|
Post by onurcoskun on Sept 3, 2016 16:15:52 GMT
Eğitim fakülteleri dendiği zaman akla ilk gelen iyi bir pegadojık formasyon eğitiminin hakkını vermesi gelir.Evet şunu demeliyim ki eğitim fakültelerini diğerlerinden ayrı tutmak gerekir. Çünkü örgün eğitimİN her açıdan geri dönütü olduğu kanısındayım. Ama pedagojık formasyon programı özetinde özeti yani darlaştırılmış bir eğitimden ibarettir. Ancak belli başlı terimleri öğrenme hususunda bizlere getirisi olmustur. Öğretmen yeterliliğinİ açıklamak gerekirse ;artısıyla eksisiyle öğreticinin iyi bir donanıma sahip olması,öğrencinin her aşamasına yardımcı olması, planlı,programlı olması, eleştiriye açık olması en basta gelen sebeplerden biridir. Öğretici donanımlı olduğu takdirde etki tepki meselesi öğrenciye olumlu davranışlarDA yüklemektedir.
|
|
|
Post by sedahakyemez on Sept 3, 2016 16:36:28 GMT
Pedagojik formasyon programının yeterli olduğu ve yeterli olmadığı alanlar vardır.Edebiyat fakültelerinde bilim insanı yetiştirmek üzerine eğitim verilmektedir yani edebiyat fakültesinde mezun olan öğrenciler gerekli bilgilere eğitim fakültesi mezunu öğrenciler kadar sahiptir hatta daha fazla bilgiye alanlarında sahiptirler . Bu hususta edebiyat fakültesi öğrencilerine formasyon verilerek öğretmen olma imkanları tanınmıştır bilim insanı düzeyinde eğitim alan bir kişi öğretmen olarak karşısındaki öğrencilere daha çok bilgi , beceri katmaktadır .Pedagojik formasyon bu hususta öğretmenlik yeterliliğini sağlamıştır fakat pedagojik formasyon almaya hak kazanan öğrencilerin belirli bir kritere tabi tutulmadan hemen hemen mezun olan her öğrenciye verilmesi öğretmen yeterliliğini düşürmekte başarısızlık oranını artırmaktadır. Bu yüzden belirli bir kritere göre formasyon almaya hak kazanan öğrenciler öğretmenlik yeterliliğini artırırken belirli bir kritere tabi tutulmadan hemen hemen herkesin formasyon alması öğretmenlik yeterliliğini ister istemez düşürmektedir. Bu konuda edebiyat fakültelerinden mezun olan ve belirli bir kritere göre verilen pedagojik formasyon programı eğitim fakültelerindeki öğretmenlik uygulamasından daha yeterli ve faydalıdır . Benim için formasyon programı yeterli olmuş ve bana öğretmenlik alanında katkı sağlamıştır.
|
|
|
Post by elifozdundar on Sept 3, 2016 16:38:08 GMT
Bugüne değin birçok dahiler gelip geçmiştir ancak hiçbir dahi öğrenci yetiştirememiştir. Yani dahi olmak öğrenci yetiştirebilmek anlamına gelmez. Öğretmenlik bir alan bilgisi gerektirir ki bu bilgiler doğrultusunda bizi aydınlatacak kurumların üniversiteler olması gerektiğinin kanısındayım. Aksı takdirde MEB yapacağı reformla birlikte öğretmenlere atandıktan sonra vereceği pedagojik formasyon eğitiminin ne kadar etkili ve yeterli olacağı konusunda aklımda soru işaretleri var. Reformu Fen - Edebiyat fakültesi kurumuna nitelikli eleman seçme yolunda gerçekleştirsek ,akademik bilgiden zengin öğretim elemanları yetiştirmekle çözüm bulsak, bu programa yerleşen öğrencilerin giriş puanlarını yükseltsek, daha az öğrenci yerleştirsek,hakkıyla bilim insanı yetiştirsek de milletçe kalkınsak... Keşke.Keşke demesek keşke.
|
|
|
Post by selinkurt on Sept 3, 2016 17:46:41 GMT
Kısa bir süre içinde öğretmenlik eğitimi veren Pedagojik formasyon sertifika programı ile 4 yılda bu eğitimi veren eğitim fakültelerini karşılaştırdığımızda eğitim fakültelerinin daha verimli olduğu bir gerçektir.Ama ben pedagojik formasyon eğitiminin öğrencinin de öğrenmeye olan ilgi ve isteğiyle başarılı sonuçlar getireceğini düşünüyorum.Kendimden bir örnek verecek olursam;okuduğum bölümü seçmemde lisedeki öğretmenimin payı çok büyüktür.Onun dersi anlatışı,sadece bana değil tüm sınıfa karşı tutumu vs. sebepler dersi üniversitede okumak isteyecek kadar çok sevmeme sebep oldu ki bu öğretmen pedagojik formasyon eğitimi almış bir öğretmendi ve bana göre eğitim fakültesinde okumuş birçok öğretmenden daha iyi bir öğretmendi.Şu ana kadar aldığımız pedagojik formasyon eğitiminin kendi adıma faydalı olduğunu düşünüyorum , uzaktan eğitim şeklinde yapılmasını ise bazı yönlerden eksik buluyorum.Dersler uygulama değil teorik olduğu için her ne kadar çalışıp yapılabilse de bize öğretmen olmayı öğreten öğretmenleri sınıf ortamında ders anlatırken görmek isterdim.
|
|
|
Post by gizemyildiz on Sept 3, 2016 18:05:45 GMT
Açıkça konuşmak gerekirse formasyon alan bir sürü insan var ve çoğu da alayım bir kenarda dursun işime yarar diyor.Ne yazık ki çok acı bir durum bu. Benim çok üzüldüğüm bir konu bu.Yani hiçbir şey olamazsam öğretmen olurum demek ki öğretmenlik kutsal bir meslek, gönül mesleğidir.Formasyon alımlarında neredeyse 1000 kişiye yakın formasyon alıyorlar ve bu 1000 kişinin hepsi de öğretmenlik vasıflarını bir eğitimci olarak görmüyorum. Öğretmenlik,Öğretmenlik yapmayı aşmak demektir.Herkes öğretmenlik yapabilir ama bunu aşmak işte burada eğitimci olmak toplumu aydınlatmak demektir. Bence formasyon dersleri daha özgün olmalı şuan burada teori öğreniyoruz bu demek değildir ki iyi bir öğretmen olacağız aksine sınıflara girip,çocuklarla beraber olmaktır Yani sahaya inmemiz lazım.Öğretmen iyi bir gözlemcidir ,gözlemin iyi gelişmesi için bir sınıf ortamı ve içinde öğrenciler bulunmasıdır. Ben bugün 23 yaşındayım her gün öğreniyorum ve öğrenmeye devam ediyorum çocuklarım,kuzularım için onlara anlatacağım çok şey var ve bir matematikçi olarak onlara 'Neden matematik sevilmesin' bunu anlatacağım iyi bir eğitimci kendini sürekli yenilemesi demektir. Ben cevabımı şöyle vereyim' KESİNLİKLE FEN FAKÜLTELERİ VE PEDAGOJİK EĞİTİM'! Diplomalar,sertifikalar,madalyalar bunların hiçbiri öğretmen olmak için yeterli değildir hatta ilgisi de yoktur.Öğretmenlik anlatabilme yeteneğidir ve iyi bir gözlemcidir ne kadar konuyu iyi bilirseniz bilin çocuğun dilini anlamayıp ve konuşamazsanız,anlatabilme gibi bir yeteneğiniz yoksa ve ÇOCUKLARI SEVMİYORSANIZ BU SERTİFİKAYI DA ALMAYIN!
|
|
|
Post by hanifenurcete on Sept 3, 2016 18:11:09 GMT
Eğitim fakültelerinde formasyon eğitimi daha ayrıntılı olmasına karşın bizim şu anda aldığımız pedagojik formasyon eğitimi sıkıştırılmış bir programda ilerlemekte. Bu dersleri daha geniş zamanlarda ve yüz yüze almak bizim için daha faydalı olabilirdi. Yapacağımız stajda aldığımız teorik dersleri uygulama şansı bulursak öğretmenliğin sorumluluğunu alabilen eğitimciler olabileceğimize inanıyorum. Buna ek olarak yaptığımız stajda kendimizi eleştirebilmemiz, eksiklerimizi görüp tamamlayabilmemizin de mesleki yeterliliğimiz açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Mustafa Kemal Atatürk “Öğretmenler; Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcilerini, sizler yetiştireceksiniz ve yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır.” (25.08.1924, Öğretmenler Birliği Kongresi) sözleriyle öğretmenin değerini ve öğretmene düşen sorumluluğu dile getirmiştir. Bu bir ülkenin geleceğinin öğretmenlerin elinde olduğunu gösterir. Onun için pedagojik formasyon programında her açıdan bu sorumluluğu alabilecek öğretmenler yetiştirilmelidir. Öğretmenlik için alan bilgisi, KPSS puanı çok önemliyken kriterler sadece bunlarla sınırlı olmamalıdır.
|
|
|
Post by gokhanzengin on Sept 3, 2016 18:55:58 GMT
Üniversitemizin fen fakültesi matematik bölümü öğrencisi olarak Pedagojik Formasyon eğitimini aldığım için aslında çok şanslı hissediyorum. Çünkü öğretmen yetiştirme olarak sadece eğitim fakültelerinde öğretmen yetiştirilmesi günümüzde çok önemli gibi görünürken aslında fen edebiyat fakültelerinde ( eskisi gibi ) öğretilen eğitimin çok kapsamlı ve ciddi olduğunu düşünüyorum . Ama şu anda verilen pedagojik formasyon eğitimininde örgün olarak yapılmaması bir o kadar üzücü. Çünkü gördüğümüz derslerin bizzat sınıf ortamında ve sınavların yoruma dayalı olması bir o kadar güzelleştirirdi bu programı. Bilgilerin derinliği ve güzel oluşu öğretmenlik yolunda bizim ışığımız olabilir. Çoktan seçmeli sınavlar ve öğrencilerin ders takibini önemsemediği bir ortam söz konusu olduğu içinde aslında bir o kadar güzel olan serfitikanın sanki bir amaç için belge gözüyle bakılması biraz acımasızca.
|
|
|
Post by bahartonyaloglu on Sept 3, 2016 19:49:53 GMT
Pedagojik formasyon tabiki de eğitim fakültelerinin verdiği eğitimi veremez.Çünkü çok sıkışık bir takvimde kısıtlı bi sürede verilen pedagojik formasyonun ne kadar verimli olduğu tartışılır.Uzaktan eğitim olarak aldığımız bu dersler istenilen başarıyı sağlamaz.Bu yüzden staj döneminin daha uzun ve daha verimli verilmesi daha iyi olur.
|
|
|
Post by ensaruysal on Sept 3, 2016 20:03:16 GMT
Tabi ki eğitim fakülteleri bizim 1.5 ayda aldığımız eğitimi onlar 4 senede alıp hem kendi öğretmenlik becerilerini hemde dersin içeriklerini kavramada bizden daha üst seviyededirler. Ancak olaya ingilizce gibi bölüm dersleri açısından bakarsak,bölüm okuyarak pedagojik formasyon belgesini alan eğitmenlerin eğitim fakültesi mezunlarına göre daha bilgili ve daha kapsamlı bilgilere sahip olduğu da göz ardı edilemez. Öğretmen yeterliliği,öğretmenin öğrencilere istendik davranışları aktarabilmesi ve bilgiyi öğrencilere kendilerini rahat hissettirerek,özgüvenlerini ve becerilerini geliştirerek aktarabilmesidir. Kazandırabildi en azından daha önce bilmediğim birçok şey hakkında kapsamlı olmasa da konular hakkında genel bir bilgiye sahip oldum en azından bu konu başlıklarını araştırarak detaylı bilgilere sahip olup nereden nasıl başlayabileceğimi bileceğim.
|
|
|
Post by tayfungedik on Sept 3, 2016 20:57:18 GMT
Pedagojik formasyon eğitmi ile alandan mezun öğretmenler daha yerinde olur. çünkü alanda uzmanlaşmış oluyor. öğrencilerin meraklarına uygun cevapları vermede de daha yeterli olacaklardır. fakat formasyon eğitimi de 1. sınıfta verilmesi gerekir ki kişi bildiklerini hocalarından görerek sınıf yönetimi ve ilkelerini daha iyi öğrenebilir. Türk eğitim sisteminde doğru planlamalar bulunsa da usule uygun öğretim sergilenemekte. Fakat sistem içerisinde eksik ve yanlış yöntemlerin olduğu da bir gerçektir.
|
|
|
Post by damlaarikan on Sept 3, 2016 21:00:46 GMT
Eğitim olgusu, farklı nitelikte ve özellikte olmakla birlikte insanlığın geçmişi ile başlayan bir süreçtir. Her devirde farklılık göstermesine rağmen temelde ortak olan nokta, bireyin eğitilmesidir. Eğitilme yolları ise, devirden devire, ülkeden ülkeye, toplumdan topluma, hatta daha da özelleştirirsek, toplumu oluşturan çekirdek birim olan aileden aileye öz ve biçim açısından farklılık gösterir. Bu konuda en belirgin ölçüt toplumların gelişmişlik düzeyi ve bunu izleyen toplumların gelişen teknolojik ürünlerden yararlanma olanaklarıdır. Özellikle günümüzde teknolojideki hızlı gelişmeler eğitim yollarında da kendini göstermiştir. Bireylerin bu hızlı teknolojik gelişmelere ve yaşama uyum sağlayabilmeleri nitelikli eğitim olanaklarının sağlanması ile mümkündür.Bir meslek adamının mesleğinde başarılı olup, doyuma ulaşılabilmesi için mesleğinin gereklerine inanması, bilmesi ve uygulaması zorunludur.Mesleğininin inceliklerini tabiki de eğitim dersleriyle alacaktır eğitim fakülteleri daha geniş bir yılda bu drsleri aldığından kalıcılığı daha yüksektir.Başta da belirttiğim gibi eğitim olgusu yaşam ile başlar bu nedenle bir döneme sığdırma gibi bir imkan olamaz fakat bu mesleğin incelikleri de bu derslerle öğrenilir.
|
|
|
Post by nesekaya on Sept 3, 2016 21:02:21 GMT
Bence eğitim fakülteleri çünkü pedagolojik formasyon hızlandırılmış bi şekide öğrenciye veriliyor.Formasyonun bu yeterliği sağlayıp sağlamadığını henüz bilmiyorum bu sorunun cevabı eğitim süresi bittiğinde daha net bi şekide verilebir.
|
|
|
Post by aslibayramlar on Sept 3, 2016 23:39:27 GMT
Pedagojik formasyon programları bence pek tartışmaya açık bir konu değil. Hızlandırılmış 2 aylık,uzaktan eğitimle alınan bu program katkıları ortadadır. Pedagojik formasyonun herkesin alıyo olmasıda aynı şekilde programı düşürmektedir. Bu kadar kısa sürede verilen eğitim bir öğretmen olabilmek için yeterli niceliklere sahip olunamayacağı ortadadır. Varolan boşlukları doldurmakta yapıcağımız stajla giderilmiş olabilir. Tabi eğer verimli geçerse bu geçerleşecektir. Öğretmenlik yapmayı planlayan insanların bu mesleği çok sevmesi bu işte kendini geliştireceği anlamına gelir. Ne iş yaparsak yapalım önce mesleğimizi çok sevmemiz gerekiyor.
|
|
|
Post by cigdemyurdusever on Sept 4, 2016 0:27:38 GMT
Öğretmen yetiştirmede pedagojik formasyon öğretmen adaylarına ölçme ve değerlendirme,psikoloji,öğretim stratejileri konusunda bilgiler verip bu konularda kendilerini geliştirecek yönde düşünerek kendilerine programlar,planlar hazırlamaları konularında yardımcı olmaktadır.Uygulama ve stajda ise bu bilgiler hakkında deneyim kazanılmaktadır.Öğretmen adaylarının pedegojik formasyonu alması gerekir.Eğitim fakültelerinde bu süreç daha uzun bir zamana yayıldığı için oradaki öğrenciler bu konuları daha iyi pekiştirmektedir ve eğitim bilimleri konusundaki bilgi kapsamı onlarda daha fazladır.Fen ve Edebiyat fakültelerinde ise daha çok alan bilgisi öğretilmektedir.Pedagojik formasyon hızlı ve uzaktan öğretim şeklinde fakat uygulamanın teorikten daha çok katkı sağlayacağını düşünüyorum.Uygulama konusunda öğretmen adayının kendine özellikler katması ile her iki fakültedeki, eğitim fakültesi ve edebiyat fakültesindeki öğrencilerin birinde olup diğerinde olmayan eksiklerini tamamlayabileceğini düşünüyorum.Öğretmenlik yeterliliğinde bilgi de uygulama da eksik olmamak durumundadır.
|
|
|
Post by kenanyildiz on Sept 4, 2016 5:58:31 GMT
Pedegojik formaasyon ve eğitim fakültesi,öğretmen yetişrmede mesleki tecrübeyi her ikiside yeterince vermez sadece bize bir taslaf ve fikir verir verilen eğitim dersleri bilim ile açıklanır ve bilgiler farklılık göstermez o yüzden kişinin mesleğine yada okuduğu bölümüne bağlılıgı kadar verim alır.
|
|