisteme göredir.Bu durum ister istemez başarı durumunu doğrudan etkiler diye düşünüyorum.Sizce etkiler mi ?
|
|
|
Post by meryemakcelik25 on Aug 31, 2016 23:05:52 GMT
Türkiye'de ulusal ve uluslararası düzeyde uygulanan sınavlardaki başarıya baktığımız da mevcut bir başarıdan söz etmek çok da mümkün değildir. bunun en önemli sebebi ise sürekli değişen eğitim ve sınav sistemidir. çoktan seçmeli olarak yapılan ve belirli bir süreye sıkıştırılan bu sınavlar bireylerin bireysel farkları gözetilmeden yapılmaktadır. bu durumun düzelebilmesi için ise en önemli nokta gelişmiş bir ülke olmaktan geçmektedir. okul türlerinde puan türlerinde yapılan ayrım uzun bir süre belirli grup öğrencilerin mağdur olmasına sebep olmuştur. Uluslararası düzeyde uygulanan sınavlarda Türkiye'nin başarı durumuna bakılacak olursa, Türkiye 2011'de PIRLS ( ULUSLARARASI OKUMA BECERİLERİ GELİŞİM PROJESİ) 'ye katılmıştır. 35 ülkenin katıldığı bu sınavda Türkiye 28. olmuştur. Uluslararası düzeyde yapılan bir diğer sınav olan PISA 'yı sonuçları açısından değerlendirecek olursak, ülkemizde eğitim adına alınan önlemlerin kısa vadede yeterli olmadığını fakat uzun vadede etkili olacağı düşüncesindeyim. Ülkemizde yapılan ve ülkemizin katıldığı sınavların sonuçlarını değerlendirdiğimiz de ülkemizde eğitim sistemine daha çok emek harcanması gerektiğini düşünüyorum. eğitimin aileden başladığı düşünüldüğün de anne- baba eğitimi başta olmak üzere , hizmet içi eğitim,sınıf ortamının iyileştirilmesi ,öğretmenlerin gelişime açık olması şarttır.
|
|
|
Post by serkanergun on Sept 1, 2016 6:00:04 GMT
Sınav sisteminin sık sık değiştirilmesi öğrenci başarısını sizce nasıl etkilemektedir? Ne gibi sorunları da beraberinde getirmektedir? Sınav sisteminin değişmesi öğrencinin başarısını çok fazla etkilemeyecektir. Çünkü öğrenci için asıl önemli olan şey belirlediği hedefidir. Öğrenci belirlediği hedefler doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüğünde sınav sistemi öğrenciyi çok fazla etkilemez. Psikolojik olarak stres ve kaygı gibi durumlar ortaya çıkarabilir. Başarı için orta düzeyde stres gereklidir. Ancak öğrenci bu durumdan psikolojik olarak çok fazla etkilenirse stres ve kaygı durumu öğrencinin başarısını olumsuz etkileyebilir..
|
|
|
Post by elfartan0312 on Sept 1, 2016 6:52:48 GMT
Bu sınavlar çoktan seçmeli olması bakımından bilen ve bilmeyeni ayırt etmesi duruumunda oldukça etkili sınvlardır.Fakat bu sınavların uygulanışı Türkiye'de bilenle bilmeyen ayırt edilse bile soru hataları,torpil vs gibi durumlarla gerçekten çalışıp başarmış öğrencilerin başarısını önemsizleştirdiği için yeterli bulmuyorum.Türkiye’de ulusal sınavlarda kolay okunması açısında ve yazılı sınavlara göre daha pratik olması açısında çoktan seçmeli sınavlar kullanılır. Bu sınavlara başvuran sayısı çoktur ancak alınacak kişi sayısı azdır. Bu yüzden bu sınavlar zordur.Türkiye'de eğitim sistemi hem ulusal hem de uluslararası sınavlarda pek başarılı olduğu söylenemez.
|
|
|
Post by Sultan Tüylü on Sept 1, 2016 7:34:19 GMT
Türkiye de yapılan ulusal sınavlara bir başka açıdan bakma gerekirse arkadaşlarımın yorumunda okuduğumda bir diğer önemli etki gözüme çarpmıştır bu da Okan Adıgüzel arkadaşımında bahsettiği gibi ülkemizde yapılan sınavların güvenirliği çok düşüktür. Çünkü bu sınavlar da her sene yanlış sorulmuş sorular neden kontrolü doğru yapılmıyor da sınav bittikten sonra yanlış soruların iptali söz konusu oluyor? Ya da daha üstünden bir ay geçmiş olan devletimizi yıkmaya çalışan bir grubun her sene kendilerince oluşturdukları bir gruba soruların verilmesi ve adam kayırma , torpil ile mülakatlardan geçirerek kendi adamlarını milyonlarca insanın önüne geçirip memur yapan bir sisteme ne kadar güvenilebilir? düşünüp tartışmak gerekiyor. Asıl mesele adaletli bir şekilde yapılmalı bu sistemler yoksa bugünde gördüğümüz gibi sisteme güvenirlik yok olacaktır.Bir başka boyutta Muhammed Ali Yıldırım arkadaşımın dediği gibi sınavlarda neyi sorsakta öğrenci yapamasa düşüncesidir. Bu düşünce var oldukça başarıdan asla söz edemeyiz evet çok fazla başvuran olabilir bunun için gerekli olan şartlar en adaletli şekilde sağlanmalı ve hiç kimsenin emeği yenmemeli.Tekrar düşüncemde Uluslararası sıanavların daha başarılı ve güvenilir olduğunu düşünüyorum.
|
|
|
Post by Deste Gölbaş on Sept 1, 2016 9:38:04 GMT
-Türkiye Ulusal (KPSS, ALES, TEOG, vb.) ve uluslararası (PISA, PIRLS, vb.) sınavlarda ortalama ya da ortalama altı bir başarı sergilemektedir. Bunu birçok nedene bağlayabiliriz sürekli değişen sınav sistemi öğrenciye bir anda çok fazla bilgi yüklemesinin yapılması öğrencinin ezberciliğe kaçması ayrıca bu seviye geçmişten süregelen yanlışlarımızın sonucudur. Ağaç yaşken eğilir diye boşuna denmemiş öğrenciye daha üniversiteye gelmeden 'öğrenmeyi öğrenme ' öğretilmiş olsa öğrenci üniversiteye geldiğinde duvara toslamamış olur , öğretmen öğreticilikten ziyade rehber konumunda olsa bir yerden sonra bu sınavlardaki başarı durumumuzda değişebilir biz de ülke olarak ortalama üstü bir başarı sergileyebiliriz.Ulusal sınavlara ayrı bir parantez açmak gerekirse ne kadar bilgi ve beceri ölçmede yeterli oldukları tartışılır bence. -Bir yere gelmede bilgi şart ama yeterli değil bunu kişi davranışa dönüştürebildiği sürece gerçek öğrenmenin sağlandığını düşünüyorum.Sınavsız değerlendirme bence yapılabilir iş alanının giderek daraldığını düşünürsek kişileri yeteneklerine göre değerlendirebiliriz.
|
|
|
Post by feyzaozcan on Sept 1, 2016 9:40:27 GMT
başka ülkerlerde mevcut olan eğitim sistemlerin başarı göstermesi sebebiyle aynı sistemlerin bizim ülkemizde de denenmesi ne kadar doğru? Bizde de aynı başarının elde edilmesine kesin gözüyle bakmak doğru mu? ve istenen başarı olmadığında sürekli sistemde değişiklik yapmak sizce öğrenciler açısından nasıl değerlendirilir?
|
|
|
Post by feyzaozcan on Sept 1, 2016 9:44:05 GMT
Sınav sisteminin sık sık değiştirilmesi öğrenci başarısını sizce nasıl etkilemektedir? Ne gibi sorunları da beraberinde getirmektedir? Sınav sisteminin değişmesi öğrencinin başarısını çok fazla etkilemeyecektir. Çünkü öğrenci için asıl önemli olan şey belirlediği hedefidir. Öğrenci belirlediği hedefler doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüğünde sınav sistemi öğrenciyi çok fazla etkilemez. Psikolojik olarak stres ve kaygı gibi durumlar ortaya çıkarabilir. Başarı için orta düzeyde stres gereklidir. Ancak öğrenci bu durumdan psikolojik olarak çok fazla etkilenirse stres ve kaygı durumu öğrencinin başarısını olumsuz etkileyebilir..sınav sisteminin öğrenciyi etkilememesi görüşüne katılmıyorum. Herkes belirli olan bir sisteme göre hedefler belirler. En basit şekliyle sınav olurken bile hocaya önceden klasik mi test mi olacak diye sorarız bu bizim ona göre çalışma şeklimizi belirleyecektir. Hedefler doğrultusunda hareket ederken sistemde değişikliğin meydana gelmesi öğrenciyi o an için şimdi ne olacak diye bir kaygısına yol açar.
|
|
|
Post by oznurdnsmn on Sept 1, 2016 10:04:35 GMT
Sınav sisteminin sık sık değiştirilmesi öğrenci başarısını sizce nasıl etkilemektedir? Ne gibi sorunları da beraberinde getirmektedir? sınav sisteminin sürekli değişmesi öğrencilerde bence ciddi anlamda psikolojik sorunlara sebep olmaktadır çünkü tam birşeye odaklanmışken tekrardan başa dönmek zorunda kalınıyor ve bu da öğrencide endişeye yol açıyor tabiki buda sınav başarısına etki ediyor. Şunuda unutmamalıyız ki her yeni sınav sisteminde yeni bir deneme yanılma yoluyla bir şeyler belirlenir ve bunların olumsuz yönleride direkt olarak öğrenciye etki eder ve öğrencide güvensizlik oluşturur.
|
|
|
Post by Güzinakbaş on Sept 1, 2016 10:32:37 GMT
Sınav sisteminin değişmesi öğrencinin başarısını çok fazla etkilemeyecektir. Çünkü öğrenci için asıl önemli olan şey belirlediği hedefidir. Öğrenci belirlediği hedefler doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüğünde sınav sistemi öğrenciyi çok fazla etkilemez. Psikolojik olarak stres ve kaygı gibi durumlar ortaya çıkarabilir. Başarı için orta düzeyde stres gereklidir. Ancak öğrenci bu durumdan psikolojik olarak çok fazla etkilenirse stres ve kaygı durumu öğrencinin başarısını olumsuz etkileyebilir.. sınav sisteminin öğrenciyi etkilememesi görüşüne katılmıyorum. Herkes belirli olan bir sisteme göre hedefler belirler. En basit şekliyle sınav olurken bile hocaya önceden klasik mi test mi olacak diye sorarız bu bizim ona göre çalışma şeklimizi belirleyecektir. Hedefler doğrultusunda hareket ederken sistemde değişikliğin meydana gelmesi öğrenciyi o an için şimdi ne olacak diye bir kaygısına yol açar. [br Bu konuda Feyza'nin gorusune kesinlikle katılıyorum. Çocuk açık uçlu bir sınava mi girecek yoksa çoktan seçmeli bir teste mi girecek bunu önceden bilmelidir ki ona göre çalışsın. Bu hususta çoğu ogretmen, öğrenci zaten sınava calisiyorsa test mi klasik mi olacağının ne önemi var, çalıştıysa ikisini de yapabilir, diye dusunuyor. Ama bence böyle değil. Ogrenci ne tür bir sinava gidecegini önceden bilirse ona göre bir çalışma yöntemi belirler ve ona göre calisir. Sınavdan önce öğretmen sınavın test olacağını söyler sinavi da klasik yaparsa öğrencide bir kaygı oluşur.Bu durum öğrenci basarisini da dusurebilir. Kisacasi, sinav sistemindeki değişim öğrenci basarisini etkiler.
|
|
|
Post by ozgesonal on Sept 1, 2016 11:21:03 GMT
Ülkemizde okula yeni başlayan bir çocuğun eğitim ve öğrenim hayatının sonuna kadar gördüğü derslerin içerikleri ve girdiği sınavlar öğrencinin sadece başarı sırasını artırmaya yönelik çalışmaları içermektedir. Ancak yurdumuzun dört bir yanında yer alan eğitimcilerimizin ve eğitiminde yardımcı oldukları öğrencilerimizin eğitim seviyeleri aynı olmaması sebebiyle eğtimde bir eşitsizlik meydana gelmektedir. Ayrıca gelir dağılımına bakıldığında gelir düzeyi yüksek ailelerin çocuklarının ulaşabilecekleri imkanların daha fazla olması bu eşitsizliği bariz bir farka çıkarmaktadır. Tüm bunların sonucunda ise gençlerimizin geleceklerine yön verecek KPSS, ALES, TEOG v.b. sınavlarda başarı göstermelerini bekliyoruz. Örnek olarak vermek gerekirse köyde çobanlık yapan bir öğrencimizin ailesinin katkısı olmadan, sadece okuldaki öğretmeninin desteğiyle kazandığı başarı ile şehirde yetişen eğitimli bir ailenin çocuğunun okul ile birlikte dershanede aldığı eğitimin sonucunda kazanacağı başarı arasında büyük bir fark olmaktadır. Zamanı gelip lise, üniversite okumak istediklerinde, iş hayatına atılmak istediklerinde karşılarına çıkarılan sınavlarımızın bir çoğu öğrencilerimizin eğitim seviyelerini bir kabul ederek sınava tabi tutulmaktadır. Sonuçları açıklandığında ise başarısız olduğunu gören başarısı keşfedilememiş bir çok gencimiz eğitim gerektirmen işlerde çalışmakta yada evlendirilmektedir.
Uluslararası yapılan sınavlarda ise ülkemizde yapılan sınavların tam aksine başarı sırasına yönelik değil bilgisinden önce mantığını, yeteneğini ve eleştirel bakabilmeyi kendine ilke edinmiştir. Ekonomik İşbirliği Kalkınma örgütü olan OECD'nin arasında Türkiye'nin de bulunduğu katılımcı ülkeler arasında yaptığı 15 yaş grubu öğrencilerinin katıldığı bir sınav da sorulan soru ve bunun sonuçları açıklanmıştır. Soruyu sizlerle paylaşarak ülkemizde verilen eğitimin ne kadar ezberci bir yöntem olduğunu görmenizi istiyorum.
Soru: ‘Helen, bisikletiyle evinden 4 kilometre uzaktaki nehir kenarına 9 dakikada gitti. Dönüşte 3 kilometrelik kestirme yolu kullandı, bu yolculuğu da 6 dakika sürdü. Helen’in nehre gidip dönmekte ortalama hızı ne oldu?’
PİSA testinde yer alan bu soru 6. seviye sorularından olup matematiksel açıdan basit bir soru ancak sorunun sorulma şekli öğrencileri eleştiri yapmalarını gerektirdiği için kafalarını karışmakta hata yapmalarına sebep olmaktadır. Ülkemizde bu soruda sorulmak istenin daha zorlarını çözen öğrencilerimiz vardır ancak sorunun soruluş yöntemi her şeyi ortaya koymaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda bu soruya doğru cevap veren öğrenci sayısı Çin'de %31'i, Türkiye'de ise %1 olarak tespit edilmiştir. Durumumuz ortada başka ne denilebilir ki.
Diğer bir konu ise bu yazılı sınavlarda başarılı olan kişilerin ayrımı için sözlü yapılan mülakatlardır. Ülkemize yer alan genç nüfusun fazla, iş potansiyelinin az olması sebebiyle seçici davranmak zorunda kalınmakta ve bunun içinde 2. bir sınav olarak sözlü sınavlar yapılmaktadır. Gülcan arkadaşımızın da dediği gibi objektifliği tartışılmalıdır. Herkesinde bildiği gibi ülkemizde sözlü mülakatların amaçları saptırılmaktadır. Eğer ki amacına düzgün olarak uygulanabilirse özellikle sözlü diyalogların önemli olduğu alanlar için 2. bir sınav türü olarak kullanılmalıdır.
|
|
|
Post by serkanergun on Sept 1, 2016 11:45:36 GMT
sınav sisteminin öğrenciyi etkilememesi görüşüne katılmıyorum. Herkes belirli olan bir sisteme göre hedefler belirler. En basit şekliyle sınav olurken bile hocaya önceden klasik mi test mi olacak diye sorarız bu bizim ona göre çalışma şeklimizi belirleyecektir. Hedefler doğrultusunda hareket ederken sistemde değişikliğin meydana gelmesi öğrenciyi o an için şimdi ne olacak diye bir kaygısına yol açar. [br Bu konuda Feyza'nin gorusune kesinlikle katılıyorum. Çocuk açık uçlu bir sınava mi girecek yoksa çoktan seçmeli bir teste mi girecek bunu önceden bilmelidir ki ona göre çalışsın. Bu hususta çoğu ogretmen, öğrenci zaten sınava calisiyorsa test mi klasik mi olacağının ne önemi var, çalıştıysa ikisini de yapabilir, diye dusunuyor. Ama bence böyle değil. Ogrenci ne tür bir sinava gidecegini önceden bilirse ona göre bir çalışma yöntemi belirler ve ona göre calisir. Sınavdan önce öğretmen sınavın test olacağını söyler sinavi da klasik yaparsa öğrencide bir kaygı oluşur.Bu durum öğrenci basarisini da dusurebilir. Kisacasi, sinav sistemindeki değişim öğrenci basarisini etkiler. Sistem odaklı yapılan çalışmalar, ders geçme, sınavdan yüksek puan almak için yapılan çalışmalardır. Öğrenmek ve kalıcı izli davranışa dönüştürmek yaparak ve yaşayarak öğrenmek amaçlı değildir. Bence öğrenci bahsettiğim amaçlarla çalışmak istiyorsa sistemin çok da fazla bir önemi olmamalı. Bahsedilen amaçları ve hedefleri olan öğrenci her türlü sisteme hazırlıklı olmak zorunda..
|
|
|
Post by ggurelsserife on Sept 1, 2016 11:55:49 GMT
başka ülkerlerde mevcut olan eğitim sistemlerin başarı göstermesi sebebiyle aynı sistemlerin bizim ülkemizde de denenmesi ne kadar doğru? Bizde de aynı başarının elde edilmesine kesin gözüyle bakmak doğru mu? ve istenen başarı olmadığında sürekli sistemde değişiklik yapmak sizce öğrenciler açısından nasıl değerlendirilir? Başka ülkelerde uygulanan sistemlerin aynısının bizim ülkemizde denenmesinin doğru olduğunu düşünmüyorum.Ayrıca değişen şeyin sınav sisteminin içeriği değil isimlerinin olduğunu düşünüyorum.
|
|
|
Post by Busra Ulker on Sept 1, 2016 13:26:11 GMT
Bu sınavların sonuçları aslında bizlere başarı oranımızın düşük olduğunu göstermektedir. Mesela TEOG sınavını ele alırsak; Bu sınava 1 milyon 287 bin 8 inci sınıf öğrencisi girmiştir. 4742 öğrenci soruların tamamını doğru yapmıştır. Sınavda toplam 120 soru sorulmuştur. Sorulara doğru yanıt ortalaması 67,182’dir. PISA sınavında 2012-2016 yılları karşılaştırmasında ülkemizin durumu; -65 ülke arasında 3 yıl önce de genel ortalamada 45. Sıradaydık. Matematik'te 44'üncü sıradan 45'inci sıraya geriledik. -Okuma anlamada 2009'da 41. olurken, 2012'de 42. ve son raporda 37. sırada yer bulduk. Okuma-Anlama becerilerinde 3 yıl öncesine göre 5 sıra ilerleyerek 37'inci olduk -Fen Bilgisi'nde ise 2 sıra ilerleyerek bir öncekinde 43 olan sıramız 41 oldu. Ortalamanın altında olduğumuz ortadadır. Ancak bu bizim zeka eksikliğimizden değil sistem eksikliklerinden kaynaklanmaktadır. Müfredatın öğrenciye yönelik olması, öğretmenlerin kendilerini yenilemeleri gerekmektedir. Bu şekilde öğrencilere yardımcı olabiliriz. Sınavların ne kadar öğrencileri tam olarak ölçemediğini düşünsek de sınavsız bir eğitim olması imkansızdır. Okul notlarına göre bir ilerleme öğrenciler için eşitsizlik getirebilmektedir. Bu yüzden sınavların yokluğunu değil eğitimin öğrencileri ileri götürebilecek şekilde olmasına uğraşmalıyız. Kaynak: www.sozcu.com.tr/egitim/teog-sinavi-basari-siralamasi-neden-aciklanmiyor.html www.sozcu.com.tr/2016/egitim/pisa-2016-sonuclari-ve-turkiyenin-cozemedigi-matematik-1090252/
|
|